1 Ostatnio edytowany przez zorak (2010-02-23 15:19:16)

Temat: kredytowanie fabryczne

Ostatnimi czasy troszkę szukam informacji o sposobie finansowania ciągnika i tak:
- farmtrac wymaga wpłaty 10 % wartości a resztę rozkłada na max 5 lat. Obsługa kredytu 450 zł. Przy kredytowaniu na 5 lat spłacamy 126 % zaciągniętej kwoty
- New holland wymaga wpłaty wartości vat + 10 % wartości netto maszyny. Okres kredytowania max 6 lat. Spłacamy 118 % zaciągniętej kwoty.
Na dniach powinienem wiedzieć jeszcze o zetorze i farmerze to dopiszę. Na podstawie tych dwóch firm jakie są wasze odczucia co do takiej oferty ??
ps: linia kredytowa MR w Banku Spółdzielczym 2%

gg 5118068

2

Odp: kredytowanie fabryczne

zorak a przy takim kredycie jakie jest zabezpieczenie?

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

3

Przy młodym rolniku trzeba biznesplan a zabezpieczeniem jest zakupiona maszyna. W kredytowaniu fabrycznym o dziwko nic. Potrzeba z gminy o prowadzeniu gospodarstwa i kopia OC gospodarstwa.

gg 5118068

4

http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1375
W tym wątku masz opisany leasing zetora

5

o lizingu czytałem tylko że ja rozglądam się za kredytem fabrycznym.

gg 5118068

6

możesz to też wziąć w kredycie fabrycznym. Warunki niewiele się różnią. Jak chcesz, to mogę podać ci namiary na gościa, który się tym zajmuje

7

jak dojdzie do skutku to u kogo będziesz brał zetora ?? bo ja pytałem w Agromie Jawor i tam maja mi zrobić symulację kredytową.

gg 5118068

8

do tej pory najniższą ofertę dał mi JASKOT, ale że mnie lekko wkurzył przedstawiciel to chyba na złość jemu nie zamówię go u nich. W Jaworze tez byłem - cena niewiele droższa. Zarówno jedna jak i druga firma nie przemawia do mnie znacząco ze względu na serwis - wydaje mi się, że sprzedają na tyle mało tych Zetorów, że serwisanci nie są za bardzo obyci z tymi maszynami.
Bardzo dobre wrażenie na mnie zrobił TORAL w Gostyniu, a jeszcze większe URPOL ze Śmigla, ale u nich ciągnik wychodził najdrożej. Byłem też w Kaliszu - ale tam nawet nie chcą rozmawiać o rabatach - myślałem, że tam będzie najtaniej, ale oni jednak nastawieni są na sprzedaż do dealerów niż dla prywatnych klientów.
Jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz na gg - 1709733

9

zorak, chcesz zdradzić Fortschritta dla Zetora ?
Wstydziłbyś się :nooo:

10

e to jak w jaworze byliscie to trza było na kawe wstąpic to tylko  16km ode mnie smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

11

Chłopaki nie bójcie się serwisu przecież to będą nowe maszyny serwis ograniczy się do wymiany olejów i filtrów , a to to każdy potrafi. Teraz producenci ciągników starają się jak mogą żeby bubla z fabryki nie wypuścić , więc według mnie serwis ma tu drugorzędne znaczenie i ograniczy się do przeglądów gwarancyjnych. Takie moje zdanie wybór oczywiscie należy do Was.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

12 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2010-02-24 21:00:43)

tylko niekiedy w okresie gwarancyjnym tylko serwis moze zmieniac olej. Prz okazji przeglądają kilka punktów  w maszynie, kasują i jadą...

Niedawno miałem zlecenie w jednym z oddziałów WBK w Bydgoszczy. Tak się złożyło że zlecenie wykonywałem w pokoju pani kierownik......
pani nie wiedziała że jestem rolnikiem, Przyszedł GOŚÄ†.
Wolny strzelec jeżdżący od chłopa do chłopa i sprzedający drogi sprzęt rolniczy.
Rozmowa była bardzo interesująca......
Dowiedziałem się miedzy innymi że GOŚÄ† Znajduje klienta na ciągnik. Chłop wybiera pomiędzy producentami a GOŚÄ† namawia go na ten z którego ma największą prowizję. Potem chłop idzie do banku bierze kredyt, kredyt też jest produktem poleconym przez GOŚCIA. I chwilę potem do banku przychodzi GOŚÄ† po swoją prowizję......
Ja kupowałbym prosto od producenta a jak nie chce sprzedać i dać upustu to niech się buja idę kupić  inną markę.....

13

W ursusie na gwarancji płaciłem za oleje i filtry , wymiana itd było w gratisie.

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

14 Ostatnio edytowany przez zorak (2010-02-24 22:48:20)

wojtas - ja jestem spod Świerzawy i do Jawora mam rzut beretem.
Dario - mojego 323 nie zamienię na żadnego innego bo to mój wół pociągowy do ciężkiej pracy i jak na razie wystarcza mi pod każdym względem.
Przydał by się jednak ciągnik o mocy 70 może 80 koni z przednim napędem. Zwiększa mi się pogłowie bydła i c-360 i c-4011 robią się troszkę za małe. A do tego łąki mam na górach i nie ma opcji aby zmienić np kosiarkę na większą bo sześćdziesiątka nie pociągnie. No i już w tej chwili odczuwam brak tura więc właśnie coś nowego ok 70 koni + tur było by idealne.
Ciągnik kontra obora dla mięsnych - zobaczymy co okaże się ważniejsze.

gg 5118068

15

kup john deera traktor drogi ale na wieki zetor fajny ale dzien do nocy za mieki chinskie czesci a jak chcesz kupic to lepiej troszke drozej dac za niego w kaliszu tam jest serwisantem czech bo mój wuja kupil zetora 3 lata temu i tak przy okazji zajrzał do mojego dobry serwis naprawde dobry polecam bo zetor tez nie taki łatwy do roboty miekie cześci plastiki no i spalanie silnik mało ekonomiczny co dobre to tanie czesci i proste łatwo dostępne nie trzeba czekać zamawiać za zetorem jest 2 churtownia obok cpn morze ze 200 metró dalej 50 procent taniej

16

Zaorak , stawiam na oborę , ciągnik nie podniesie Ci znacząco dochodowości z gospodarstwa a ze 20 byków w roku to jednak trochę da.

17

pawelg wiem wiem ale jeśli uda mi się przerobić stodołę to na kilka lat bym się wstrzymał z planami budowy.
joker-konin: rozglądam się w przedziale cenowy ok 100 tyś. "Dżony" ma teraz niby świetną promocję na serię M, obniżony kurs euro ale wcale to tak ładnie nie wychodzi. Kupić gołego jelonka czy w tej samej cenie coś tańszego ale z ładowaczem i osprzętem ?? Ja wybrał bym drugą opcję z uwagi iż nie mam dużo ha i 20 czy 30 tyś różnicy to dla mnie bardzo dużo.

gg 5118068

18

zorak a z ciekawości ile kosztuje taki goły JD z turem najprostsza wersja z rewersem? pytam i jednocześnie namawiam bo pracowałem na jd takich samych jeden był zupełnie podstawową wersją drugi to ful wypas premium. i ten podstawowy był zajefajny. Dla mnie to był kosmos. były katowane i odwalały tytaniczną robotę i chodziły.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

19

seria M a dokładnie 5070M Compakt (70 KM) w wersji podstawowej usłyszałem cenę 125 tyś brutto ale zapewne kilka tyś by się urwało. Z tym że tur JD cholernie drogi sad na komplet ciągnik + tur 150 tyś to za mało. Poza zasięgiem - niestety.

gg 5118068

20

zorak - jak tam poszukiwania ????
u mnie wrócił temat KUBOTY...... Nie sądziłem, żę wybór ciągnika jest taki ciężki ...........