Temat: Fundusze Unijne
Dziś zapukał do mnie przedstawiciel VALTRY i proponował mi różne fajne ciągniki oraz inne maszyny. Mówił także, że najpóźniej od maja ruszą fundusze unijne PROW zastanawiam się czy będziecie korzystać ???????
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Fundusze Unijne
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dziś zapukał do mnie przedstawiciel VALTRY i proponował mi różne fajne ciągniki oraz inne maszyny. Mówił także, że najpóźniej od maja ruszą fundusze unijne PROW zastanawiam się czy będziecie korzystać ???????
Zwracać mają 500.000 Czyli inwestycja może wynosić 1.000.000 :stu: :stu: :stu:
Z tymi funduszami to jest wszystko cacy tylko trzeba całą kasę wyłożyć (a jak się nie ma to wziąć kredyt pomostowy a to kosztuje bo prowizja,wpisy na hipotekę,podatek od umowy z bankiem,tona zaświadczeń, no i odsetki ok9% zanim spłynie kasa z Uni . Do tego trzeba spełnić wymogi programu pod jaki się podhaczysz ,kontrole,itd. ) A w tym naszym rolnictwie jeśli nie siedzisz na kilkudziesięciu krowach i nie masz odpowiedniego limitu mlecznego no i hektarów to licho z kasą. Moim zdaniem korzystniej finansować inwestycje z kredytów z dopłatami np. KZ,IP,MR zazwyczaj wykładasz na początek 20% inwestycji i spłacasz z zysków które przyniesie.No i nie jesteś na liście kontroli agencji a ci potrafią utrudnić życie jak się uprą . Pozdrawiam .
Korzystam z tych kredytów, o których pisze Miras mają one swoje wady i zalety jedną z wad jest ot, że trzeba je oddać w całości a PROW zwracają w 50% a co do wymogów to sądzę, że prędzej czy później będziemy musieli się podporządkować.
Co to jest ten Program Rozwoju Obszarów Wiejskich i dla kogo on jest ? JA chcialem zlozyc na gospodarstwo niskotowarowe ale nowa ustawa jeszcze nie wyszla a stara jest nieaktualna i nie przyjmuja moze w listopadzie cos ruszy
Co to jest ten Program Rozwoju Obszarów Wiejskich i dla kogo on jest ? JA chcialem zlozyc na gospodarstwo niskotowarowe ale nowa ustawa jeszcze nie wyszla a stara jest nieaktualna i nie przyjmuja
moze w listopadzie cos ruszy
PROW jest dla każdego, kto prowadzi gospodarstwo i spełni wymogi miedzy innymi zapewni zwierzętom dobrostan, jeśli jakieś posiada wysokość zwrotu to max 500.000 zł. a realizacje inwestycji może przebiegać dwu etapowo np. w tym roku pługi, agregat, siewnik i opryskiwacz a za jakieś 4 – 5 lat nowiutki ciągniczek te same papiery, nerwy i pewność, że za 5 lat fundusz będzie dostępny Więcej nie wiem, bo dopiero zacząłem się tym interesować na poważnie
Ja również jestem za kredytami z dopłatą agencji. Kolega skusił się na kombajn JD za 400000tyś a dzisiaj płacze kase dostał dopiero po roku a odsetki biły
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Fundusze Unijne
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo