Temat: Rozrusznik Czy Coś Innego ? Nie Kręci

witam wszytskich. Nabyłem właśnie zt300 i mam problem nie odpala... nowe akumulatory kupiłem i nadal nic... kable sprawdziłem poczyściłem gdy są podłączone akumulatory to grzeje sie bendiks? co jest? czy coś z instalacją? ma ktoś może jakieś schematy?

ADMIN  napisał/a:

Nie pasuje do wątku, przenoszę

2

Odp: Rozrusznik Czy Coś Innego ? Nie Kręci

A włącznik miedzybateryjny się odzywa?

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

3

niech mi pan powie gdzie to ? to ten włącznik co po lewej stronie jest nie daleko sprzęgła?

4

dokładnie to tuż nad wyłącznikiem masy

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

5

nie oddzywa się. powinien ptykać? zdjęcie albo schemat bym potrzebował bo może poprzedni właściciel go źle podłączył...

6

w momencie przekręcania dźwigni od rozrusznika powinien stuknąć w nim elektromagnes. Jeśli milczy to: Zaśniedziale styki wewnatrz (mało skomplikowane możesz zajżeć) , albo źle podłączony dzisiaj za późno na fotki ale jutro mogę wstawić i opisać poszczególlne przewody.

7

w momencie przekręcania dźwigni od rozrusznika powinien stuknąć w nim elektromagnes. Jeśli milczy to: Zaśniedziale styki wewnatrz (mało skomplikowane możesz zajżeć) , albo źle podłączony dzisiaj za późno na fotki ale jutro mogę wstawić i opisać poszczególlne przewody.

8

to jest nowe założone chyba bo rozebrałem to poczyściłem i nadal nic... podłączyłem tak jak było gdy kupiłem... a jeśli chodzi o fotki to bardzo bym prosił... wtedy bym porównał czy cos jest pominięte...

9 Ostatnio edytowany przez tomek1974 (2009-12-08 22:43:28)

Najpierw kolego trochę diagnostyki czyli co jest popsute albo źle połączone i jak mamy nówki aku. to sprawdzamy rozrusznik czyli odłączamy stycznik i podłączamy aku na krótko tylko nie podłączaj elektryki bo wszystko się spali bo elektryka jest na 12V a rozrusznik na 24V a ten stycznik jest od przełączania napięć.Jak  połączysz aku tak - na masę + do - na drugim aku + na rozrusznik i wtedy można maszynę odpalać czyli bierzesz śrubokręt i najpierw stykasz na rozruszniku na krótko jak rozrusznik się kręci to znaczy że jest dobry później dotykasz + z bocznym wyjściem na elektromagnesie czyli tym cienkim kabelkiem który idzie do stycznika  jak to połączysz i rozrusznik będzie chodził to znaczy że elektromagnes jest dobry.Jak  rozrusznik jest dobry to zostaje stycznik ale ja już nie pamiętam jak tam powinno być podłączone coś chyba tak,Stycznik ma  2 wyjścia na na klucz i dwa na śrubokręt jeden od ładowania a drugi od stacyjki a te 2 wyjścia na klucz to chyba tak z pierwszego aku - na masę + na stycznik a z drugiego - na stycznik + na rozrusznik jeśli ktoś pamięta lepiej niech mnie poprawi. http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=714 Widzę że tam do stycznika dochodzi jeszcze masa.

10 Ostatnio edytowany przez maxi900 (2009-12-12 12:13:23)

Ja ostatnio dawałem rozrusznik do regeneracji z tej oferty http://allegro.pl/item844879309_rozrusznik_ifa.html Firma znajduje się w miejscowości Sztum na Żeromskiego 6. Panowie naprawdę znają się na rzeczy (robią rozruszniki, alternatory turbosprężarki itp do wielu pojazdów).

W rozruszniku wcześniej wywaliło mi tzw. główkę (pękła na pół). Jak się okazało po sprawdzeniu z katalogiem było tam nadokładane podkładek bo wieniec był zdarty i tak biło aż wybiło(poprzedni właściciel kombinował jak mógł).
Aktualnie mam nowy wieniec i dalej czasami zrywało.Po regeneracji dalej nie zawsze załącza niestety nie mam już możliwości bliżej go podsunąć.

Po kontakcie z firmą powiedzieli mi że montowali go tylko do samochodów i nie wiedzą jak to wygląda w ciągniku ale w aucie zawsze tak się go wpasowywało żeby na wyłączonym tryb był w odległości 4-6mm krawędzi wieńca.
Miał ktoś taki problem? Co polecacie bo trochę szkoda mi wieńca hmm

11

@maxi900, masz stary czy nowy typ rozrusznika ?

12 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2009-12-12 22:26:29)

Szymon, ale rozrusznik nie chce się kręcić, czy może chce ale silnik nie chce się zakręcić?

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

13

@Dario nowy typ

14

W przekażniku jest taki druciany bezpiecznik czasami się przepali i po ptokach .

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

15

@maxi900, ja też niedawno założyłem nowy typ i od czasu do czasu załącza się za wcześnie i wg. mnie jest to wina tej nieszczęsnej zapadki, która ma się odblokować i włączyć kręcenie jak już wirnik się sprzęgnie z wieńcem. Wyregulować z tego co oglądałem ten patent to za bardzo nie ma jak i albo trzeba zębatkę przesunąć na wałku albo tą zapadkę dorobić. Nie mam na razie natchnienia żeby wyciągać rozrusznik ale też przydało by się to zrobić dla zdrowia własnych uszu smile

16

Witam. Od jakiegoś roku jestem posiadaczem Forschritta 303. Maszyna jest niezawodna do prac polowych lecz od samego początku mam problem z odpalaniem.
A więc od początku. Gdy go kupiłem oczywiście nie odpalał sprzedający stwierdził że ma słabe akumulatory więc przez jakiś czas odpalanie odbywało sie przez zaciąganie bo aku rzeczywiście były do niczego. Po wymianie akumulatorów problem nie zniknął. rozrusznik nie kręcił więc dałem do regeneracji, między czasie alternator przestał ładować więc jego także wymieniłem. Po tym wszystkim znowu nic. Gdy naładuje akumulatyory i próbuje przekręcić to słychać pstryknięcie na tym przełączniku prądu ale rozrusznik nie chcę kręcić, a gdy przekręci to wygląda to tak jak by akumulatory miał słabe lecz akusy mają bo 17-18 v więc chyba powinien przekręcić. Czy to może ma winę przełącznik prądu i podaję na rozrusznik 12v czy może rozrusznik trzeba wymienić. Proszę o pomoc bo już sam nie wiem co z nim jest.

17

Jak kupiłem swojego 323 to też przerabiałem to u siebie. Zacznij od najprostszych rzeczy: poprzeczyszczaj masy, sprawdź połączenia i kable, odkręć klemry od przewodów prądowych i przeczyść. U mnie takie objawy skończyły się wymianą rozrusznika.

gg 5118068

18

Wymieniłem klemy przeczyściłem wszystkte połączenia sprawdziłem wyłącznik prądu i wszystko jest niby ok tylko nie rozkręcałem tego przełącznika który jest nad wyłącznikiem prądu. Myśle że to rozrusznik ale nie jestem pewien, niby go zrobili ale objawy są takie same jek przed zrobieniem.

19

Na początek zrób co radzi zorak z naciskiem na aluminiowe przewody ale najważniejszy jest stycznik jak potrafisz to sprawdź a jak nie to załóż nowy z naciskiem na poprawne podłączenie.Na twoim miejscu bym odłączył instalacje i połączył aku. razem i prosto do rozrusznika.

20 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2010-10-18 20:25:12)

wywal akumlatoruy postaw koło rozrusznika połącz je szeregowo i podłącz pod rozrusznik zmostkuj kabelkiem co trzeba  by zakręcił jak gówniano kreci to rozrusznik jak jest ok to winę ma przełacznik 12/24 bo chyb to cudo masz pod włącznikiem. Jak to sie zepsuło to nie czaj sie przerabiaj instalacje tak by mieć 24 v na rozruch 12 na pozycyjne, kierunki i hamowanie , a oświetlenie które "daje jasność" na polu zrób 24 V
a aluminiowe kable to jakaś pomyłka ....