Odp: Sprzęgło
http://www.fotoload.pl/index.php?id=120 … 1417012281 daję fotki doradzajcie . Ja tam nie zauważyłem segera.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Układ jezdny » Sprzęgło
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
http://www.fotoload.pl/index.php?id=120 … 1417012281 daję fotki doradzajcie . Ja tam nie zauważyłem segera.
sory ale coś foty nie wskoczyły .Wrzucę po południu
pełny sukces trzeba jednak było zastosować prawo łoma i solidny młot .Ale dzięki za porady
Koledzy, a jak potem założyć tę sprężynę przy składaniu sprzęgła ? Ta od młocarni mało mi głowy nie urwała! A sprzęgła jeszcze nie ruszałem. Jednakże w końcu muszę bo po zimie nie ma sprzęgła wcale, tylko zgrzyt.
od sprzęgła wchodzi lekko bo ją skręcasz tymi trzema śrubami tylko pas zluzuj
Ok kolego dzięki! Jutro od rana zabieram się do roboty.
Te trzy śruby są bardzo długie ,ok.12 cm jak nie więcej.
Już po robocie, sprzęgło na wierzchu. Było sklejone, że nie mogłem montówką rozkleić. Wszystko wymyte, oczyszczone i poskładane. Dzięki za pomoc. Wrzucę jutro jeszcze parę fotek, dla potomnych, jak to się składa.
I po fotach, awaria Wina i wszystkie dane trafił szlak!!!:uuuu::nooo:
Witam mam problem ze skrzynią od 514 MDW. Otóż wymieniłem obie tarcze łożysko i powinno wszystko grać ale drugi i trzeci bieg przy włączaniu strasznie zgrzyta i ciężko wchodzi. Jak myślicie co może być nie tak? Słyszałem że w tej skrzyni jest taki hamulec który wychamowuje rozpędzone koła zębate. Proszę o pomoc!!!
a przed wymiana było ok?
Generalnie przyczyny mogą być dwie albo tarcze nie rozłanczają i wtedy bedzie zgrzytać cały czas tzn wciskasz sprzęgło do końca i po powiedzmy 15 sekundach wbijasz bieg ze zgrzytem ( na postoju) jesli się okaże że po chwili kółka stają i wbijasz bieg bez zgrzytu to bedzie wina hamulca który ma działać odrazu. Ale wątpię pewnie masz źle ustawiony luz to ustawia się chyba na cięgle tym co idzie z góry.
hamulec to takie ustrojstwo które jest chyba najwyższym punktem skrzyni nic nie musisz rozbierać wystarczy zdjąć pokrywkę i zmniejszyć luz miedzy bębnem i szczęką. Pokrywka jest u samej góry od wewnętrznej strony kombajnu , włazisz pod gardziel i do dzieła. z tego co wiem luz regulujesz na ciele idącym od cięgła poruszającego widełki docisku Nie zrób za małej luki bo ci się będzie za szybko ścierać.
ja miałem ten sam problem nawet wymieniłem docisk a okazało sie że przekładka była *** ale co i jak to nie mam pojęcia wymieniłem przekładkę i wszystko gra może była krzywa albo już swoje wypracowała
sprzęgło rozbierałem 4 razy nie komu tego nie życze
właśnie jest problem ale z czym u mnie 514 MDW biegi raz po raz lekko zgrzytały gdy teraz popadało wymieniłem wszystko dwie tarcze docisk i łożyska i zdziwienie pedał jest ale sprzęgła zero jak na biegu odpalisz to zero reakcji sprzęgła zero tarcze 2x 140 zł +docisk 290zł i nic spowrotem założyłem stare i jest jak było od czasu do czasu małe zgrzyty ale na pierwszy rzut oka chyba tarcze za grube o 2mm jedna =4mm po skręceniu sprzęgła od docisku do kołnierza tarczy sprzęgła na starym było 28mm a na nowym 15mm jak patrząc na docisk(słoneczko)przy nowych tarczach były już prost łapki a na starych łapki uniesione do góry i co tu szukać?a teraz brak czasu
w sobotę miałem taki przypadek: po zimowej podódce kombajn jeździł tylko I i wsteczny. w sobotę pierwszy wyjazd na pole. tatko w komdajnie wciska sprzęgło i chce wrzucić II a tu zgrzyt. to samo z III. alarm !!! podciągamy sprzęgło Nic się nie zmieniło. szok!! na wsteczym pod garaż i decyzja: rozbieramy sprzęgło. tak jak pomyslelismy tak i działamy. Po rozkręceniu zero śladów powodujacych awarię, nawet tarcze luźno sie przesuwają na wałku. Narada i decyzja składamy do kupy. co będzie to będzie. Młodszy brat wskakuje do kabiny odpala, wciska sprzęgł i biegi wchodzą bez problamów. lekkie tylko podciągnięcie i takto w kombajn i hejjaaa na pole.
Czeski film jednym słowem
http://www.komfort.net.pl/?lang=pl& … amp;kat=39 tu mają dobre tarcze 9mm grubości pasują od sieczkarni i 2 lata temu kosztowały coś koło 50zl
mam co prawda inny kombajn niż większość ale chyba 2 lata temu miałem taki przypadek że nagle podczas pracy sprzęgło zaczęło łapać coraz gorzej aż w końcu się ślizgać, jakimś cudem udało sięna jedynce dojechać do domu (pole za domem ale wyobraźcie sobie jazde na jedynce bez przyśpieszacza na ślizgającym się sprzęgle). Rozebraliśmy z ojcem sprzęgło, a tam żadnych śladów dotyczących zużycia, po dokładnym obejrzeniu okazało się że dookoła blaszek słoneczka napchało się pełno opiłków z tarczy sprzęgłowej, po przeczyszczeniu wszystko wróciło do normy pozdro i powodzenia w usuwaniu usterki
Hej mam problem z ciężko wchodzącymi biegami. Powiedzcie co może być przyczyną .
a masz sprzęgłu ustawione? ustawiony hamulec skrzyni biegów?
A mógł byś mi zapodać z katalogu sprzęgło i pokazać gdzie się ustawia.
gba514 powiedz mi czy w tamtym roku też ciężko wchodziły czy dopiero po zimie
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Układ jezdny » Sprzęgło
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo