21

Odp: kredytowanie fabryczne

ja nadal jeżdżę i oglądam, pytam. Dziś byłem w Agromie Jawor. Reasumując wygląda to tak:
- NH TD5030 - 128 tyś brutto
- Zetor Proxima 85 - 115 tyś brutto
- Zetor Proxima 75 - 111 tyś brutto
- Farmtrac 675DT - 105 tyś brutto
Pytam o wersje podstawowe + rewers + pneumatyka. Z każdej kwoty można urwać ale max kilka stówek. Do tego tury w zależności od firmy od 14 do 25 tyś.
W poniedziałek mam mieć ofertę z banku Spółdzielczego odnośnie kredytowania.

gg 5118068

22

Zorak trudna decyzja przed Tobą, nie mam pojecią co Ci doradzić. Gdybyś chciał za jakiś czas sprzedać sprzęt to chyba zetor straciłby najmniej, tak mi się wydaje a byłby pewnie też najbardziej chodliwy.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

23

Przede mną jeszcze dużo roboty. Muszę szybko przejść na VAT, przeanalizować ofertę baku, przekalkulować wszystko i jeśli się zdecyduję to już tylko wybierać markę. Od początku mi się podobał NH ale zetor jest 13 tyś tańszy, mocniejszy, cięższy, większy, przestronniejszy w kabinie. Z tym że ja nie jestem zainteresowany czymś dużym i mocny bo ciągnik nie będzie pracował z pługiem czy agregatem więc ta moc i wielkość zetora też nie jest dla mnie jakimś ogromnym plusem. W agromie dostałem namiar na gościa który kupił u nich Farmtraca 675DT właśnie takiego na jaki też patrzę więc podjadę do niego i podpytam jak się sprawuje bo gość mieszka niedaleko mnie. Farmtrac ma 73,5 konia i z tych co podałem jest najsłabszy i gabarytowo mniejszy. Różnica w cenie to już np tur z osprzętem więc kusząca oferta.
Co do kredytowania to niestety ale nie przedstawia się to za ciekawie u producentów więc tylko linia MR.

gg 5118068

24

CASE 95JXU - rocznik 2009 - 165 000 zł netto - o kredytowanie już nie pytałem - cena mnie powaliła ..........
Rocznik 2010 - 10 000 zł netto droższy...
Za NH byłeś w Agrohandlu w Legnicy ???? Jeden koleś mi mówił, że u dealera NH w Świdnicy można wytargać lepsze ceny ....

25

masakra z jakim wyposażeniem ten case że taka cena?!  i to netto!
sorry że tak ni z gruchy ni z pietruchy ale co się dzieje z tatą, jakoś nie widać Go ostatnio...

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”

26

tak o NH pytałem w Agrohandlu a zaraz obok jest Case i za odpowiednika NH TD5030 czyli za Case JX80 Powiedzieli mi o 20 tyś więcej - skąd taka różnica ??

gg 5118068

27

miał tam od ciula bajerów. Nie jestem w stanie ci ich teraz wszystkich powtórzyć, ale było to m.in.: klima, rewers elektrohydrauliczny, EHR, udźwig TUZ-a - 5100 kg, skrzynia z półbiegami, silnik comon raill ( czy jak to się tam pisze), pełne obciążenie, radio i takie tam inne sprawuchy.

28

rudemenes  ciagnik nowy oczywiście  a za żadne skarby silnika na comon rail-u  znaczy  się wtryskiwacze  paliwa sa pompą rozdzielaczem i wtryskiwaczem  w jednym  sterowane elektronicznie    to kosztuje masakrycznie drogo jak zdechnie  aktualnie wszystkie marki wychodża z tego rodzaju wtryskiwaczy  i wracaja do standardowego najlepszego

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

29

Kto wraca z common rail'a ?
Przecież na normalnym wtrysku nie uzyskasz norm czystości spalin i nie sprzedasz ciągników, common rail to koszmar ale odwrotu raczej nie ma, ekolodzy nie pozwolą.

30

siedze troche w tej śmiesznej mechanice czytam troche wujaszków mam co śmigają cięzarówkami i  widze co się dzieje w szkole gadają  nawet nauczyciele że firmy pomału się wycofuja z comonrail-i  bo za szybko się to psuje   juz sa jakieś nowe typy pomp   odpowiednich do spełaniania tych wymogów

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

31

Czymkolwiek by nie zastąpić CR, to i tak to trwałe nie będzie. CR jest najprostszy i tylko cena wtryskiwaczy i pompy musi się obniżyć. Czasy trwałych i prostych diesli to historia.

32

tak czy siak  co pierwsze to najlepsze  a reszta to juz  śmiesznie podróbki niedoruwnujące oryginałowi i tak jest ze wszystkim

33

http://www.tym-traktor.pl/ a może z tamtąd coś wybierzecie dla siebie

34

Zorak jak sprawy się mają? chodzi jakiś sprzęt po głowie? czytałem o farmtrakach i zastanawia mnie hydraulika i skrzynia ze sprzęgłem, mianowicie jest w nich skrzynia carraro czy sprzęgło i tylny most są też carraro? czy hydraulika "MITA" jest Ci znana? bo to jest jakiś hinduski wyrób, nie obawiasz się tego? generalnie farmtark dobrze wygląda na tle konkurencji.

35

Z tego co wiem w farmtraku skrzynia i mosty są carraro a sprzęgło luk-a chociaż nie jestem pewien.

36

U mnie sprawa skończyła się na banku tzn. byłem i nadal jestem zdecydowany na Farmtraca 675DT. Zwróciłem się do banku o jakąś sensowną ofertę kredytowania. Z bankiem współpracujemy od hmm chyba 30 lat, najpierw rodzice i teraz ja. Chciałem aby skredytowali 100% na jakimś sensownym procencie i na max 5 lat bo w tyle jestem w stanie go spłacić. W odpowiedzi usłyszałem że skredytują 80% wartości i o ile dobrze pamiętam to na 8% a jak chcę taniej to tylko MR. I utknąłem w tym miejscu. 3 stycznia rusza modernizacja więc temat wróci jak bumerang.
Fenol tak jak piszesz Farmtrac dobrze wygląda na tle konkurencji. Dużo czytam i oglądam o tych ciągnikach i na moje gospodarstwo powinien być wystarczający. Dla mnie ważnym aspektem jest późniejszy koszt napraw a w tym ciągniku wszystko powinienem zrobić sam i nie za drogo. Dodatkowo teraz jest jakaś promocja na TURa za niecałe 8 tyś więc 675DT + tura można mieć za ok 110 tyś. Dla przykładu zetor z turem wyszedł by coś koło 130 tyś.

gg 5118068