Temat: Powódź 2010

Ciężki temat, bolesny.
Ktoś potrzebuje pomocy, inny ktoś pragnie jej udzielić - nie wie jak.
Po to właśnie zakładam ten wątek.
Mieszkam w okolicach Płocka. Jutro wybieram się do przyjaciela mieszkającego w Świniarach. Może coś pomogę.
Proszę pisać.

2

Odp: Powódź 2010

Temat bardzo ciężki na szczęście mieszkam daleko od jakiejś rzeki lecz też przekonałem się już na co stać sile natury (trąba powietrzna 15 sierpnia sad ) i niestety zauważam jedną podobną rzecz wszyscy mówią że wielu ludzi mając częściowo lub całkowicie zniszczone domy lecz nikt nie wspomina o rolnikach którzy oprócz domów mają zalane budynki gospodarcze wraz z całym inwentarzem, uprawy, prawdopodobnie maszyny rolnicze czyli stracili swoje źródło dochodu i to jest tragedia !! Nie mówi się o przedsiębiorcach  sklepach itp podobna sytuacja. Jeżeli ktoś posiada ubezpieczenie ( wśród rolników różnie z tym bywa ) wiadomo wsparcie jakieś będzie lecz  co z ludźmi którzy mogą liczyć wyłącznie na pomoc  państwa które zapewne da pieniądze na odbudowę samych domów  zapominając o ludziach którzy wraz z domem stracili źródło dochodu które w takim trudnym czasie jest bardzo potrzebne sad . Smutne lecz niestety prawdziwe o by jednak skończyło się jak najlepiej .

3

Zastanawia mnie co z uprawani które zostaną zalane na kilka dni,nigdy nie miałem do czynienia z powodzią.Na moich polach niekiedy stanie woda w dołkach po ulewach,kiepsko to potem wygląda.Podejrzewam że po powodzi jest dużo gorzej.??

4

teoretycznie to zależy od temperatury ... wiadomo, im mniejsza tym oddychanie rośliny jest słabsze i roślina nie potrzebuje dużej ilości tlenu i CO2 ( np. oziminy przy temp 2 st może z 3-4 dni pod wodą wytrzymają ) a w temperaturze  jaką mamy te raz i wielkością rośiny to zdecydowanie krócej wytrzyma ...tyle zapamiętałem z wykładu tydzień temu

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

5

hmm u mnie w okolicy po deszczach kukurydza zdycha i parę osób będzie przesiewać. Koszmar.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

6 Ostatnio edytowany przez jamir12 (2010-05-25 20:08:47)

Ja mam z 10ha łąki więc jak by ktoś z zalanych chciał to pisac sprawdzę jeszcze w jakim jest stanie i napiszę bo na pewno podmiękła ale zalana nie jest tylko sprawdzę ile podmiękło  jest to koło Sieradza i z noclegiem też nie będzie problemu.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

7

U mnie w tym roku na szczęście powodzi nie było ale pada od kiedy zszedł śnieg,co prawda były dwa tygodnie pogody tyle aby zasiać. Ale na inne prace nie starczyło pogody,w okolicy mało kto zrobił opryski czy wysiał nawozy,3 dni temu sprawdzałem zasiewy no i lipa ziemniaki gniją pomimo że nie stoją w wodzie,zboża żółte i nie wiadomo co będzie dalej prognozy mówią że ma padać jeszcze cały czerwiec.

8

Dobry wątek Sławku. Również mam wrażenie, że powódź nie ominęła kilku forumowiczów. Jakby ktoś coś potrzebował, to niech tu pisze. Mam trochę różnych rzeczy na zbyciu, parę rzeczy i ciuszków dla niemowlaków i trochę starszych dzieci, a i jakiś koc, kołdra, śpiwór, puszki itp. również się znajdą. Jak ktoś potrzebuje to niech tu pisze. Osobiście wolę tak właśnie komuś pomóc, licząc na jego uczciwość, niż dawać różne dary różnym fundacjom charytatywnym, zwłaszcza tym z krzyżem w tle....

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

9 Ostatnio edytowany przez Fenol (2010-05-27 20:22:34)

big_smile dobre

kurcze a swoją droga to parę dni temu widziałem domy z których ludzie wychodzili na workach, zalane smutny widok to był dom jakiejś staruszki, Prosna to niby mała rzeczka.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

10

Fenol napisał/a:

big_smile dobre

Litości!

11 Ostatnio edytowany przez 323piotrek323 (2010-05-27 21:48:44)

ale dowaliłeś heh jak łysy grzywką o kant kuli ;]

dobra koledzy nie ma tu co sie śmiać tylko płakać ;/                   roll   hmm

Sprzedam U-4514

12

Chłopaki może macie jakiś pomysł żeby pomóc kolegą z forum których dotknęła powódż , może jakaś zbiórka zboża itd.. , tylko jak to zorganizować? Zboża mam jeszcze sporo chętnie się podziele.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

13

Piotrek  kto  dowalił  ?  Ja?
Podobnie  jak  Pawełg  deklaruję  gotowość  pomocy.  Tonę  pszenicy  mam  już   poworkowaną ,  czeka  na  odbiór.

14

Moje łąki są ciągle aktualne jak by ktoś potrzebował jest sprzęt i nocleg wystarczy tylko zebrac a i w tym pomogę na ile czas pozwoli. Koledzy po powodzi może Wy piszcie czego wam najpilniej potrzeba wtedy nam będzie łatwiej pomóc.

Tel.795-243-626

15 Ostatnio edytowany przez korner2 (2010-05-27 23:34:42)

Tylko jak ma napisac na forum ktoś kto został zalany :hmmm:

16

Nie napisze dziś, to napisze jutro. Odbudowa tego co zostało zalane będzie trwać całymi latami i przez ten czas jakaś pomoc zawsze będzie potrzebna. Najważniejsze, aby pomoc taka trafiła wprost do celu, a nie rozpłynęła się gdzieś po drodze...

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

17

panowie moim zdaniem zbiórka zboża czy innych płodów jest dobra ale jest problem z transportem bo koszty jego mogły by być wyższe niż towaru może ktoś z forum do którego mamy zaufanie podał by numer konta i każdy mógłby wpłacić jakąś sumę a następnie pieniądze można przekazać potrzebującym .

18

U mnie ze zbożem teraz krucho, ale po żniwach postaram się zorganizować jakąś zbiórkę i przekazać potrzebującym z okolic Sandomierza, liczę na to że namówię takiego gościa żeby zawiózł to za free, ewentualnie dorzucę mu na paliwo

Rolnik z powołania:-)

19

dragon nie nie to nie ty tylko Fenol ;] nic do ciebie nie mam wink

Sprzedam U-4514

20

jan070770 napisał/a:

panowie moim zdaniem zbiórka zboża czy innych płodów jest dobra ale jest problem z transportem bo koszty jego mogły by być wyższe niż towaru może ktoś z forum do którego mamy zaufanie podał by numer konta i każdy mógłby wpłacić jakąś sumę a następnie pieniądze można przekazać potrzebującym .

My damy płody ktoś zawiezie za frii przecież są i tacy co chcą pomóc i mają transport i w ten sposób mogą pomóc i na pewno się znajdą trzeba tylko poszukac nie ma rzeczy niemożliwych trzeba miec tylko chęci i przekonanie do tego co się robi a tak na marginesie same pieniądze nie nakarmią bydła a to co dostaną zalani to nawet dla nich za mało a gdzie pasza dla zwierząt więc uważam że jednak pomoc w towarze jest trafiona i chyba najbardziej słuszna.

Tel.795-243-626