1

Temat: samosiewy żyta w łubinie

Panowie mam nielada problem, w kiepski poplon aktywynym uprawowo-siewnym posiałem łubin, dziś resztki poplonu-żyta przerastają łubin 2 razy, tydzień temu opryskałem na jednoliścienne i dałem górną dawkę Elegant (to samo co targa super) i nie widać żadnych zmian, jestem przerażony, zwłaszcza że te żyto beztrosko strzela w źdźbło. co radzicie i w jakiej dawce.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

2

Odp: samosiewy żyta w łubinie

prawdę mówiąc to nie lada problem bo jak weżnie żyto to łubin też poleci zadzwoń do Puław oni znają fizjologie roślin podobny problem miał mój sąsiad z żytem w gryce to puścił ludzi spod sklepu i wyrywali

3

Popraw  Perenalem ,  Jest  lepszy  na  samosiewy ,  chociaż  żytko  już  duże  i  nie  wiem  czy  to  coś  da

4

Fenol ja to przerabiam od 5 lat bo miałem w programie poplon z żyta. Na szczęście w tym roku po praz ostatni. Co roku mam wschody żyta - nie ważne czy w poplon wjadę z orką czy z kultywatorem, żyto i tak wschodzi. A przy mokrej wiośnie to już masakra. Z tym że dla mnie to nie jest aż taki problem bo zboże i tak przepuszczam przez bydło i  świnie.
Jeśli żyto już się kłosi to nie wiem czy je jeszcze zwalczysz - wg mnie będzie bardzo ciężko.
ps: ja w tym roku polon likwidowałem kultywatorem. Pierwszy raz jak tylko dało się wjechać, Drugi przejazd odczekałem aż zrobiło się troszkę słonecznie żeby żyto wysychało, znów odczekałem aż było słonecznie i siew agregatem upr-siew. A i tak na m2 mam ok 2-3 wschodów żyta.

gg 5118068

5

ja też mam w poplonie żyto ale po orce wiosennej nic mi nie kiełkuje nie rozumie skąd takie problemy może orka wykonana mało starannie

6

scoda  bo ty orzesz ja też. Tylko raz skusiłem sie na likwidacje poplonu kultywatorem nigdy więcej musiałem potem wycinać żyto ręcznie z owsa . W poplonie mam gorczyce którą sieje po życie. wiosną  i tak jest sporo samosiewów. Ja polecam wiosenną podorywkę  10 - 12 cm

7

hmm to co opryskałęm widać na młodszych roślinach że działa a mam wciąż portki pełne bo na większych roślinach efektu nie widać jeszcze poczekam, jak dal będzie klops wlece z poprawką.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

8

Fenol a co masz zamiar zrobić z łubinem po żniwach idzie na materiał siewny czy na pasze