1

Temat: żmijka

Mam pytanie do urzytkowników żmijek do zboża 
Jak się zachowują gdy pracuja w pionie chodzi mi o kąt prosty wzgledem podłoża  czy nie krusza ziarna typu pszenica jeczmien  czy sie nie zapychaja  o ile zmniejsza sie ich wydajnośc wtedy i czy wogule sie zmniejsza ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

2

Odp: żmijka

Do czego ci będzie potrzebna żmijka w pionie,jeśli do bina to maja kiepską wydajność.

3

do zbiorników   w których trzymam zborze  zawsze dmucham dmuchawą to dmuchawa polska która ma kiepska wydajnosc a że kombajn szybki przyczepy szybciej zasypóje niz sa oprużniane  więc czukam lepszego rozwiązania

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

4

W takim razie musisz pomyśleć o przenośniku kubełkowym. Z tym, że trochę to będzie kosztowało :wow:

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

5

mam ten sam problem myślałem o czymś takim
http://allegro.pl/item788735771_przenos … mijka.html
albo pionowe z dozamechu

6

MAREKPE zgadzam sie przenośnik kubełkowy by sie zdał tylko ta cena neutral no chyba ze zrobie konkretnie długi przenośnik ziarnowy od kombajnu bizon big_smile
damian  fak perezentuje sie ta żmijka fajnie tylko jedna żecz mnie meczy czym ona się różni od takich zwykłych za 1300zł  i taką postawi w pionie i bedize dawała chyba  tylko sie pytam ile wytrzyma ?? i jak długo
kuzyn ma długości 8 m  daje ale żadko w pionie zmijka nawet daje rade przyczepe 3.5t opruznia w 20min to ładny czas
tylko że jak ja bym ja postawił w pionie to ona by dymała  około 120t  w pionie  i potrzebuje min 12m długosci

7

Pamiętaj wojtas, że żmijki ślimakowe są przeznaczone do pracy pod kątem 45 stopni, a później następuje śrutowanie ziarna. Chyba, że wszystko przeznaczasz na paszę to nie ma znaczenia ale wydajność takiej żmijki jak ją spionujesz na 12m będzie mizerna. Moim zdaniem powinieneś zrobić tak jak mój kumpel. Wykopał dziurę w ziemii, osadził na jej spodzie dmuchawe, a nad nią wyspawał z blachy kosz zsypowy. Podjeżdza przyczepą kiper i w pole. A dmuchawa sobie dyma i tak przez cały dzień. Ja u siebie planuje wykombinować też coś podobnego.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

8

Wojtas są żmijki specjalne do podawania w pionie ale wał jest w nich mocniejszy to uzwojenie (ten ślimak)jest gęstsze i silnik także jest mocniejszy od normalnej żmijki.Ale i tak te żmijki to lipa. Niestety najlepszy jest podajnik kubełkowy, a ceny z Niemiec używki 12metrów z demobilu to koszt około 6000zł+ własny montaż.

9

marekpe makzx nie siejcie zamętu zaraz budowalibyście elewatory ,posiadam biny napełniam je zmijką z pomu augustów srednica 140 mz 8 metrów długości a biny 6,40 wysokości z wylewką i napełnia się szybko i wcale nie śrutuje co do wydajności to 12 ton na gogzine daje jak napełniam i to jest z mojego doświadczenia a nie kolegiu ani znajomego więc wojtas polecam bizonem ani forszajem jej nie zawalisz jeszcze poleżysz na polu

10

323 własnie  jak miałem bizona to sie nie martwilem bo dmuchawa odpoczywała ale jak przesiadlem się na claasa to dmuchawa zaczeła się wyłączac bo termik ja rozłączał  a ja na polu musiałem zwalniac  co sie przeistacza w wieksze spalanie  albo dłuzszy czas koszenia co mi sie troche przestało podobac  big_smile   jedak się chyba zdecyduje na zmijke wkoncu w coniektórych kombajnach kawałek tez idzie żmijką w pionie no chyba że sie myle

11

a ustawiasz w pionie czy pod kątem? mam taką 140 6m i zastanawiam się czy nie dokupić przedłużki

12

damianie 6.40 wysokości a 8 długości zmijki kąt dosyć spory

13

dodam jeszcze dmuchawa duża silnik 15 kw ten sam bin do napełniania ten sam czas rozładunku przyczepy co zmijką koszt dmuchawy 12 tyś. a zmijki mam pełen wypas 5,5tyś i pobór prądu 15kw a zmijka 2,2kw

14

a rozładunek bina zdecydowanie zmijką szybciej

15

i ciszej big_smile

16

wstaw fotkę tej żmijki
czy to ta T 206/4  na wózku z odciągiem?
http://www.pom.com.pl/index.php?idm=2&a … mp;lang=pl

17

Nie chcę zakładać nowego wątku więc tu się podepnę. Planuje zakupić za premię dla młodego rolnika takie silosy 4 sztuki po 25 ton http://agropart.pl/silosy/ czy ktoś takie posiada i jakie są wasze opinie na temat takiego przechowywania ziarna.

18

Ja  jestem za , na pewno lepsze od tych zwykłych co na  betonie stoją .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

19

podobne  do moich baniaków po cemencie ..   fajne tylko mało pojemne i miejsca dużo zajmują ..  i  roboty przy przestawianiu zmijki  co sie równa e strata czasu

20 Ostatnio edytowany przez boberek666 (2012-02-08 15:53:44)

z przenośnikiem nie będzie może takie problemu ustawi się w środek silosów na końcu rozgałęzienie na cztery i na czas żniw będzie ustawione a po żniwach złożyć i po problemie
http://allegro.pl/przenosnik-slimakowy- … 31414.html
zdjęcie nr 7