Temat: Myjki ciśnieniowe

Planuję na wiosnę w końcu kupić jakąś porządną myjkę ciśnieniową w cenie do 600 zł dlatego chciałbym abyście się podzielili waszymi opiniami na ten temat. Na początku rozważałem Karchera i Boscha ale po tym jak jednemu znajomemu w myjce Bosch Aquatak 100 pękła lanca od ciśnienia (i jeszcze w serwisie problemy robili) a w Karcherze 2.98 drugi znajomy zatarł silnik po miesiącu używania zacząłem mieć wątpliwości co do tych firm.  Po dłuższym przeszukiwaniu internetu znalazłem dobrą opinię o myjce Makita HW 110. Cena na allegro od 530 zł. Spora masa, a co za tym idzie solidna konstrukcja silnika i pompy ( odpowiedniki cenowe karchera ważą po 6-8 kg)  W ogóle Makita (niebieska) to jedna z najlepszych firm elektronarzędzi budowlanych. Dobre wkrętarki chodzą od 800 do 1800 zł. Tak więc co o tym modelu sądzicie i jakie są wasze przygody z myjkami oraz co polecacie a co odradzacie?????

2

Odp: Myjki ciśnieniowe

Dobre myjki zaczynają sie od 1700 zl - te tańsze to niestety sprzęt hobby i jego awaryjnośc jest spora . Ale jesli ktos potrzebuje od czsu do czasu -warto sie skusić .

3

mam stihla 127 2 lata dałem 1300 i nie żałuję

4

ja za stila 127 w promocij dalem 1299 i rownierz nie załuje nie nazekałem na ta z biedrinki za 150 zł terz myła a jak sie s,,,,,,liła to zaniosłem na gwarancje a oni kase oddali zak ze pół roku miałe myjke gratis

5

ja mam Nilfilsk,na podzespołach takich jak Karcher tylko że tańsza bo mniej rozreklamowana,2 lata gwarancji,dałem ok.1000zł i jak Miras stwierdził ,to sprzęt dla hobbystów.

6

posiadam karcher od 8 lat w zeszłym roku wsiadła dysza rotacyjna , a wsześniej dwa razy wymieniałem uszczelniacze poza tym nie do zdarcia pracuje co tydzień przy myciu chlewni.Jeśli do ciężkiej roboty to wybież model w którym korpus pąpy będzie najlepiej z bosiądzu pozdro!

7

mam karchera z serii 500 costam od 5lat .raz siadła dysza rotacyjna -zrobiłem sam <po rozkreceniu okazalo sie ze byl kamyczek w srodku wiec nie opierajmy na ziemi>drugi raz siadl wlacznik tez sam zrobilem proste jak budowa cepa ,glowica metalowa.silnik 2500 W.lekka w miare poreczna myje kojce ruszta i maszyny wiec godzin nahukała.wazne by za dlugo na raz nie chodzila <przy max cisnieniu do pol godziny>złoty sprzet kosztowal cos kolo 1300 plus porzadny filter i beznadziejna piaskarka

8

dlaczego beznadziejna ja właśnie szukam takiej z przystawką do piaskowania

[you] nie zaśmiecaj forum zanim napiszesz pomyśl[you]

9

bo tym mozna co najwyzej wypiaskowac mech na kamieniu juz lepiej dziala dysza rotacyjna od tego gadzetu

10

kupiłem nie dawno myjkie ciśnieniową WAP z webastem .i mam troche problem z webastem iskra jest dobra paliwo podaje (wykręcałem dysze i próbowałem jak daje ,daje ładną mgełkie) ale słabo zapala i kopci jak parowóz.nawet troche dolałem bęzyny zeby lepiej paliła.jak przykryje komin to lepiej pali. ale to kopcenie mnie boli dobrze nie przepala bo opał troche kapie dolnym otworem spustowym w kotle webasta. co może być powodem że nie spala całego paliwa? może ktoś sie zna na takich maszynach?

11 Ostatnio edytowany przez zorak (2009-10-28 13:59:23)

czas wyposażyć się w myjkę bo na polewanie z węża już nie mam zdrowia. Chcę wydać ok 1500 zł (jak będzie 1700 to jeszcze ujdzie a jak będzie to 1200 to tez się nie obrażę wink ). Wymagania jakie stawiam przed tym urządzeniem:
- na tyle duże ciśnienie aby myć silniki
- regulacja ciśnienia aby myć auta
- mycie maszyn
- mycie posadzek i ścian w oborze i chlewni
Jestem zainteresowany czymś markowym i na pewno prosto ze sklepu aby nie mieć problemu z ewentualnymi reklamacjami i zakupem części. Czy ta myjka STIHL RE 128 PLUS spełni moje oczekiwania ??
niestety nie mam doświadczenia z takimi urządzeniami i nie wiem czy 140 bar-ów to dużo mało czy może w sam raz, szukać czegoś z podgrzewaczem wody czy na moje potrzeby będzie to zbędny bajer ?? Poniżej parametry tej myjki

Dane techniczne
Ciśnienie robocze     10-135 bar
Maksymalne ciśnienie 1)     150 bar
Min. wydajność pompy     420 l/h
Maks. wydajność pompy     500 l/h
Maks. temperatura wody zasilającej     60 °C
Ciężar     17,0 kg
Moc     2,3 kW
Napięcie sieciowe     230 V
Długość przewodu wysokociśnieniowego

Damian i Marcin - 127 to pewnie coś podobnego jak upatrzony przeze mnie 128 więc jak byście mogli coś o nich więcej napisać - jak się sprawuje i czy daje rade przy maszynach

gg 5118068

12

a może cos  KARCHERa  ?                smile

Sprzedam U-4514

13 Ostatnio edytowany przez Fenol (2009-10-28 17:09:26)

Zorak jakieś 5 lat temu kupiliśmy myjkę z netto za 200zł bezmarkowe coś z Holandii, ciśnienie 100 lub 120 bar. 3 dysze w komplecie, silniki umyje bezproblemowo obora też tym jest myta. oczywiście codziennie ona nie pracuje lecz w sezonie sporo, w oborze 1 dzień non stop.  osobiście nie wydałbym takiej kasy jak Ty chcesz ale za te pieniądze to raczej czołg już kupisz smile jeżeli możesz wybrać to polecam długi wąż ciśnieniowy jak jest zbyt krótki to jest to uciążliwe.
140 bar to bardzo dużo, podgrzewacz fajna sprawa ale chyba nie wykorzystasz tego sprzętu ale zawsze lepiej mieć nie nie mieć smile

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.&#8221;
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

14

ja mam black @ dekera chyba tak to sie pisze dałem 3 lata temu 340zł do tej w tym roku wymieniłem końcówkę bo odleciały płatki spłaszczające strumień wody. ma 120 bar 1800w wystarcza do mycia wszelkiego syfu. Sama myjka to nie wszystko ja do mycia sprzętu używam 
jeszcze środka myjącego firmy concept  70 zł za 5l starcza na 2 lata. Mycie rozsiewacza bez takiego środka to głupiego robota.

15

powiem tak ze na sthila nie narzekam jest regulacja strumienia zmienne końcówki ,mam ją dwa lata chodzi myje silniki ściany samochody fajna sprawa kombajn po żniwach wymyty ze aż lśni  bardzo fajna rzeczą jest wąż wysokiego ciśnienia a raczej ten bęben co się go tam nawija nic się nie  załamuje fajnie nawija w przeciwieństwie do black dekera gdzie wąż się załamuje na tym nawijaku mamy takiego w pracy tak wiec widzę co się dzieje ale polecam tez ta myjkę

16

ja mam Boscha Aguatak  110 bar od 3 lat i bardzo dobrze sie sprawuje zadnych awarji , a troche sie juz napracowala .

17

stihl dlatego że firma ma już swoją renomę na rynku, mam blisko do salonu i z serwisem w tym salonie nie ma problemu a już trochę sprzętu u nich kupiłem. Co prawda z piły i kosy nie byłem zadowolony ale to inna bajka. Sama myjka ładna i praktyczna. Zastanawiałem się nad karcher-em ale troszkę się cenią. Musze zobaczyć jeszcze na bosch-a.
To mówicie że ciśnienie 140 będzie już wystarczające jak na potrzeby gospodarstwa.

gg 5118068

18

Krzysiek a ten deker to umyje mocno zasyfiony od oleju silnik przy ciągniku?Czy on ma zbiorniczek na detergenty?Jaki to model?

19

mój stihl miał pierwszą awarię spalił się kondensator a tak poza tym daje radę. chociaż czasami samą wodą trudno zmyć stare "wżarte" smary albo olej wtopiony

20

modelu nie pamiętam  a co detergentu to rozrabiam go w stosunku 1 do 10 i spryskuje opryskiwaczem suchy ciepły nie gorący silnik czekam około 2 minut ale trzeba czasami  dopryskać ( nie może wyschnąć  bo w ogóle się nie zmyje) i idzie ....  a pojemnik na detergent był ale to porażka opryskiwacz ręczny jest lepszy  wiem jakie mam stężenie środka  i nie macham lancą na końcu której wisi 0,5 kg  nie poręczne.....