Odp: ILE to ma koni
Chyba nieco odeszliście od tematu.
P.S.
Zbłąkanych nawrócic :beer:
GG 5280421 Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Silniki » ILE to ma koni
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Chyba nieco odeszliście od tematu.
P.S.
Zbłąkanych nawrócic :beer:
Miras1232 napisał/a:Miras1232 napisał/a:Karlos takie majstrowanie jest dośc ryzykowne lepiej oddaj pompę do sprawdzenia razem z wtryskiwaczami .
Możesz wykręcic śrubkę z lewej strony pompy (nie więcej niż 1,5 obrotu ) powinno pomóc a swoją drogą to czemu chcesz go podkręcac ?
Kilka dni temu przywiozłem pompę po regeneracji i akurat pytałem o śrubkę o , której wspomniałeś to jest zwiększenie dawki rozruchu
Tak wiem, ale wolałem żeby na razie pomajstrował tylko przy niej i nie ruszał tej pod pokrywą z prawej strony bo mógłby sobie kłopotów narobic (ale ta śróbka oprócz dawki rozruchowej -ta z prawej strony -podaje dawkę w ciężkich warunkach przy max obciążeniach a ta pod pokrywą jest od ustawiania dawki stałej) Przerabialiśmy ten temat :beer:
miras jesli mozeszc to pisz prawde i cala prawde nie mam nic przeciwko ostrzezeniom ale jesli pytam jak zwiekszyc dawke paliwa to pisz o wszystkich srobkach a nie tylko o wybranych a nie potem dopisujesz ze lepiej zeby o tej nie wiedzial po spier..oli
Sorry Karlos skoro odebrałes to w ten sposób . Po prostu nie jestem zwolennikiem podkręcania pomp -jesli silnik nie ma pary (diesel) to najczęstszą przyczyną jest spadek ciśnienia w cylindrach i najlepszym lekarstwem jest wymiana pierścieni tłokowych lub całych cylindrów . Ale jeśli chcesz regulowac to jedną śrubkę masz z lewej strony (popuszczasz szóstkę i wykręcasz śrubokrętem ) i wykręcenie jej pomaga przy słabym odpalaniu . A drugą masz pod pokrywką pompy z prawej strony . Po wykręceniu zwiększasz dawkę .
jest ok ja nie chce tam grzebac skoro piszecie ze nie powinienem ale te posty czytam nie tylko ja i wydaje mi sie ze nalezy pisac prawde i wszystko co sie wie na dany temat a nie tylko czesc wiedzy odslaniac przed innymi ale tak wracajac do tematu mocy to czy tylko zwiekszenie dawki paliwa powoduje to ze jedne maja 100 a inne 120 kmczy jest cos jeszcze
Moc jest zależna od obrotów na jakie wkręci się silnik
-przy 1800 masz 100KM
-przy 2300 masz 125 KM
Ot cała filozofia.
Moc jest zależna od obrotów na jakie wkręci się silnik
-przy 1800 masz 100KM
-przy 2300 masz 125 KM
Ot cała filozofia.
Mój 303 maksymalnie osiąga 1700 obrotów. Ciekawe dlaczego?
Marian a zwróc uwagę czy jak wdepniesz do podłogi to otwiera ci pompe wtr. na max ? Nieraz są luzy a niekiedy żle założona dżwigienka na pompie lub żle ustawione ograniczniki .
a tak wogle,to gdzie jest ta tabliczka z moca??
Mój 303 maksymalnie osiąga 1700 obrotów. Ciekawe dlaczego?
W moim 2200
mój wchodzi na godz 6,30-7
Pewnie masz racje tatko. Moim zdaniem licznik obrotów mógłby być wyskalowany na 2200 i zaznaczony czerwoną linią od 1800 wtedy może można by było odczytać jakie max. obroty osiąga silnik???A tak w ogóle nie staram się przekraczać 1800 obrotów nie wiem czemu po prostu mam jakieś dziwne uczucie jak wkręcam go na wyższe. :nooo:
Dziś przywiozłem pompę od regeneracji jest zaplombowana i ustawiona na 2000 /min (wskazówka staje tam gdzie kończą się kreski na liczniku ) gość powiedział ,że to są nominalne obroty tej pompy (a chyba sie zna bo robi nawet układy Common Rail )
też mam pompe po regeneracji i obroty tak samo jak u ciebie czyli chyba takie maksymalne powinny być
Witam Panowie!
No to czas odgrzać ten wątek;-)
Generalnie silniki te, mają różne moce i obroty nominalne, w zależności od tego, do jakiej maszyny są przeznaczone. Oryginalnie traktor Fortschritt ma 105 km i 1750obr/min
My, przy remontach silników przeznaczonych do traktorów i kombajnów, pompy ustawiamy na moc 120km i 2200 obr/min. Wtedy wszystko jest O.K., nigdy nie było problemów i zawsze jest odpowiedni zapas mocy pod nogą.
Maksymalnie pompę można tu ustawić na 2800 obr/min, ale nie wszystkie silniki to wytrzymają.
Pozdrawiam.
Piotr K
oki ale teraz pytanie czy mozna naprzykałd bez wykrecania pompy własnie ja podkrecic w domowych warunakch
i co wy takiego tym pompom robicie ze silniki osiagaja moc 120 kucy zwiekszacie dawke paliwa ??
i jeszcze jedno pytanie jesli mój silnik sie kreci na takie obroty ze brak mi obrotomeza a dokłądniej niekiedy wskazówka dochodzi do punktu zero czyli skad ruszyła to ile obrotów wtedy ma i jaka moc ??:P
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Silniki » ILE to ma koni
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo