1

Temat: Piec na olej opałowy (silnikowy)

Witam mam pytanie czy ktoś urzywa pieca zasilanego na zurzyty olej silnikowy i jak się to sprawuje ??
potrzebował bym jakieś schematy w jaki sposób to zrobic bo bym se taki zmontował ale zbytnio nie wiem w jaki sposób smile  mile widziane jakieś schematy bądź zdjęcia smile :beer:

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

2

Odp: Piec na olej opałowy (silnikowy)

Wojtas dam ci znać jutro wieczorkiem o tym bo mój tata zajmuje sie kotłami  i na pewno wie dużo o tym smile

3

widzialem taki piec mianowicie ma go moj znajomy dziala on na takiej zasadzie jest beczka dno z grubej blachy z jednej strony jest wylot czyli komin a na przeciw jest wprowadzona rura poto by na koncu tej rury byl zamontowany wiatrak jakas dmuchawka i teraz z beczki w ktorej jest olej ktora jest gdzies kolo pieca wiadomo nie za blisko doprowadzony jest olej w srodku pieca jest metalowa rurka poprowadzona z gory z ktorej leci olej na dno pieca olej z beczki do pieca doprowadzany jest przez pompke i teraz rozpala sie na dnie pieca na tej grubej blaaszcze troche ropy lub benzynki wlanczasz dmuchawke i pompke i sie pali piec bardzo dobry bo rozgrzewa sie do czerwonosci cieplo regulujesz w zaleznosci ile podasz oleju jesli posiadasz duze ilosci zuzytego oleju to jak najbardziej zrob sobie taki piec bo to dobra sprawa

Fortschritt zt 423 a razy 2

4 Ostatnio edytowany przez MAREKPE (2010-02-02 09:23:58)

http://www.profitpiece.pl/ tu sprzedają takie piece.
Kiedyś z kumplem skonstruowaliśmy w ten spiosób że wzieliśmy butlę gazową z poloneza 50lirów postawiliśmy pionowo, u góry wycieliśmy otwór wylotowy na rurę kominową 130, a 10 centymetrów od dołu otwory wiertłem 8 dookoła z boku wspawaliśmy rurkę do środka butli na 2/3 wysokości i połączyliśmu metalową rurką z metalową bańką na olej. Na rurce był zawór kulowy 1/2 cala do regulacji ilości oleju. Olej spływał grawitacyjnie. Z boku wentylator od chłodnicy. Rozpalanie polegało na wrzuceniu rękawiczki wampirka nasączonego ropą i podpalonego. po rozpaleniu się rękawiczki puszczaliśmy olej i hajcowało się że ho ho. Wentylator do prostownika i heja. po 15 minutach w garażu było 30 stopni., a na drucie obok butli wieszaliśmu podwawelską i po chwili była usmażona. mam w planie zrobić jeszcze takie coś ale wsadzić kilka metrów rurki miedzianej i zrobić piodgrzewacz wody przepływowy.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

5 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2010-02-12 23:56:20)

No ja również powoli przymierzam się do takiego pieca do warsztatu. Po ostatnim rachunku za gaz, to "normalnie cenka mi opadła" wink

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

6

http://www.youtube.com/watch?v=J53VqCrS … e=youtu.be
Doszło pare zmian ale jestem zadowolony z swego dzieła wink

7

Dobry patent też o takim myślałem. To jest butla od lpg?

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

8

Tak, teraz dmucha taki łazienkowy wentylatorek i w takim małym pomieszczeniu jest cieplutko. A jak chce ponad 30 stopni to odpalam odkurzacz. w środku jest rura z zaspawanym dnem jako palenisko. tylko takim zaworkiem ciężko jest ustawić idealną ilość oleju bo jak się rozgrzeje to robi się rzadki i odrazu leci strumień .

9

kombinowałem   właśnie z  taką butlą ale   jak by nie robił to kopci ...   na czarno ...  a to jest trochę nie bardzo ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

10

na pewno Za mało powietrza za dużo oleju. Jak zapodam odkurzacz to zero dymu,  a rura na zewnątrz nawet gorąca że ręki nie położy. Tylko że odkurzacz głośny wink

11

fajne też kiedyś takie zrobię.
A powiedzcie nie powinismy oddawać tego oleju do "skupu" i mieć papierka dla agencji?

+ za to że zrobiłeś coś o czym spora część z nas tylko mówi - mysli  ......

12

Krzys podaj mi adres firmy ktura to skupuje? Niedaleko mnie jest take cos, ale oni chca mniec kazdy olej osobno i opisame jaki to jest. Nie daja ani grosza tylko kwitek ze go zdałes

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

13 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2013-01-28 11:47:10)

U nas skupują wszystko co masz do sprzedania, a co z olejem jest związane. Sami przyjadą, sami "wciągną" i jeszcze za to zapłacą. Moje okolice obsługuje firma www.robac.pl ale też są i inne, co płacą lepiej. Poza tym pamiętajcie, że spalanie przepracowanych olejów jest zabronione i kary za takie coś są bardzo dotkliwe. Znajomy przeszedł taką drogę dwa lata temu i bardzo mu to uszczupliło portfel.

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

14

Piotr ile płacą u nas też ich widzę....

15 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2013-01-28 13:15:49)

Krzysiek napisał/a:

Piotr ile płacą u nas też ich widzę....

Z tego co pamiętam, to coś ok. 0,3 - 0,35 zł. za litr, no ale tych litrów musi być sporo, chyba powyżej 200-tu. Mam jeszcze namiary na inną firmę, która płaci lepiej, ale muszę znaleźć ich wizytówkę.

www.rajstop.pl

16

To ja jak pracowałem na warsztacie samochodowym to był piec do spalania oleju coś koło 10tyś kosztował i jakoś nikt się z tym nie chował.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

17

Wiele osób spala taki olej, ale nie zmienia to faktu, że jest to zabronione.

www.rajstop.pl

18

Ja mam piec (właściwie palnik do pieca wkładany) na zużyty olej silnikowy koszta zrobienia minimalne jak mały piec i warsztat to ogrzeje jak duży to jest problem....ale zużyty olej na pare tyg wystarczy a później palnik wyciągam i stałym pale....

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

19

Mógłbyś zapodać fotkę jak masz to zrobione?

20

Właśnie niby jest to zabronione, ale przecież frakcja takiego oleju silnikowego jest prawie ta sama co ropy naftowej, której spalanie nie jest zabronione. Przy dobrym palniku czy piecu nie widać nawet dymku. Znajomy naprawia samochody i w garażu nawet nie czuć że się olej spala, a pracują w koszulkach.