1

Temat: Usługi

Panowie tak jak w temacie , chcę legalnie świadczyć usługi bo zaczynają mnie straszyć skarbówką , jak ktoś ma jakieś doświadczenia niech pisze jaką forme opodatkowania wybrac itd....:pa:

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

2

Odp: Usługi

sprawdz w KRUS jeszcze jak wygląda sprawa pozarolniczego zarobkowania(usługi), jest jakoś tak że jak przekroczysz dochód ponad jakiś poziom to wywalą Cię do ZUS
z podatkowego punktu widzenia mimo wszytko zostań rolnikiem, no chyba że będziesz świadczył permanętne usługi jak np monter, instalator, elektryk oni są zwykle na ryczałcie. Jednak w dynamicznej i bardziej rozległem dziedzinie jaką jest rolnictwo proponuję przejść na Vat, u mnie taka forma opodatkowania sprawdza się dobrze(nie płacę tak wysokich podatków jka na ryczałcie), wystawiasz faktóry (jak ktoś woła) z usług dojdzie Ci zapewne dochodowy ale tam też jest pewnie jakiś próg. na dochodówce się nie znam.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

3

Wkrusie jeszcze nie byłem , byłem w skarbówce i tak , mogę byc na tzw karcie czyli  8,5 procent od dochodu lub ryczałt ze stałą opłatą miesięczną 385 zł albo na zasadach ogólnych 18,5 procent od dochodu netto . Zastanawiam się nad kartą , w gminie za otworzenie działalności nie ma opłat , natomiast płaci się podatek od placu i budynków jakie przeznaczymy pod działalność , od placu jest 65 groszy z metra . Jakby ktoś coś wiedział o tym krus to piszcie.

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

4

Jeśli chcesz świadczyć usługi rolnicze to po co Ci to wszystko potrzebne?
Przeczytaj ustawę o VAT dotyczącą rolników ryczałtowych i wystawiaj faktóry VAT-RR i hulaj dusza piekła nie ma. Do ceny usługi jeszcze doliczasz Vat który ląduje w twojej kieszeni.
http://www.podatki.egospodarka.pl/50661 … ,65,1.html

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

5

To ja podłącze sie do tematu smile
jest spółdzielnia która chce mnie nając   do koszenia   ja jeste skłonny sie zgodzic
tylko jeden ich warunek to to ze musze wystawic im  faktóre Vat za usługe  (łącznie do wykoszenia jest  z 300ha)   
więc musze chyba firme założyc na 2 miechy a puźniej ją zawiesic ..
jaki rodzaj opodoatkowania by był najprostszy  i najkożystniejszy
czy może jako osoba fizyczna moge wystawic fakturę bez zakładania firmy ??
nie jeste w KRUSIE ani ZUSIE   aktualnie bezrobotny big_smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

6

Jako bezrobotny będzie Ci najlepiej napisac z nimi umowę o dzieło i wtedy bierzesz cenę netto a oni muszą Cię rozliczyc z podatku który prawie odzyskasz spowrotem ja tak robię cały czas żeby uniknąc faktur a zwłaszcza jak pracuję dla wspólnot mieszkaniowych tylko poczytaj na ten temat żebyś się nie zagrzebał bo mnie to załatwia księgowy więc wiem tyle ile muszę.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

7

to  znaczy jak mam iśc do kolesia powiedziec mu by mnie zatrudnił na umowe o dzieło i wsio big_smile ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

8

No nie do końca tak bo taka umowa wygląda troszkę inaczej niż zwykła no i musisz miec pewnośc że Cię później rozliczy w skarbówce i przyśle PIT do rozliczenia ale jak pewna firma to nawet pójdą na to bo jest niższy podatek który i tak by musieli zapłacic.

Tel.795-243-626

9

Jak mniejszy? Wezmą jakiegokolwiek innego rolnika, co wystawi im RRkę i to jest tylko 6% dodane do faktóry netto. Znajdź mi niższy podatek.
Wojtas po prostu trzeba napisać fakturę RR na Twojego ojca, brata, szwagra, Heńka kobitę lub kogokolwiek kto jest rolnikiem i płaci zryczałtowany podatek gruntowy.
To jest najlepsza metoda tym bardziej, że jeśli kolesie nie zapłacą Ci kasy na konto w ustalonym na fakturze terminie to nie maja prawa odpisać sobie wypłaconego Ci VATu = 6% a lekko licząc 300ha X 250PLN = 75000 + 6% = 79500PLN (4500 samego Vatu)

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

10

Marku na podatkach rolniczych się nie znam ale jeśli chodzi o VAT to mniejszy jest na umowę o dzieło zaś co do podatku jaki Ty podałeś to w 100% jest bezkonkurencyjny tylko ja nie znam jego zasad więc jak byś mógł się podzielic swoją wiedzą co Ty na to.

Tel.795-243-626

11

musze podjechac do jakiejś ksiegowej   zobacze co ona powie

12

Ja jednak zarejestruje działalność może w przyszłości uzyskam jakieś dofinansowanie , a wiadomo że na działalność dużo prościej się załatwia niż na gospodarstwo. Marzy mi się konkretna firma usługowa (świadczenie usług maszynowych na rzecz rolnictwa) , ale zobaczymy jak to się będzie rozwijało narazie zainwestowałem w drugi E 512 i do żniw chciałem kupić prasę zwijającą. Wiadomo rewelacji maszynowej nie zrobiłem ale od czegoś trzeba zacząć.

13

jamir12 napisał/a:

Marku na podatkach rolniczych się nie znam ale jeśli chodzi o VAT to mniejszy jest na umowę o dzieło zaś co do podatku jaki Ty podałeś to w 100% jest bezkonkurencyjny tylko ja nie znam jego zasad więc jak byś mógł się podzielic swoją wiedzą co Ty na to.

Link w poście nr 4 tego wątku!!!

14

Paweł to zacznij od dofinansowania z urzędu bezrobocia.(ta sama zasada dotyczy rozpoczęcia działalności gospodarczej i rolniczej) Jeżeli jesteś zarejestrowanym bezrobotnym to możesz starać się o 18000 zł wsparcia na rozpoczęcie działalności do tego przez 2 lata płacisz ulgowy ZUS i musisz wytrwać tak 2 lata, potem możesz wyrwać kasę na stworzenie nowego stanowiska pracy dla brata, szwagra, czy kochanki, potem zlikwidować firmę i otworzyć nowa na konkubinę, żeby uzyskać nowe wsparcie itd

15

Marek nie da się , bo od 18 roku życia jestem rolnikiem , a z tym dofinansowaniem na miejsce pracy to się popytam ale to chyba na działalność pozarolniczą tylko dają.

16

No to na początek masz rozwiązany problem z fakturowaniem usług. :beer: Jest teraz taki projekt że można wziąć do 100 000 na stworzenie 3 stanowisk pracy dla osób bezrobotnych tylko nie znam szczegółów bo się tym nie interesowałem tak bardzo. Przed pójściem do biura nierobów sprawdź wszystko w internecie bo to biuro to przechowalnia nieudaczników i nierobów i nic ci nie pomogą dopóki nie powiesz im co i jak trzeba zrobić. :gun:

17

Chłopaki już wiem wszystko dzwoniłem do krusu i powiedzieli mi że będę musiał płacić większą składkę kwartalną , ma to być około 130 zł więcej na kwartał.

18 Ostatnio edytowany przez jamir12 (2010-06-25 13:14:02)

MAREKPE napisał/a:
jamir12 napisał/a:

Link w poście nr 4 tego wątku!!!

Co Ty jesteś taki nerwowy?! Po prostu nie zwróciłem uwagi na ten link i wystarczyło grzecznie pokierowac a nie Ty odpier....sz jakieś krzyki szkoda że Tobie się nie zdarza niezauważyc. Dzięki za podpowiedź.

Tel.795-243-626

19

Jaki nerwowy? Ja tylko grzecznie pomagam Ci zdobyć niezbędną wiedzę , która pozwoli Ci spokojnie pracować. Te wykrzykniki to tylko podkreślenie mojej prośby do wszystkich, aby czytać posty dokładnie i ze zrozumieniem, żeby nie było niejasności.

20

pawelg napisał/a:

Chłopaki już wiem wszystko dzwoniłem do krusu i powiedzieli mi że będę musiał płacić większą składkę kwartalną , ma to być około 130 zł więcej na kwartał.

Tylko dopytaj ile możesz zrobić rocznego obrotu na podwójnym KRUSie a wtedy okaże się, że z tego interesu na sól do kwaśnego mleka CI nie wystarczy, a jak zarobisz więcej, to będą tobą miotać jak szmatą. Raz ZUS, raz KRUS i tak do czasu, aż Ci przejdzie współpraca z KRUSem. O to im chodzi. Lepiej trzymać się jednego a faktóry RR  możesz spokojnie wystawiać.