1

Temat: Który silnik leprzy?

Pytanie skierowane do znawców.Z jakim silnikiem ciągnik byście wybrali?Wybór między:

Farmtrak 70 4WD                                         665 DT
                                                                   -moc 58KM
-           moc 60KM                                        -230nM przy1200 obr
-205nM przy 1300 obr/min                             -sil.F3.344B
-typ sil. F3.329                                              -3/3443cm
-3/3292cm
Jak ktoś się zna na tych niutonomertrach niech zcharakteryzuje te silniki.Szkoda że nie znam zużycia paliwa,bo to też by była jakaś wskazówka.
A może ktoś ma już taki ciągnik,może sąsiad ,może ktoś z rodziny?Wszelkie opinie i sugestie mile widziane.Z góry dziękuje za podpowiedzi:beer:

2 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2009-08-25 20:20:12)

Odp: Który silnik leprzy?

ja wybrałbym ten niby słabszy, choć przydał by się wykres mocy i obrotów .....

doczytałem oba silniki maja moc max przy 2200 obrotów wiec podtrzymuję swą opinie słabszy jest lepszy
choć to co ja myślę nie koniecznie jest ok...  to dwa rózne silniki trzeby by mieś ich pełne dane zuzycie paliwa na KWh itd... ale teoretycznie słabszy jest lepszy

3

Ja popieram słowa kolegi moim zdaniem słabszy jest lepszy choćby dlatego że ten słabszy ma większą pojemność silnika. :walka:

4

@markus

leprzy :stu: :wow:

lepszy

tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

5

Z danych technicznych, które są na stronie Farmtraca 665DT jest lepszy, przednie koła ma większe, wałek ma 540 i 1000 obrotów, silnik jeśli się nie pomylili w danych ma większy moment obrotowy. Brak danych dotyczących zużycia paliwa jest dziwny, może nie mają się czym pochwalić. Silnik to ma z Forda i trzeba by jakiegoś właściciela najlepiej byłego, żeby nie skłamał, zapytać co Ford traktor jest wart.
Co do niutonometrów to obrazowo silnik, który ma te 230 Nm jest w stanie podnieść 230 N (ok. 23 kg) na kiju o długości 1 metra. Co do mocy natomiast to jest takie coś czego nie ma tak na prawdę i oblicz się ze wzoru smile

6

To dlatego ten niby słabszy jest trochę droższy,może lepszy.Dziękuję za opinie,a jak się znajdzie ktoś kto miał z TYM do czynienia niech pisze.

Przepraszam za ten głupi błąd.Jak ktoś potrafi go poprawić to proszę,bo ja mogę coś pomieszać.

7

Mój braszka miał tego Farmtrak 70 4WD bardzo wdzięczna maszyna.Targał nim pług trzyskibowy obrotowy,agregat z siewnikiem 3 metrowy ale pozakładał mu dodatkowe obciążniki z przodu.Kupił go nowego i w ciągu pierwszego roku był na serwisie dwa razy.Raz na naprawę rewersu a drugi raz na instalację elektryczną.Ogólnie maszyna fajna i pracowita.

8

Potrzebuję rzetelnej informacji o farmtrac 675 dt
http://www.farmtrac.pl/produkty.php?details=ft6754wd
jesteśmy tu z różnych stron Polski a w moim regionie baaardzo ciężko spotkać ciągniki z tej rodziny. Może ktoś z waszej rodziny, sąsiad, znajomy posiada i wiecie coś na ten temat. Miałem okazję pojeździć 665dt ale to troszkę inny ciągnik choćby z uwagi na gabaryty i silnik. Interesuje mnie reakcja na pedał gazu pod obciążeniem, elastyczność silnika w transporcie i ogólne wrażenie z codziennej pracy (choć wiem że to zależy od upodobań). Na premierach w poznaniu zobaczę nowego 670dt
http://www.farmtrac.pl/produkty.php?details=ft670dt
bo też chciałbym co nieco się o nim dowiedzieć. Tak więc jak byście mieli jakieś doświadczenie z tym modelem to podzielcie się smile

gg 5118068

9

zorak mieszkam 15 km od firmy która je produkuje te najnowsze modele juz widziałem i śmigałem powiem tak zetor może zacząć się bać fajna zwrotna maszyna i bardzo oszczędna i mocna w lesie mają przy zrywce jedyny minus tak jak dlamie to mała wydajność podnosnika ale ogólnie wart pieniędzy

10

ja takiego ciągnika nikomu bym nie polecił. podnośniki nowe i już słabo działają a co bedzie za kilka lat?  ZORAK nie kupuj tego. z takiego ciągnika to sie krótko będziesz cieszył że mało zapłaci sie za taki ciągnik. ja nowego ciągnika  nie mam tylka dwa fortschritty. ale jak bym kupawał to na pewno coś lepszego jak by brakowało mi grosza to kredyt bym wzioł a taniego dziadostwa bym nie kupił

11

z byt wielu ocen od osób które tego używają nie oczekuj
Z tego co widzę to taka sprytna zabawka w dużym gospodarstwie moze się przydać do pomocy nieco większym maszyną ... zamiast c 360
A co do hydrauliki to trzeba podpytać możne da się założyć mocniejszą od modelu 90KM

A wczoraj widzłam jego mniejszego 3 garowego brata w walce ze śniegiem pod hipermarketem nie wiem jak w kabinie na zewnątrz drażni ucho kupa huku ale dawał radę a miał co pchać

12

a ja bym pierw się zapytał o cene  tego ciągnika i jakiej firmy wogule jest silnik??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

13

silnik to jest od nich http://www.perkins.com/
a za te pieniądze to mozna jedynie mtz z pronaru kupić
albo kilkuletnie sprzęty do których zębatka kosztuje 5000zł a trzeba ich wymienić 3  .......
w chinach go nie robią chyba....
ja zwróciłbym uwage na ceny części i serwisu oraz to czy chłopek roztropek go naprawi jak za 5 lat coś pierdo...
pojechał do serwisu popatrzał co tam robią czy się nudzą.....
jak chcesz wydać tyle kasy to wydaj jeszcze 1000zł  na wycieczki odwiedź parę gospodarstw gdzie ten sprzęt robi
I zachowaj zimną krew....
jak kupujesz nowy to warto zrobić tak jedż do pronaru powiedz że się zastanawiasz nad  kupnem farmtraka  jedz do dilera farmtraka powiedz ze chesz kupic mtz słuchaj uwaznie obu
przedstawicieli wyciągaj wnioski i podpuszczaj ich.....
Kumpel kupował fiata u citroena a citroena u fiata  wkońcu kupił fiata fiorino blaszaka i zaoszczedział 6 tys zł ( tyle mu spuścili choć teoretycznie nie było o tym mowy na dzieńdobry)

14

szczeże to  jednak jak to kosztuje  jakieś 55 tysiaków to wolał bym MTZ  wziąc   może komfortem cię nie zachwyca ale w razie co cenami czesci tak smile   jakos MTZ mi sie podoba  i jak bede miał kase to se kupie MTZ-cika big_smile  może nie bede żałował smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

15

A ja mieszkam od tej firmy 8 km,kolesie którzy tam pracowali dziwią się że to jeździ.
Mój syn ma na takich ciągnikach praktykę i mówi że to syf w porównaniu do forsza.

16

marek nie przesadzaj w lesie te cacko nakręciło przy zrywce 6500 mth i nadal żyje

17

Ludzie chwalą zazwyczaj to co mają, a to  na co ich niestać najczęściej osrywają.

18

323   tak szczeże w lesie moze i nakrecił  6.5 tysiaka motogodzin ale połowe z tych motogodzin to chyba przy zworzeniu metrów co się ciąga  może 5 kubików drewna i pyrkanie  w czasie załadunku to się zgodze to do  średniej roboty w lesie się nie nadaje  to tylko waży 3.5tony  to jakie drzewa tym pociągnies 3 kubiki max  nie wierze że wieksze bo to nie wykonalne  by było  no chyba ze wiecznie z górki    w mojej okolicy tak się składa że ciagam w lesie  ursusem914 i  jest istna żeźnia wiecznie na deba jak sie ciągnie jakieś  wiedze drzewo  i ciągnik waży 4.5t  wiec    forszaj ma co do roboty w lesie  i  ile wazy   tak więc wiesz  moja opinia   jest podzielona co do twojego zdania  jest niedaleko mnie farmtrack w szkole rolniczej i  narzekają na niego  ...

19

koseś od kiedy farmtrack to prestiż,nawet żeby było mnie stać to bym takiego ciągnika nie kupił ,bo do czego bym go zapioł.

20

wojtas 914 jest cięższe ale mniej zrywne na mocy parę koni różnicy ale perkins w farmtracku idzie z przodu na tuzie tona wciągara z tyłu dziesiątka i w tej samej firmie pronar  1025 2000r od nowości las 18000 z kawalkiem mth a pronar to też niby takie gówno liczy się zaradność a 914 też już mieli tylko zjeździli