1

Temat: Bioester

Hej chłopaki chciałem zapytać czy mieliście kontakt z tym paliwem , bo ja obecnie zaczynam testować bioester puki  co nie stwierdzam różnicy między bio a on ( no poza zapachem ) . Czekam na wasze opinnie i uwagi .

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

2 Ostatnio edytowany przez Dario (2009-10-18 18:47:05)

Odp: Bioester

Spaliny mniej śmierdzą, dymu też jest trochę mniej, mój ciągnik niestety średnio go lubi, dosyć ciężko odpala i pomału rozpuszcza mi wąż od powrotu. Problem z bioestrami jest taki, że bywa agresywny na niektóre materiały, ale jest tańszy smile
Ma jeszcze jedną zaletę, uniezależnia od monopolu paliwowego amerykańskiego okupanta wink

3

Dario napisał/a:

Ma jeszcze jedną zaletę, uniezależnia od monopolu paliwowego amerykańskiego okupanta wink

proszę rozwiń myśl wuja

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

4

Chodzi mi o techniczną stronę tego paliwa , czy nie rypią się wtryski , czy nie rypią się tłoki i pierścienie no i wogule czy nie zamula silnika .

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

5

Ja jeżdżę  kadetem na bio  różnicy nie widzę  ale mam możliwość jeździć na redbulu to jeżdżę wychodzi taniej znajomy autobusem jeździ tankował sie bio i on i razem wliczywszy ze na bio palił mu więcej gdzies ok 10 procent 'ja na kadecie nie odczuwam do ciągników nie leje bo się nie opłaca u nas bio po 3,49 normalne po 3,65 minus ten cały zwrot

6 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2009-10-19 10:47:44)

Znajomy też osobówką jeździ na bio i bardzo sobie chwali, nawet mówi, że mu mniej pali - czyli tankuje dobre bio :-) Miałem też przyjemność robić już kilka kompletów "naszych" wtryskiwaczy po kilkugodzinnej pracy na bio i powiem, że tak zawalonych rozpylaczy długo już nie widziałem. Jak przypalona patelnia! Do rozpylaczy musiałem się nożem dodrapywać! Tak więc z tym bio jest tak jak z każdym paliwem u nas! Jak trafisz dobre, nie ochrzczone, to będzie O.K. Jak będziesz miał pecha, to lipa.

Poniżej podaję link, gdzie można zgłaszać złej jakości paliwo. Nie mam pojęcia, co później dzieje się z tą informacją, ale zawsze w razie potrzeby można spróbować.

http://uokik.gov.pl/pl/jakosc_paliw/zgl … ej_jakosc/

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

7

Ale bio ma jedną podstawową wadę nie ma do niego zwrotu akcyzy. W Gminie jak si ę skałada wniosek to odrzucają faktóry z bioestrem.

8

Wiem że odrzucająfaktóry  ale ja wykorzystałem cały limit i jeszcze zostało mi faktór , więc kombinuje jakby tu taniej sezon dokończyć .

9

PiotrK napisał/a:

...Miałem też przyjemność robić już kilka kompletów "naszych" wtryskiwaczy po kilkugodzinnej pracy na bio i powiem, że tak zawalonych rozpylaczy długo już nie widziałem. Jak przypalona patelnia! Do rozpylaczy musiałem się nożem dodrapywać!... [/b]

To były nowe końcówki, które padły po kilku godzinach pracy na bio, czy wcześniej przez 10 lat jeździły na wszystkim, a na bio po prostu się skończyły ?

10

Co do kilku to nie mam pewności i mogło być tak jak piszesz, ale w dwóch przypadkach mam i były to nówki, ode mnie. Jeden raz 8 wtryskiwaczy z silnika 8VD po dosłownie dwóch godzinach pracy w kombajnie, a drugi raz z ciągnika po ok. 4 godzinach pracy. Oby dwa przypadki w tym sezonie.

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

11 Ostatnio edytowany przez Fenol (2009-10-19 21:03:47)

O RANY! :wow:
u ojca na potęgę jeździliśmy na oleju roślinnym, a raczej wszystkim co było tanie. no to wtryski do remontu sad

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

12

Ciekawe co na temat oleju roślinnego ma do powiedzenia Inspekcja Celna ?

13

Czy ktoś się może orientuje jaką najmniejszą ilość paliwa trzeba zamówić, żeby można go było nabyć po cenie hurtowej? :hmmm:q

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38