141

Odp: SW 400 Leyland do ZT323

kupiłem już silnik leylanda 6ct107 zwykły i niedługo go będę montować to streszczę co i jak zrobić wink

142

slawek8325 opisz i dodaj zdjęcia pewnie nie jeden napali się na leylanda,a tak swoją drogą to często bywałem w ŁOMŻY ale 323 to nie widziałem

143

sławek8325  podaję  link  .  Masz  przedsmak  tego  co  usłyszysz  po  zamontowaniu  tego  silnika.  Nagranie  chyba  zrobione  przez  Naszego  kolegę  z  forum

http://www.youtube.com/user/Jurek404#p/ … Hw3Mon577s

144

żeby porównać tak naprawdę te silniki potrzebny byłby silnik oryginalny IFOski po generalnym remoncie reprezentujący możliwości nowego silnika oraz taki sam silnik SW400. Wtedy możnaby porównywać możliwości (na podstawie testów obciążeniowych itp) obu jednostek. Wtedy możnaby go porównać zarówno pod względem mocy, czyli typowy tractorpulling jak również ekonomii (zaoranie tego samego kawałka pola i sprawdzenie spalania). Dodatkowo doszłyby różne inne porównania (ciągnik goły i z obciążniami/wodą w kołach) wykorzystanie przy dużych nierównościach terenu (elastyczność silnika).

Ze względów finansowych nas na to nie stać żeby taki test wykonać. A wszelkie narzekania na silnik IFOski biorą się z tego że mało kto ma go w dobrym stanie i dobrze zestrojony. Silnik Leylanda zna prawie każdy kto pracował w PGRze, wie jak go optymalnie ustawić, zrobić generalke itp.  Z silnikiem ify jest trochę problemów ale dobrze zrobiony i ustawiony daje naprawdę wystarczający uciąg, a jeśli chodzi o ekonomię to SW400 może się w kącie schować i kołdrą przykryć.... 12-14L/ha orki pługiem 4 unia grudziądz mówi samo za siebie. Znajomy mający Ursusa 1614 stwierdził że takim pługiem na takich polach jak mam w życiu by poniżej 20L/ha nie zszedł.... i to jest ta różnica.

Jak ktoś ma dobry silnik sw400 i oryginalny dobity i z źle ustawioną pompą itp to oczywiście niech robi zamianę. Ja mam swój po generalce i na sw400 bym nigdy nie zamienił...

145

Maxsim ja przy 512 mam sw 400 i spalanie ok 10 l na godz czyli tyle samo co ifa

146

wrzuc jakąs fotke jak zamontowałes ten silnik do  E512

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

147 Ostatnio edytowany przez slawek8325 (2010-06-13 13:16:58)

Jeśli chodzi o ścisłość to silnik będę montować w 303. Oryginalny silnik to jedynie na części się nadaje sad  Pompa wtryskowa do naprawy pół bloki do regeneracji i dlatego zamieniam silnik bo taniej silnik kupiłem niż bym stary naprawił:)

148

wojtas napisał/a:

wrzuc jakąs fotke jak zamontowałes ten silnik do  E512

Jak możesz wrzuć kilka fotek jak go zamocowałeś

149

No  i  co?  Wstawiłeś  już  ten  silnik?

150

Ja z silnika ify jestem bardzo zadowolony,kultruralnie pracuje az miło posłuchać,apetyt nie zaduży rewelacja,a ta rycząca krowa czyli sw 400 też moze i dobry ale na pewno nie do kombajnu,konstrukcyjnie na pewno lepsze niz sw 680.Miałem styczność z małym leylandem ale ifa zdecydowanie lepsza

151

Racja Misiek smile

152

Zgadzam się również.
Silnik Ifa działa od wielu lat. Okazały się w wielu maszyn.

Mam pytanie:
Ktoś próbował zamontować 6-cylindrowy silnik Zetor lub Ursus do ZT?
Zastanawiam się, czy ktoś okazał się tej wymiany.
Tych silników już zbyt można kupić tanio.

153

Może ja jeszcze coś dodam. Silnik ifa zgadzam się jest dobry i ma dość dużą moc ale jeśli ktoś potrzebuje 6 cylindrów i równiejszej pracy silnika to najlepszym rozwiązaniem jest właśnie SW 400. a jeśli chodzi o awaryjność to proste jak dbasz tak masz i to jest szczera prawda. Więc gdybanie czy ifa czy sw 400 nie ma sensu jedna i druga jednostka jest dobra. My mamy z bratem na silniku ify w tej chwili już przymiarki posunięte do uturbienia ale na wiosnę chcę zrobić doświadczenie na 303 silnik sw 400 + kilka zmian stylistycznych i mechanicznych i zobaczę co lepiej śmiga.

Znawców Fortschritta wielu na forum fachowców na lekarstwo ...

154

W Międzylesiu mieszka kolo co wstawił do zt 303 silnik SW 680. Musze go kiedyś odwiedzić i zobaczyć tę zmotę

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

155

Marek  popytaj  goscia  na  temat  spalania  .  Gdzieś  słyszałem  że  SW 680  to  i  50  litrów  na  godzinę  potrafi  łyknąć  big_smile

156

Widziałem kiedyś 303 z s680 normalnie potwór ale moc nie do wykorzystania .

157

draqon22 napisał/a:

Marek  popytaj  goscia  na  temat  spalania  .  Gdzieś  słyszałem  że  SW 680  to  i  50  litrów  na  godzinę  potrafi  łyknąć  big_smile

Nie no tyle to nawet pompa nie poda, ale sasiad założył do rekorda SW 680 to poniżej 20 nie schodzi. :stu:

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

158

silnik  potęga  11.5  litra  pojemności   big_smile   to  musi  być  "  chlor"  big_smile

159

Chcę załozyć sw 400 do mojego 303, ponieważ mam już dosc tej k...y .
Macie może jakieś fotki jak wygłada taka przeróbka, Bo sam stwierdziłem że połowę sprzegła gumowego wywalam i wierce w kole zamachowym dziury i mam . ale zostaje jeszcze kwestia montażu - chodzi mi o tzw poduszki ????
  Co sądzicie na temat tej przeróbki ???????????????

160

poczytaj ten temat a sie doweisz co kto sadzi ... powiem tyle  na ten temat. jest tyle zwolenników co i przeciwników tej przeróbki   ale sam się dowiesz co i jak jak załozysz ten silnik  i zaczniesz pracować ... takie moje spostrzeżenie

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile