1

Temat: Ekologiczny poradnik księżycowy

Czołem Koledzy
czy znacie Ekologiczny poradnik księżycowy pana Z. Przybylaka? Niby to wróżenie z fusów ale książeczka bardzo fajna. optymalne terminy siewu, zbioru, brań ryb, uprawy, przycinania roślin, prace w pasiece, ogrodzie, prognoza pogody na każdy miesiąc.
przyjemna książeczka http://www.poradnikksiezycowy.pl/ polecam :pa:

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

2

Odp: Ekologiczny poradnik księżycowy

Poradnika Pana Przybylaka nie znam. Miałem sąsiada, który siał według kalendarza biodynamicznego. Jest coś na rzeczy. Bardziej tu chodzi o wpływ faz księżyca na wodę na Ziemi, niż o układ gwiazd. Pływy oceanów powodowane są właśnie księżycem. Żeby się przekonać o mocy księżyca, wystarczy zrobić eksperyment u siebie w domu. Jest ktoś chętny ?

3

Opowiadaj

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

4

Ja wróżeniem z fusów tego bym nie nazwał. u mnie mama czuwa (pilnuje) nad tym by wszystko było przynajmniej siane w odpowiednie dni. Stosujemy to od chyba 13 lat i powiem że widać różnice pomiedzy tym co się robi zgodnie z kalendarzem a resztą czasami wystarczy godzina dwie.....
Mam równy kawałek 5 ha warunki glebowe, wilgotnościowe, nachylenie pola, itd wszystko takie samo. Jak zaczynalismy  z tym kalendarzem trochę z przypadku trochę umyślnie zrobiliśmy eksperyment. Obsiałem około 1/3 przed w złym terminie a resztę w dobrym terminie ok 2 godz później. Rożnicę było widać przy wschodach i w plonie niecałe 20%.
5 ton zamiast 4,2
Księżyc ma POWER ;-)
Nie wiem jaka różnica będzie przy intensywnej uprawie tam pewnie będzie niewielka albo wszystko się zwali i będzie -20%

5

no krzysiek ja nie w temacie i nie sieje według faz ksiezyca  i nie weim ile tam terminy wynoszą godzine 2  moźże 3 dni  więc  wiesz ale nawet na mój chłopski rozum (może nie wystarczająco madry) jak może sie zmienic faza księzyca w 2 godziny no rozumie 2 dni smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

6

ja nie wiem jak to się dzieje .... księżyc kręci się wokół ziemi a ziemia wokół swojej osi  i wokół słońca więc ten układ wbew pozorom może się zmieniać bardzo dynamicznie.
Wyobraź sobie że jesteś na morskiej plazy gdzien nad oceanem spokojnym lub innym nie istotne... idzie przypływ chwila nieuwagi i nie zdążysz uciec  w 15 minut poziom wody może się podnieść o 1,5 m 15 min moze decydować o życiu lub śmierci a to też tylko księżyc...

7

jak to mawiam  Ferdek Kiepski ,, Są żeczy które nawet fizjologom sie nie śniły" big_smile  tak wiec ok  niech bedzie

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

8

Ja panowie zamierzam obalić tezę że ziemia jest okrągła , to przecież nimożliwe .

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

9

przecież nikt nie twierdzi że jest okrągła...  tylko sie kręci

10

Dwa, trzy dni przed pełnią księżyca nalewa się szklankę wody z tzw. czubkiem, ile tylko się utrzyma. Stawia się w miejscu spokojnym, żeby nikt nie wylał, nie wyparowała itd. Niech stoi na talerzyku. W dzień pełni proszę zobaczyć co się dzieje z wodą w szklance.

11

Czyli z meniskiem wypukłym. Silniejsze oddziaływanie na pływy wodne i generalnie na wodę można zaobserwować wtedy gdy księżyc jest w nowiu.  Wtedy układ układ planetarny jest w następującej kolejności: słońce, księżyc, ziemia. Dwa ciała niebieskie mocniej działają na akweny wodne i ziemię. To, że przypływy następują dość szybko to zasługa tego, że ziemia dość szybko zmienia swój kąt względem układu, ale nie tylko. Decyduje też o tym sporo czynników m.in wielkość akwenu i jego właściwości fizyczne.
Swoją drogą dzięki zjawiskom pływowym Księżyc jest do nas obrócony tą samą stroną cały czas. Prawdopodobnie to samo kiedyś stanie się z Ziemią. To znaczy, że będzie się obracała synchronicznie z Księżycem. Tak jak Pluton-Charon. Wtedy pływy ustaną smile Zostanie osiągnięty stan równowagi. Póki co, jeśli się wydziela energia (pływy) tzn ,że jest potencja w układzie. Pluton jest niewiele większy od swojego księżyca Charona i tam do tego doszło szybciej. Obracają się do siebie "buźkami" tzn wokół swojego środka ciężkości.
Jeżeli chodzi o sam wpływ położenia księżyca względem ziemi i rozwój roślin to nie mam pojęcia. Być może chodzi o promienie odbite o powierzchnię księżyca, ale to tylko moje gdybanie. Wiem natomiast, że istotna jest stymulacja nasion światłem czerwonym przed siewem. Czas i intensywność ma spore znaczenie. Do tego dochodzi suma dni krótkich i długich, które wpływają na podziały cytokinetyczne.