Temat: Smoleńsk

Nadzieja umiera ostatnia.
Mam nadzieję, że ta tragedia zakończy trwającą kilkadziesiąt lat rusofobię. Putin to nie Stalin. Rosjanie to Słowianie jak my, co widać i słychać. Drążenie tematu wcześniejszej tragedii, przyniosło następną. Przykre fakty historyczne trzeba znać, o nich pamiętać, nie dopuścić do ich powtórzenia, ale patrzeć w przyszłość. Przyszłość można kształtować, wpływać na nią.

"Cieszy mię ten rym: Polak mądry po szkodzie
Lecz jeśli prawda i z tego nas zbodzie
Nową przypowieść Polak sobie kupi
Że i przed szkodą i po szkodzie głupi"

Chciałbym, żeby Jan Kochanowski w tym przypadku się mylił.

2

Odp: Smoleńsk

Rosjanom nigdy nie można ufać za dużo doznaliśmy krzywd,teraz tym bardziej trzeba pamiętać o KATYNIU bo tam wydarzyła się podwójna tragedia,która połączyła nasze pokolenie z zamordowanymi tam naszymi rodakami w 1940.I to nie jest rusofobia to jest nasza historia. CZEŚÄ† PAMIĘCI WSZYSTKIM,KTÓRZY ZGINĘLI W TEJ KATASTROFIE.

3

Starsi ludzie co jeszcze tamte czasy pamiętają oglądając telewizję płaczą i mówią niezależnie od siebie "TO ROBOTA MOSKALI" Tak mówią moi rodzice, mojego kumpla i sąsiadka która zaliczyła wczasy klimatyczne za Nowosybirskiem. Ze wszystkich ludzi na świecie najbardziej nie ufam chorobliwie żądnym władzy, zakompleksionym kurduplom (czyt. Hitler, Stalin, Putin). Naród rosyjski i owszem, wspaniały - wiem bo poznałem, ale ich przywódcy - nie do przyjęcia.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

4

Nie bądźmy przesadni. Może Rosjanie celowo zesłali mgłę? Tu z Polskiej strony było więcej błędów. Cała elita w jednym samolocie. Przekroczony limit podejść do lądowania (dozwolone są 2) itp...

5

moje zdanie jest take jak im  szkoda kasy dla państwa tylko do własnej kieszeni to mają co chcieli tak samo ich nastepcy ... kiedyś skończą. Obym sie mylił  ale zamiast inwestowac w samoloty i zakupic nowe raz na jakiś czas to lataja żęchami które powinny stac w skansenie  tym razem nowy prezydent co  zakupi nowy samolot ..?? wątpie znuw znajdą jakieś padło nie mające prawa latac ale oczywiście przejdzie kapitalny remont ...
  tak jest wszędzie w tej  Polsce  każdy żądzący patrzy  aby wkładac tylko do własnej kieszeni a nie po to by Państwo sie rozwijało i robic tak by było wszystki łatwiej to oni wręcz przeciwnie by było trudniej ... każdy ma wałsne zdanie i każdy  wie że to co sie stało nie powinno się stac ale jak juz sie stało to powinni wyciągnąc z tego jakieś wnioski  a czy wyciągną ??   cos nie chce mi się wierzyc .. ale pożyjemy zobaczymy .

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

6 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2010-04-11 15:51:45)

co sie stało to się nie odstanie. Wielka tragedia w rocznice jeszcze większej....
Siedzę i oglądam tvn 24 i zastanawiam się kto przyjedzie na pogrzeb. Czy Obama będzie, czy po raz kolejny pokaże że ma nas w d....

7

Obama ma wszystkich w d...e oprócz siebie. Szkoda tych 96 osób.

8

To prawda szkoda ludzi!!! Wielka tragedia w naszej historii , może w końcu wyciągniemy stosowne wnioski!!!

R E S P E C T ! ! !

<a href="http://forum.atnel.pl" >ATNEL tech-forum</a>

9

no tak sie dzieje jak latają trumnami a ci co mówili żeby nie kupywać nowych samolotów to kur... nie polecieli nim sad

10

A mi jest najbardziej żal rodzin które zostały brutalnie pozbawione ojców, mężów, synów. To straszne żegnać ludzi którzy odeszli w tak młodym wieku. Wiem coś o tym. Wyrazy współczucia dla wszystkich rodzin, jestem z nimi duchem.

11 Ostatnio edytowany przez Dario (2010-04-11 22:24:24)

Co Wyście się tak uczepili tego nieszczęsnego Tupolewa, maszyna antyczna ale samolot to nie samochód czy traktor, że jeździ się tym dopóki koła nie odpadną. Każda praktycznie część ma określony okres godzin, po którym jest wymieniana na nową bez względu na stan techniczny. Taki samolot bez względu na wiek musi być w 101 % sprawny.
Jak już coś tu zawiniło to pewnie jak nie raz u Nas tzw. "ułańska fantazja", Polak potrafi i już. W większości przypadków kończy się to tak jak to nieszczęście, pewnie za tydzień, może miesiąc wszystko wróci do "polskiej normy" i dalej będziemy szaleć do następnego nieszczęścia.

R.I.P. im wszystkim [*]

12

Wielka tragedia , fakt nie zaprzeczalny ale moim zdaniem do tej tragedii ktoś dołożył jakieś brudne łapy . Pilot nie był pierwszy lepszy z łapanki tylko doświadczony lotnik , samolot po regeneracji , czarne skrzynki przejęło KGB prawdy o tym wypadku raczej się nie dowiemy(takie moje zdanie).

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

13

Pilot był pierwszy lepszy z łapanki, bo ostatni jak nie zgodził się lądować w Gruzji to Kaczyński kazał go wywalić, a co do teorii spiskowej to KGB nie jest taka głupia żeby w tym miejscu i w tym czasie robić rozgłos, bo to absurdalnie głupie, a oni głupi nie są.

14

Dario mylisz sie ten pilot sam odszedł bo wiedział, że już nie ma czym latać...

15

do samolotu nie można mieć zastrzeżeń raczej do pilotów, ruscy sugerowali lądowanie w innych miejscach. Inna kwestia że rzeczywiście u mnie starsi sąsiedzi  nie widzą innego wyjaśnienia jak "ruscy ich ***..." zmam kilku rusków super ludzie, ale ci którzy rządzą tym krajem to potwory, Rosja wielka i bogata, tylko gospodarza dobrego nie ma za to tyranów owszem, nawet kilku. Sławek można wybaczyć pierdnięcie przy obiedzie ale nie zbrodnię do której moskale nie potrafią się przyznać, jeszcze cynicznie nas zwodzą. to nie jest zwykła zbrodnia, coś gorszego niż ludobójstwo, w Katyniu zabito elitę która byłą w stanie tworzyć Polskę, kierować ludźmi, znacznie gorsza rzecz niż atomówka w hiroszimie, każdą fabrę odbudujesz, robotnicy będą pracować jak zawsze ale z kwiatem narodu to już nie tak prosto.
Mają paliwa i dyktują ceny nie oznacza to, że prawda nie istnieje i nie jest nasza. trzeba żyć owszem ale jeszcze jak.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.&#8221;
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

16

a może to było specjalnie zrobione aby Polacy  nie dociekali prawdy w sprawie Katynia .

17

typowe polskie zachowanie mówią że jest trudno wyląduj gdzie indzie nie ja dam radę i wam pokaże i pokazał a może zemsta historii o zmarłych trzeba pamiętać a nie roztrząsać ale co ja tam wiem za młody jestem

18

Już raz prezydent się popisał  i pilot musiał odejść, tu sytuacja się powtórzyła, tym razem pilot zrobił tak jak mu kazali wylądował
A maszyna nie była zła, jeżeli już to obciachowa ale w 100 % sprawna wydali 70 milionów na modernizację i remont
Weźcie pod uwagę że nowsze maszyny się rozbijają...............
Najbardziej mi żal tych sierot które straciły ojców i matki.....

19

ile ludzi  się wypowiada tyle teorii ... raczej nikt prawdy sie nie dowie  mojim zdaniem najbardziej prawdopodobne to jest to że kaczyński kazał wyladowac i juz ale  tak jak napisałem prawdy sie nie dowiemy bo  wszyscy ze swoja pradą poszli do nieba albo gdzie kolwiek ... z czarnych skrzynek też nikt z nasz takich szarych ludzi sie nie dowie bo ta prawda zostanie tylko pomiędzy żadzącymi i niektórymi rodzinami  zmarłych

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

20

a ja uważam że to może być kamień milowy który doprowadzi do porozumienia z Rosją. Skoro zezwolili 2 tygodnie temu na puszczenie Katynia w głównej telewizji, i dzisiaj na jego retransmisję po tej tragedii to wiem że na pewno nie jest to jakieś mydlenie oczu. Dla wielu rosjan może to być szok, bo dla nich prawda którą wbijali poprzednicy była inna.

Ja jestem dobrej myśli i oby ta tragedia zaowocowała znaczną poprawą kontaktów z Rosją. Przynajmniej będzie można powiedzieć że nie zginęli na marne...