21 Ostatnio edytowany przez sławek 42 (2010-04-13 07:26:14)

Odp: Smoleńsk

Dario, ogólnie się z Tobą zgadzam. Twój pierwszy post w tym wątku, jakbym sam pisał.
Panowie, Stalin dostał przypadkowo w ręce, Polskich mundurowych w większości i intelektualistów wszelkiej maści. Potencjalny ferment w ogóle społeczeństwa, społeczeństwa obecnie wrogiego. Jako tyran własnego narodu, nie miał żadnych skrupułów do ich zamordowania. To logiczne z jego punktu widzenia i moralnie nie do przyjęcia z naszego. Jak zwykle punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, a wtedy siedzieliśmy faktycznie na czterech literach. Z fizyki, dużemu wolno więcej. Może tak gadam, bo chyba nikt z mojej najbliższej rodziny tam nie zginął, jednak mój mózg nie uznaje kompromisów. Dlatego Fenol, nie zgadzam się z twierdzeniem, jakoby między Katyniem a Hiroszimą można postawić znak równości. Katyń, środek wojny, wszystkie chwyty dozwolone, aby do zwycięstwa. Miliony Rosjan w łagrach, setki tysięcy na pracach przymusowych, parę tysięcy Polaczków wybitych - statystyka.
Hiroszima, wiadomo że wojna się kończy. Ale tu bomba jest gotowa, trzeba Światu pokazać kto tu rządzi. Tak bez powodu nie wypada. Silniejszego tym bardziej, bo jak zmężnieje, może oddać z nawiązką. Została nie dobita Japonia. Nazwę to po imieniu. To większe skurwysyństwo niż zbrodnia w Katyniu. W Katyniu nikt dzieci nie mordował.

22 Ostatnio edytowany przez Fenol (2010-04-13 11:36:36)

sławek 42 napisał/a:

... Dlatego Fenol, nie zgadzam się z twierdzeniem, jakoby między Katyniem a Hiroszimą można postawić znak równości. Katyń, środek wojny, wszystkie chwyty dozwolone, aby do zwycięstwa. Miliony Rosjan w łagrach, setki tysięcy na pracach przymusowych, parę tysięcy Polaczków wybitych - statystyka...

nie zrozumieliśmy się, widzisz dla mnie właśnie wymiar Katynia jest straszniejszy, bo przekreślono przyszłość przyszłych pokoleń, dzieci, kobiet, całego państwa. To mam na myśli.

oczywiście rozumiem Twój punkt widzenia, myślę jednak inaczej, za Hiroszimę i Nagasaki USA powinna odpowiedzieć w Norymberdze tak jak ruscy za Katyń.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

23

Nie spierajmy się co było straszniejsze bo nie oto chodzi .wszędzie gdzie giną ludzie to są wielkie tragedie-bez znaczenia czy ci wielcy czy mali.Ważne by o nich pamiętać i głosić prawde .

24 Ostatnio edytowany przez MAREKPE (2010-04-13 23:03:18)

leslaw00 napisał/a:

Nie spierajmy się co było straszniejsze bo nie oto chodzi .wszędzie gdzie giną ludzie to są wielkie tragedie-bez znaczenia czy ci wielcy czy mali.Ważne by o nich pamiętać i głosić prawde .

+

A tu coś co jak czytam to jakbym samego siebie słuchał
http://wiadomosci.onet.pl/forum.html#fo … VtMDAxLmpz

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

25 Ostatnio edytowany przez Dario (2010-04-13 23:22:15)

@MAREKPE, bez urazy ale jak tak myślisz jak tam napisane to coś lub ktoś trochę mózg Ci wyprał. Za czasów kaczyzmu w Polsce, ten kraj był najobrzydliwszym krajem, dla mnie dejavu z czasów gdy awuesiaki dorwały się do koryta w okolicy 2000 roku i nie mogłem uwierzyć w to, że jest to po raz 2, że to w ogóle możliwe. No ale każdy żyje w swojej rzeczywistości :beer:

26 Ostatnio edytowany przez marcel (2010-04-14 08:34:30)

Przepraszam MAREKPE ale tego z onetu nie da się czytać.

27

Jeszcze trochę i zaczną się święcenia....

Tragedia straszna i dało to wszystkim sporo do myślenia, ale wielu posunęło się już trochę za daleko, a i cały czar prysł, jak ktoś "mądry" znowu dopuścił panów w spódniczkach do słowa.

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

28

MAREKPE również w 100 procentach zgadzam się z autorem tego tekstu tak jak ty .

29

nie ma co tego wiecej komentowac. bylo i juz. a do tego tekstu z onetu to sie zgadzam!

30

nie wiem jak wasze spostrzeżenia ale jak dla mnie to   dużo za daleko juz zaszło .... okrzykneli go bochaterem ...  to sie pytam czym takim  on sobie zasłużył by bochaterem zostac ?? zginą na wolnie na walce wręcz czy jak  pochowaja go  na Wawelu w miejscu pochowania najwiekszych ludzi  takich jak Królowie   czy on Królem jest ??  nadal się nie domyślam czym on takim sobie zasłuzył  ?? że zgina  w katastrofie  lotniczej ...   jeszcze w sumie tylko brakuje by go Beatyfikowali wystawili  posąg i zaczeli sie modlic do niego  bo film to i tak ktoś kiedyś o nim nagra neutral    jak pare lat do tyłu zgineli wojskowi w  katastrofie lotniczej  fakt chyba ich 96 nie było  ale też zgineli  była żałoba az 7 dni  chcieli ich pochowac na wawelu ??  dali  ich rodzinie natychmiastowe odszkodowanie w wysokosci 40tysiecy ??   z tego co sie doszukałem w internecie to  co niektórzy dostali po roku i nie 40 tysiecy tylko 15 tysiecy złoty ...   pozatym wiele większe katastrofy lotnicze były  i co  wszyscy się tak bardzo przejowali tymi ludźmi ??  nie wydaje mi sie 
dla tego uważam  LUDZIE NIE WPADAJCIE W PARANOJE

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

31

Posąg wystawią i to nie jeden, nic się nie przejmuj, będzie kaczka w każdej wsi i miasteczku wink
Dopóki czarnuchy rządzą Polską to tak "wesoło" będzie.

32 Ostatnio edytowany przez artur323 (2010-04-14 21:09:15)

ja tego nie rozumiem gdyby to nasi rodzice zgineli czy ktoś z rodziny to by sie tak nie przejmowali ;/  jeśli w ogóle by coś  zrobili ;/                      :uuuu:

33 Ostatnio edytowany przez sławek 42 (2010-04-15 00:08:06)

No i z wielkiej tragedii robi się wielka czarna szopka.
Staram się zrozumieć. Szacunek dla urzędu, uznanie dla wybitnych zasług ? powiedzmy, pamięć o tragicznej śmierci w czasie wykonywania swoich obowiązków. Takich przypadków ze swojego otoczenia, przez lata, mogę wymienić z dziesięć. Elektryk zabity przez prąd na transformatorze, kombajnista zmielony i wypluty, rolnik przygnieciony jednoosiowym rozrzutnikiem obornika i inne. W czym byli gorsi ? Nie było blisko telewizji.

Wawel nie dla Kaczyńskiego, tym bardziej nie dla Pani Kaczyńskiej. Będzie ciekawie, jak za jakiś czas, okaże się kto nakłonił załogę samolotu do lądowania w Smoleńsku. Będzie pogrzeb, może być ekshumacja. Historia zna takie przypadki. Póki co czarne trzyma się mocno i warunki dyktuje.

34

z pewnością nie wsławił się niczym godnym wawelu, a zwłaszcza jego żona.  dobrze powiedziane Sławku

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

35

Poczet królów polskich zwiększy się o jednego-Kaczyńskiego Pierwszego.

36 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2010-04-15 13:21:23)

Również uważam, że spocząć powinni w Warszawce i nigdzie indziej. To już Kaczorowski bardziej na Wawel zasłużył. Zresztą nie znam nikogo z mojego otoczenia, co myślałby inaczej.  Śmieszny jest już ten cyrk błaznów, zwłaszcza jak zaczynają się przekomarzać, czyja to była decyzja. No ale jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze, a w tym przypadku o potężne pieniądze. Kurek został już odkręcony i kaska już leje się szerokim strumieniem i nikt nie ma odwagi tego powstrzymać, co więcej, nikt nawet nie ma odwagi tego powiedzieć wprost np. w telewizji. A co będzie potem? Odpowiedni goście, pielgrzymki, datki, parkingi, gastronomia, całe zaplecze, remonty itp., itd.... Biznes jak złoto. To taka kura, a raczej kaczka, znosząca złote jaja dla Dziwisza i tego całego stada w kieckach. ŻENADA!!! A Powązki są darmowe i ogólnodostępne.... Aż niedobrze się robi, jak się ten cały cyrk w telewizji ogląda. W sumie powoli wszystko zaczyna wracać do normy i znowu świat zaczyna się z nas śmiać. A miało być tak pięknie.... Zresztą już od początku było widać kto tak naprawdę rządzi w tym kraju, bo kto inny jak nie "oni" pierwsi witali na lotnisku głowę i przedstawiciela naszego świeckiego w/g wszelkich norm i konstytucji państwa? Uważam, że tak powinni powitać tylko "swoich", a pozostałych, w tym naszego prezydenta i pierwszą damę, na mszach i ceremoniach pogrzebowych, a do takich przywitań są odpowiednie służby i sami ludzie.

Z drugiej strony, może tak przy okazji, należałoby uczcić i oddać hołd wszystkimi tym, którzy przez nieudolne rządy i błędne decyzje tych elit, już dawno pożegnali się z życiem? Ludzie tacy odeszli od swych rodzin umierając z głodu bo np. z emerytury już na jedzenie nic nie zostało, odeszli odbierając sobie życie nie widząc szans na przyszłość po utracie pracy, zginęli w wypadkach w drodze na emigrację, umarli nie doczekawszy się swojej kolejki w szpitalu czy u specjalisty (katastrofalny stan służby zdrowia da jeszcze nam wszystkim się we znaki nie raz), zginęli jeżdżąc wrakami samochodów zamiast dobrymi bezpiecznymi autami, na które ich po prostu nie stać, zginęli jeżdżąc po naszych wspaniałych drogach nie doczekawszy ich remontów czy dużo bezpieczniejszych autostrad itd., itd... Przypadków takich są tysiące jak nie steki tysięcy i co? Czy ktoś chociaż raz ich wspomniał? Oni odchodzą w ciszy, bez fleszy i telewizji, pozostawiając bliskich w jeszcze gorszej sytuacji niż byli dotychczas. I co? I nic.... Najlepiej zwalić winę na system, ale ten system ktoś tworzy i jest za niego odpowiedzialny, a przez ostanie lata można było zrobić naprawdę wiele. Nie zmienia to jednak powagi obecnej sytuacji i uczcić oraz oddać hołd należy wszystkim, no ale bez przesady. Ludzi powinni zachować umiar.

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

37

oj szkoda słów na temat  pochówku  Kaczyńskich ;/  dla mnie to w Warszawie powinni być pochowani a nie na wawelu czym zasłużył ? burdelem w Polsce?  ;/

38

moim skromnym zdaniem prostego rolnika zasłużył sobie aby go pochowano na wawelu chociaż by dlatego,że był patriotą i był dumny z tego,że jest polakiem a przed wszystkim był prezydentem,którego nie musiałem się wstydzić , wszystko co robił robił z myślą o swojej ojczyżnie ,pustki po nim już nikt nie zapełni .

39

jan070770   rozumiem że jesteś zwolennikiem kaczyńskiego ... ale nie rozumiem  wtylko tej całej szopki z tym zwiazanej big_smile
najlepsze w tej telewizji jest to co dzis pokazywali ten burdel na drogach i wogule wielkie przygotowania na jego pogrzeb w krakowie big_smile  to teraz powinni sobie zadac pytanie co to bedzie gdy dojdzie do EURO 2012  jak nie tylko bedzie pospolite ruszenie polski w strone stadionów a   do tego trzeba dołączyc  kilkanaście innych panstw przyjezdnych na mecze big_smile przeciesz to bedzie szok big_smile  na granicach państwa juz beda korki  na drogach big_smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

40

przygotowania do pogrzebu muszą być skoro ma przyjechać około 80 głów państw tylu jednocześnie w Polsce nie było a jeśli chodzi o euro to masz rację no ale tym zajmuje się cudotwórca Tusk.