Temat: rozrusznik--Rozbiórka i odświeżenie.
A więc tak jak w temacie.rozbierałem swój rozrusznik od 323 i zrobiłem troche zdjęc.więc postanowiłem wszystko opisać,może sie komuś przyda.:)
Gdy mamy naszą ofiare już na stole rozpoczynamy od odkręcenia pokrywy zasłaniającej szczotki i elektro-magnes.Są to dwie śrubki 6.klucz 10.
Gdy ją ściagniemy ujżymy mniej więcej cos takiego --->
Następnie przystępujemy do odkręcenia i wyciągnięcia szczotek sztuk 4 i rozkręcenia
połączeń uzwojenia z elektro-magnesem.wszystko wkrętak płaski/krzyżak.--->
Następnie możemy przeczyścić styk elektro-magnesu.a więc rozbieramy go,wciskamy kołnież i sprężynke i wyciągamy zabezpieczenie.wszystko ładnie sie rozbiera..czyścimy i składamy spowrotem.na zdjęci widać obie części...jedna już przeczyszczona--->
Zbliżamy sie do rozpołowienia naszego cuda.dla przypomnienia szczotki muszą być wyjęte,
Zaczynamy od wyjęcia zawleczki zabezpieczającej nakrętke zębika i odkręcamy ją.--->
zębik powinien nam sie wysunąć..więc odkręcamy 4 nakrętki klucz 10i schodzi nam górna część trzymająca wirnik,i terz uwaga po zdjęciu tej obudowy wewnątrz znajduje sie sprzęgiełko i mechanizm wysuwający zembik.poprostu wyjmujemy sobie wszystko i układamy po koleji tak aby póżniej wszystko złożyć w odpowiedniej kolejności---> .
możemy wtedy jeśli jest taka potrzeba wymienić tulejke,wybijamy ją odpowiednim wybijakiem,przy wbijaniu radze o ostrożność ponieważ tuleja jet dość krucha najlepiej robić to małym młoteczkiem przez drewienko,aby wchodziła lżej należy ją nasmarować.--->
Teraz przystąpmy do wyciągania wirnika.aby to zrobić należy,najpierw z tyłu wirnika(od strony szczotek)użyć cienkich szczypiec i złapać za taki wystający cienki pręcik i pociągnąc do siebie,po jego wysunięciu drógą reką ściągamy z niego zabezpieczeni i pozwalamy mu wrócić na swoje miejsce.teraz możemy wyciągnąc wirnik.--->
Teraz pozostaje nam ocena wirnika,jeśli jest tylko przybrudzony tak jak to było z moim-->
to wystarczy drobny papier ścierny i troche czasu aby doprowadzić go do takiego stanu..--->
Jeśli zaś jego stan jest gorszy ma wżery to należy go przetoczyć,lecz sam dokońca nie wiem jak ta czynność wygląda :(bo czy zwykłą tokarką to sie zrobi..nie mam pojęcia.kiedyś spr.:)
a więc czyścimy wszystko i basta.tak wygląda wyciągnięty wirnik-->
a tak prawie wszystkie części wyciągnięte podczas rozbiórki.-->
Co do składania oczywiście smarujemy wszystkie tulejki,wałki czyścimy wszystkie styki i składamy.zaczynając od wirnika kończąc na szczotkach i tylnej osłonie..chyba wiadomo robimy wszystko od tyłu.życze owocnej pracy.jak cos nie jasne to pomoge wystarczy pytać...sorki za jakieś błędy:P;)