Odp: Pług
sprawne czy spawane te silowniki a tak to zeczywiscie tanio ale ja bym wolal b-201
ten na przyklad bo ladnie pomalowany
http://www.traktorpool.de/suchen/detail … id=475428#
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Allegro i inne » Pług
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
sprawne czy spawane te silowniki a tak to zeczywiscie tanio ale ja bym wolal b-201
ten na przyklad bo ladnie pomalowany
http://www.traktorpool.de/suchen/detail … id=475428#
Gdyby do B-201 dorobic taki układ kier. jak ma PHX to byłby idealny.
wiec cos mi wyjasnijcie skoro te plugi sa tak dobre to dlaczego sa tak tanie zwykle jest tak ze jak cos jest vdobre to i sporo kosztuje
Dlatego, bo ludziska wolą chyba zawieszane pługi, bo boją sie, że hektar pola potrzebny jest do nawrócenia, a na kilku hektarowe gospodarstwo nikt nie kupi sobie takiego pługa, a jeśli już ktoś ma duże gospodarstwo, to stać go na nowy, obrotowy, ot cała prawda moim zdaniem.
wiec cos mi wyjasnijcie skoro te plugi sa tak dobre to dlaczego sa tak tanie zwykle jest tak ze jak cos jest vdobre to i sporo kosztuje
Moda przyszła na obrotowe pługi -poza tym tanie bo stare (większośc tych pługów ma 20 lat ) Rozejżyj się za PHX pow 95r to za takiego z kolczatkami na pługu trzeba wybaśkowac 12 tyś (a to już nie mało ) Raz trafiłem do rolnika kyóry miał B-201 kupiony w 90 roku nowy w agromie to zawołał 9 tyś ale pług wyglądał jak nowy. Te sprzęty po 3 tyś wymagają kapitalnych remontów (wszystkie poł. na swożniach mają luzy ) ludzie jeżdżą takimi a póżniej słyszy się ,że B-200 to szajs bo się kładzie na uwrociach a to wina luzów na gł. swożniu .Kupując taki pług może będziesz nim orał od razu a może dopiero jak wydasz 2 tyś na remoncik.
miras jak mozesz to porob jakies fotki bo jak bede ogladal to bede wiedzial na co zwrocic uwage
miras jak mozesz to porob jakies fotki bo jak bede ogladal to bede wiedzial na co zwrocic uwage
Ostatnio mam problem z moją cyfrówką (miała czelnośc się zepsuc ) Sprawdż główny sworzeń (ten przy zaczepie ) luzy na korpusach (B-201) powinny dac się sprawdzic gdy pług stoi dłuższy czas to pojedyńcze korpusy dadzą się podnieśc ręcznie i sprawdzic luzy na swożniach mocujących . No i ostatnia żecz śprawdż czy koło nie ociera się o ramę i nie jest pospawane (to mankament tych pługów ) może miec dospawane wzmocnienia wzdłużne i to jest dobre (warto to samemu dorobic ) Naprawy uszczelnień nie są trudne ale zwróc uwagę na tłoki (czy nie są pogięte i porysowane .Przecieki na rozdzielaczu też są niewskazane bo ciężko je usunąc . To tyle -jest jedna zasad przy kupowaniu kupowac na zimno i nie wdawac się w niepotrzebne gadki (to odwraca uwagę ) i brac z fabryczną farbą (malowanie to przyjemna robota jest ) a pod warstwą farby już nie dojżysz amatorskich spawów które puszczą w najmniej odpowiednim momencie . Pozdrawiam .
wielkie dzieki a jak bede mial okazje to sobie dokladnie obejze plug sasiada ma wlasnie 201 a ze nie chce go sprzedac to moze pokaze co jest w jego nie tak a my o plugu jeszcze pogadamy konkretnie jak cos bedzie knkretnego do kupienia
Ładny kolos, ale do forszaja to jeszcze przynajmniej jeden korpus bardzo mile widziany, no i ta hydraulika, nie bardzo jak dla mnie, chociaż cena w miare przystępna, ale on chce jeszcze wyższą, wystawił na licytacje:crez:
Sory ale przy pięciu skibach tego pługa to musiał byś podnosić dwoma Fortschrittami!!!!!!!!!!!!
tatamarty.323a napisał/a:Ładny kolos, ale do forszaja to jeszcze przynajmniej jeden korpus bardzo mile widziany, no i ta hydraulika, nie bardzo jak dla mnie, chociaż cena w miare przystępna, ale on chce jeszcze wyższą, wystawił na licytacje:crez:
Sory ale przy pięciu skibach tego pługa to musiał byś podnosić dwoma Fortschrittami!!!!!!!!!!!!
Czyżbyś Chciał Romku powiedzieć, że Forszaj nie podniesie takiego pługa z pięcioma korpusami? Mylisz sie, podniesie.
Mój sąsiad ma pług na identycznej ramie, z pięcioma zwykłymi korpusami bodajże od B 200, na takie obejmy i pracuje tym pługiem Ursusem 1014, z tym, że podnośnik ma zamontowane dwa dodatkowe siłowniki, fakt, że powoli sie z tym na polu porusza, ale z podniesieniem nie ma żadnego problemu, więc nie zgodze sie z Tobą.
Właśnie znalazłem taki, jak ma mój sąsiad, tylko on przerobił sobie na zawieszany, a pomijając, co o tym pługu powiecie?
http://www.allegro.pl/item161398365_plug_b_200.html
Waga tego pługa co pokazałeś 5-skibowego to chowa się przy tym 4-sibowym .
Ten pług jest od Kirowca T-150 .A wogóle ten pług na zdjęciu to mój i moje obydwa 323A mają co robić przynim , nie powiem unosi ale na wzniesieniach podrywa przód do góry i z przodu jest komplet obciązników a żeby był pięcio skibowy to nieoderwał by go od ziemi .Tylko szerokość orki wynosi od 2 do 2.20 metra .
za ten płub na zdjęciu b200 to nie dał dym 1900 co najwyżej 1300
jesli piszesz o tym b-200 to sam kilka razy napisales aby do forszaka nie kupowac bez zabezpieczen
B200 to solidna konstrukcja nie to co grudziądz poza tym oryginał do forszaja
no ale bez zabezpieczen przy tym uciagu wydaja mi sie one niezbedne ale ja sie nie znam oralem tylko 4011 i plugiem trzy skibowym i jak trafilem na kamien to albo mi plug wyzucalo czesto bez lemiesza albo traktorek stawal w miejscu
Myślę że jeżeli chodzi o zabezpieczenia powinna to być indywidualna sprawa każdego z nas , każdy wie czego może się spodziewać na polu. Ja w swoim niemeyerze mam zabezpieczenia śrubowe ale i tak urwałem korpus nie zawsze to działa. Prawdą jest natomiast że pługi bez zabezpieczeń są dużo droższe ja bardziej skupiłbym się na tym jak pług kryje a z tego co wiem to seria B orze całkiem przyzwoicie. Pomyśl w tymroku nawet najlepsze zabezpieczenia nie przyczynią sie do dobrego przeorania gorczycy. Ale to jest moje zdanie i nie wszyscy muszą się ze mną zgodzić
pozdr.
Zgadza sie, że pisałem, że bez zabezpieczeń nie warto, ale to były porady dla pytających, a ja znam moje pola i u mnie pług z zabezpieczeniami jest zbyteczny, do tej pory orałem zwykłym czteroskibowym polskim pługiem, który nie zabierał nawet śladów prawego koła, jeśli chodzi o szerokośc i moc ciągnika nie była w pełni wykorzystana bo tym pługiem szybko sie jechać nie dało, poprostu pole wyglądało tragicznie po szybkiej orce, więc jeśli już na 5 ha orki trafiłem na jeden kamień, to nie poczułem nawet go, poprostu lemiesz został w ziemi, a jak miałem dzierżawe, to tam na 8 ha ok 20 lkemieszy szło, oraz kilka zjazdów do domu w celu spawania ramy i korpusów, ale na szczęście tego pola już niemam. Więc wracając do tematu pługa, na moje potrzeby taki B 200 w zupełności by mi wystarczył, a biorąc pod uwage koszt zakupu, to jest porównywalny z takim pługiem jaki mam teraz, lecz mój obecny pług nadaje sie tylko do muzeum katastrof, rama wygląda jak fale dunaju, wieżyczka pospawana z każdej strony niejednokrotnie, to samo korpusy, dwa mam nowe założone, lecz co z tego jak każdy z czterech w inną strone idzie, a trzy rozerwane korpusy leżą na złomie, ale zaznaczam, że tak go załatwiłem na dzierżawie.
Ciekawi mnie tylko, czy tego B 200 czterdziestka pociągła by przy podorywce:D
obawiam sie ze chyba raczeej nie no chyba ze chcesz tylko poskrobac
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Allegro i inne » Pług
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo