Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 … 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zrób to sam » układ wydechowy
Teraz dopiero załapałem co znaczy słowo "kwasiak"
Ten kanciasty, to szkoda materiału było, ale jak nie masz co robić to eksperymentuj
PiotrK napisał/a:dadam napisał/a:witam zastanawiam czy cieżko byłoby wyprowadzic wydech na róg słupka od kabiny bo mam kolektor od ify( stary byl spawany i pękł), od fortschrita krzycza po 800zł
Witam!
A dlaczego pękł Ci kolektor? Nie masz przypadkiem krzywo przykręconych głowic? Kolektory te pękają głównie z tego powodu. W takim razie i ten kolektor od IFY też Ci pęknie.
Na wszelki wypadek najlepiej odkręć głowice, odkręć od nich kolektor ssący i wodny, tak aby były luźne, przykręć do nich kolektor wydechowy ale bez uszczelek i dokręć głowice. Następnie odkręć kolektor wydechowy i dopiero wtedy załóż uszczelki pod niego, skręć go na stałe i całą reszte. To zapewni Ci, że głowice ułożą równo względem siebie i kolektora i nie powinno być z tym więcej problemów.Oryginalny tłumik od Fortschritta, ma w środku specjalną wygłuszającą wirówkę i przez to jest taki drogi, ale za to jest cichy. Na takim tłumiku odpalamy remontowane u nas silniki w warsztacie pod mieszkaniem, i w warsztacie i w domu jest całkiem cicho i przyjemnie.
Mamy jeszcze jeden w sklepie, ale teraz sprowadzamy je tylko na zamówienie.Pozdrawiam
Czy do tego ustawiania głowic trzeba wymieniać uszczelki pod głowicą?
i czy jeśli zrobiłem jak napisałeś tylko z uszczelkami założonym pod kolektory to bedzie ok?
Dla pewności dobrze by było wymienić te uszczelki pod głowicami. Zobacz jak chodzi silnik i zdecyduj. W razie gdy będziesz jednak musiał je wymienić, to dobrze by było gdybyś również splanował głowice. Co do uszczelek pod kolektorem, to raczej nie powinno być problemu, ale nieraz uszczelka uszczelce nie równa, albo już jakaś zacznie przepuszczać spaliny. Najlepiej to pasować metalem do metalu. Zobacz jak to teraz wszystko chodzi i zadecyduj.
Ja sprawe tłumika rozwiązałem tak.
jeśliktoś chce dokładnych informacji co z czego i dlaczego chętnie pomoge http://www.fotoload.pl/index.php?id=bf4 … 22be242841
Ja w swojej 12 też zastosowałem łącznik elastyczny. Skończyły się problemy z pękającymi uchwytami.
Fajna sprawa kominek przy kabinie, ja u Sb muszę przedłużyc bo ktoś skrócił, nie potrzebnie, a oryginał kosztuje coś około 500zł u Pana w Postolicach
Właśnie o czymś takim myśleliśmy ale najpierw muszę gdzieś kupić taki kolektor wydechowy
Ja może bym też coś pomyślał nad kominem koło kabiny bo materiału mam dużo, rur samochodowych itd. Może się pobawię.
A ile kosztuje taka końcówka??
I czy zmienia to coś dzwięk??
Cicho może masz bo masz 323 a ja 303.
Ale coś wymysle;D
no ja tez mam zamiar sobie wyprowadzic tłumik po słupku rure wydechowa juz mam tylko kolektora samochodowego jeszcze nie mam
Ja mam tłumik od tira, od actrosa;D
Może to go wygłuszy;D
A ja wam powiem że problem tłumika w moim ZT 323 rozwiązałem w taki sposób że kupiłem oryginalny wydech od dużego MTZ-a (koszt ok 120zł) skróciłem zawirowywacz spalin, zamknąłem górę blachą w której wspawałem kawałek rurki..... efekt wizualny super a sama maszynka dosłała takiego charakterystycznego pomruku że z kilku kilometrów wiem że to ona jest w akcji...... ;p ;p ;p
dziękuję :beer:
bawiłem sie też z wydechem na słupku zrobię parę fot to wrzucę koledzy tu mówili o opażeniach ja wziołem siatkę z starego sita od kombajnu 516B i nawet ładnie to wyszło i troche bezpieczniej jest
Ja do swojego zt300 będę zakładał tłumik od ursusa 1614
Krzychu, odradzam. U mnie taki pochodził 2 sezony, wcale bez przemęczeń i upieprzyło mu bebechy w środku które zaczęły dzwonić a później przesunęły się do góry i zatkały wylot. Ja miałem co prawda taki tłumik przyspawany do podstawy starego od forsza, może gdyby go zrobić na łącznik elastyczny to potrzyma dłużej.
Forum Fortschritt i IFA » Zrób to sam » układ wydechowy
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo