1

Temat: "Stłuczka" samochodowa

Miałem wypadek samochodowy  w którym nie byłem sprawcą a jeste poszkodowanym , mój samochud  został skasowany to jest lewy przód i cała prawa strona włączne z wgiętym słupkiem  który pofałdował dach  stłuczka  była 2 tygodnie temu w piątek  tj 30,04,2010r odrazu w tym dniu  zadzwoniłem do ubezpieczyciela swojego on mi poradził bym dzwonił i zgłaszał szkode do ubezpieczyciela  sprawcy  ponieważ oni będa pokrywac koszty.... tak więc zrobiłem .  Po 30minutowej rozmowie z kolesiem z WARTY  bo tam sprawca ubezpieczony   czekałem do  05,05,2010   Przyjechał rzeczoznawca z Warty  pooglądał auto  postękał  itp. stwierdził że koszt remontu samochodu przekroczy jego wartośc  (Honda civic V ) i czekam do dziś nikt się nie odzywa ani żadnego listu ani telefonu ...

Moje pytanie do was jest takie
Ile ustawowo  lub jakimś innym sposobem jest regulowany czas na wypłacenie mi pieniędzy za szkodę??
może wiecie jak jest naliczana stawka za odszkodowanie ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

2

Odp: "Stłuczka" samochodowa

no cuz jesli dobrze to kilka tygodni jesli nie to nawet kilka lat albo i proces warzne rzeby gosciu na papierze spisal ze on go spowodował no i policja poswiadczyla to samo

3

zapomniałem dodac że policja była na miejscu wypadku wszystko spisała     do tego sprawca był pod wpływem alkocholu  ....... ale kasy  jak nie było tak nie ma samochodu nie mam nie moge dostac się do pracy bo nie mam czym  ani do szkoły  ii ze tak powiem jeste w kropce

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

4

Przerabiałem to.
Udowodnienie, że nie jestem wielbłądem, zajęło mi (i sądowi) cztery lata. Bilans zysków i strat, też wypada niepomyślnie. Co z tego, że proces wygrałem ? W plecy jakieś osiem tysięcy.

5

Szkoda całkowita to najgorsze co może być. Ubezpieczyciel teraz wyceni jaka była wartość auta przed kolizją. Następnie oceni ile możesz dostać za wrak i wypłaci Ci jedynie różnicę. Na twojej głowie będzie sprzedanie wraku. O zaniżaniu wartości auta przed- i zawyżaniu wartości wraku po- kolizji nie muszę chyba nikomu mówić. Typowa działalność ubezpieczycieli. Przerabiałem ten temat dwa razy w firmie.

6

sad dobijające

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

7

własnie się sam zastanawiam  samochód musze miec  więc musze kase wyczarowac i kupic 2 a   ich to gówno interesuje  :[ normalnie szok  poco płaci się te ubezspieczenie jak i tak nic z tego nie ma ??

8

Ja też tak miałem ale w przypadku Wojtasa to szkodę w całości pokrywa sprawca wypadku i to tylko kwestia czasu. Warta wypłaci odszkodowanie, potem trzeba się odwołać od decyzji, że za mało to dołożą (mi dołożyli) następnie dzwonisz po lawetę z firmy która kasuje pojazdy oddajesz auto, bierzesz zaświadczenie i fakturę, idziesz z tym z powrotem do Warty i znowu zwrócą Ci koszty. Ja do tego jeszcze 3 miesiące byłem na chorobowym i dostałem od nich dodatkowo 6000 zadośćuczynienia. W przypadku jeśli sprawca:
- był nietrzeźwy w chwili zdarzenia
- nie miał OC
- nie miał upranień
- pojazd nie miał przeglądu
- zwiał z miejsca zdarzenia
to towarzystwo ubezpieczeniowe ma prawo do pełnego regresu wypłaconych odszkodowań + własne koszty

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

9

Człowiek cały czas się uczy. Wojtas, pieniądze pomińmy. Po wypadku dowiedziałeś się, co to znaczy dla Ciebie OC. W żadnym innym przypadku byś się o tym nie dowiedział. Ta informacja jest warta swojej ceny. Mam rację ?

10 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2010-05-14 20:46:26)

no  to nie jest tak źle, gość był pijany to warta tylko wykłada gotówkę, może będą bardziej hojni niż gdyby mieli płacić z swojej kieszeni.
Ale i tak Lepiej zasięgaj języka tu i ówdzie bo nie wiadomo jak to rozegrają może beda chcieli zarobić......

11

No więc tak .. że jeste pod ściana bo samochodu nie mam  to dzwonie do nich i się pytam  o moją sprawe (dziś dzwoniłem )   pytam sie gościa  jakim cudem to tak długo trwa on mi nawija makaron na uszy i myśli że jeste półgłówkiem neutral  no ale mniejsza z tym   to sie pytam  na ile pieniędzy z tego odszkodowania moge liczyc  jeśli stwierdziliście szkode całkowitą ??  koles mi mówi  tak   z tego co on sie orientuje co tam juz w papierach ma nadziergane to  niby ich   oferta to  3250zł   ja się zasmiałem i sie pytam  jak oni to wyliczyli skoro szacują szkode całkowita to wydawało mi się że chociaż 80% kwoty  sprawnego samochodu powinni dac   on się nic nie odezwał ....  i po chwili powiedizał ale to jest jego oriantacja  w tej sprawie ... i powiedizał że wszystko dokładniej będzie wiadomo  dopiero  w poniedziałek ... wiec powiedziałem że ok poczekam już do poniedziałku ale niech se nie myśla że dadza 3250zł i będzie spokuj skoro średnia wartośc mojego samochodu w pełni sprawnego tak jak był przed wypadkiem to  jest jakieś 6 tysiaków  w takim stanie jak był

12

Wojtas znajomy był kiedyś w podobnej sytuacji, chcieli mu dać grosze ledwo na części, on się nie zgodził, dał auto do naprawy do serwisu i przez miesiąc jeździł samochodem albo z  wypożyczalni albo dostał jakieś z serwisu, nie pamiętam, za które było liczone 100zł/dobę i potem ubezpieczalnia wszystko pokryła, tak więc trzeba ostro z nimi :gun: Może warto by było zasięgnąć porady u jakiegoś radcy prawnego?

13

własnjie nad tym myśle  ale dopiero w poniedizałek jak powiedza dokładną kwote

14

wojtas według mnie jesteś za delikatny ja walczyłem z PZU czyli największą bandą w tej branży co prawda o śmieszne pieniądze ale wypłacili mi następnego dnia przemo ma rację idź do nich i powiedz że nie chcesz ich pieniędzy i oddajesz auto do serwisu i będzie naprawione na ich koszt wtedy jak staną przed perspektywą zapłacenia kilku krotnej wartości a będą musieli bo wina jest ich klienta to wypłacą Ci wartośc auta ale ja bym nie odpuszczał i pociągną jeszcze choc ze 2 tysie więcej mnie PZU zapłaciło 2 krotną wartośc żebym tylko nie oddawał do serwisu fabrycznego więc jak będziesz się czaił to Cie wyruchają bez mydła i jeszcze naleją.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

15

może podpowiesz  jak to zrobiłes ??
bo z tym servisem to już to wymysliłem ze im tak powiem ale może jakieś wskazówki  ?? co się moge spodziewac ??
Sorki że tak pytam ale to moja pierwsza stłuczka od kąd mam prawko i pierwszy raz jeste w takiej sytuacji

16

Z tego co czytałem to gośc był pijany czyli jego wina a Ty masz prawo się nie zgodzic na ich warunki i jeśli Ci zaproponują nawet te 8tyś powiedz że to auto jest dla Ciebie więcej warte i poproś o dane firmy żeby serwis wiedział na kogo wystawic fakturę na pewno oprze się to o całego szefa ale jak poczują choc troszkę zawahania u Ciebie to będą kombinowac żeby stracic jak naj mniej z resztą nie dziw im się musisz po prostu trzymac się swojego a oni dobrze o tym wiedzą że Ty masz prawo oddac auto do naprawy mimo tego że oni stwierdzili szkodę całkowitą i będą musieli zapłacic za to bo to ich obowiązek więc według mnie śmiało 10tyś wyciągniesz i nie wychodź bez pieniędzy od nich.Taka moja rada

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

17

art.14 Ustawy o Obowiązkowych Ubezpieczeniach , Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych , na likwidację szkody   przysługuje     30 dni  ,     a w przypadku gdyby wyjaśnienie w tym terminie okoliczności niezbędnych do ustalenia odpowiedzialności zakładu ubezpieczeń nie było możliwe odszkodowanie wypłaca się   w  terminie 14 dni od dnia  , w którym przy zachowaniu należytej staranności wyjaśnienie tych okoliczności było możliwe , nie później jednak niż w terminie 90 dni od dnia złożenia zawiadomienia o szkodzie.

Walczyłem z PTU bo też byli opieszali , jedna uwaga cała korespondencja z firmą musi być pisemna , moja sprawa oparła się o rzecznika ubezpieczonych i taką info zawarłem w pismie do PTU po 3 dniach kasa była na koncie. Jesli zaś chodzi o szkodę całkowitą niezależnie czy taką określą czy nie należy ci się odszkodowanie za naprawę samochodu. Zarządaj wyceny i kosztorysu na piśmie i sprawdzaj ceny w cenniku ASO. Z tym też walczyłem i udało się nikt nie może cię zmusić do oddania samochodu na złom.

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

18 Ostatnio edytowany przez wojtas (2010-05-16 09:07:08)

no  to jest cenna informacja smile dziekuje
jutro będe walczył dalej z tymi "złodziejami"

19

Mam jeszcze pismo które wysłałem do PTU jak chcesz wyślę ci na maila

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

20

jeśli możesz smile

hcow@o2.pl