Temat: Owies bezłuskowy.

W dzisiejszych realiach sianie zwykłego owsa to może nie najlepszy pomysł bo ten który jest w magazynach wystarczy pewnie co najmniej na dwa lata .Chciałem zapytać cz macie jakieś doswiadczenia z owsem bezłuskowym  czy jest na to zbyt jakie plony można uzyskać i czy faktycznie można uzyskac za niego cenę zbliżoną do tych podawanych w ogłoszeniach.Jeśli macie jakieś doświadczenia w tym  temacie to prosze o odpowiedz .

2

Odp: Owies bezłuskowy.

Moje spostrzeżenia z uprawy owsa bezłuskowego odmiany Akt : wymaga lepszej ziemi niżż odmiany tradycyjne , plonuje nieco mniej niż tradycyjny , ale za to jakość plonu jest nieporównywalnie lepsza od tradycyjnego . Przez to że jest pozbawiony łuski jest bardzo dobrą paszą dla świń , stosunek obiętości do masy mniej więcej jak u żyta .

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

3

Moje spostrzeżenia były takie ,że jak kiedyś miałem bizona bez kabiny i kosiłem ten owies bezłuskowy to jakbym całe ciało natarł watą szklaną, ale faktycznie na paszę dla świń był pierwszożędny.

4

i jeszcze jedna sprawa, nie wiem jak jest z obecnymi odmianami ale wiem że te starsze "bezłuskowe" nie zawsze były w 100% bezłuskowe i przemysł miał z tym problemy bo towar był nie jednolity.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

5

Nie wiem jak inne odmiany ale Akt moż zawierać 10 procent ziarna oplewionego , tak mi powiedzieli jak kupowałem w Strzelcach .

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

6

Po ile u was jest owies C1 do siewu bo obdzwoniłem kilka dużych firm i nie mieli tego co chciałem a ROLNAS śpiewa za niego po 215pln