41

Odp: Panele i kolektory słoneczne

Po namyśle i oszacowaniu robocizny będę jednak zakładał blaszane grzejniki ,wystarczy pomalować na czarno i można zakładać mam dwa 2m i jeden 1m myślę że na próbę wystarczy .Z wężami dałem sobie spokój bo za dożo roboty a mam ciekawsze zajęcia.

42

tu jest gotowy pomysł
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1701399.html

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

43

Trochę partyzantka na tej elektrodzie, ale ważne że działa smile
Podobny, a może i lepszy efekt uzyskałby wywalając bojler pomalowany na czarno na dach obudowując go oknami.

44

ja na dniach bede kończył montaż swojego kolektora w postaci starych grzejników płytowych (czy jak kto woli blaszanych) zobaczymy jak bedzie sie to spisywać

45

Wczoraj skończyłem montować 3metry kwadratowe grzejników blaszanych teraz jest 50stopni jak będzie po południu dam znać ale te 50stopni w zupełności mi wystarczy więc możecie baz obaw montować zwykłe blaszane grzejniki pomalowane na czarno albo grafitowo jak kolego pisał tylko matowe jakiś odpowietrznik w najwyższym punkcie ,podłączymy się w obieg CO i mamy za darmo gorącom wodę pod warunkiem że świeci słońce mi zostało jeszcze w przyszłym roku zrobić mały wiatraczek tak 6m średnicy i chociaż 10kw mocy .

46 Ostatnio edytowany przez tomek1974 (2010-07-03 15:55:38)

Jak w południe skoczyło na 50 tak zostało do teraz więc to maksymalna temperatura może jakby przykrył szkłem to było by lepiej gdyby chciało mi się pobawić i zrobić próżniowe to by osiągną wyższe temperatury ale wtedy w razie awarii woda może się zagotować a tak jak jest nic się złego nie stanie.

47

Powinno być przykryte szkłem i zaizolowane, kolektor ma grzać jak jest słońce a nie jak jest ciepło.

48

http://www.agrofoto.pl/forum/index.php? … img=228975

Narazie wstępna próba. Działa smile muszę dołożyć jeszcze jeden grzejnik, zakryć wszystko szybą i ocieplić przewody - w tej chwili są znaczne straty ciepła. Zamontować jakiś termometr i zobaczymy jak to bedzie  sie sprawować. w tej chwili pow. grzejna 2[m2], po dołożeniu następnego grzejnika 3[m2] Do ogrzenia (narazie) bojler 140l z płaszczem.

49

Będzie grzać u mnie w upały jest 57stopni tylko ale to moja sugestia połóż grzejniki poziomo i dobrze rozwiąż sprawę odpowietrznika bo ja kupiłem jakiż dziwny i w ogóle nie odpowietrza chyba go wywalę i założę zwykłą rurkę.

50

poziomo nie mogą być musi być 30 stopni pochyłu

51

Nachylenie kolektora zależy od pory roku, od tego jak słońce wysoko się wznosi. Tutaj jest trochę o tym http://www.mojaenergia.pl/strony/1/i/400.php
Poziomo to one będą najlepiej działać na równiku smile

52

a jak chłopaki kolektory sprawują się teraz?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

53

Mój jest odłączony bo był zalany wodą a zalewać układ gliceryną czy płynem to gra nie warta świeczki.Teraz pale słomą i nie potrzeba kolektorów wolałbym wiatrak i kombinuje skąd zdobyć kasę na niego.

54

Moje działają jak jest słońce, dzisiaj nawet ładnie świeciło. Zimą one za wiele nie nagrzeją bo dzień krótszy i słonecznych dni też jest niewiele ale dobre i 10K podgrzać. Dzięki temu więcej ciepła mam na grzejnikach smile
Napełnianie wodą kolektorów nie ma sensu, nie dość że kamień będziesz mieć, który jest dobrym ale izolatorem, to w sytuacji gdy c.w.u się nagrzeje (latem) pompa się wyłączy i temperatura w kolektorze może dojść w zależności od jego typu od ok. 200°C do ok. 270°C czego H2O nie lubi.

55

u mnie tez była woda i teraz to nic nie działa. Moja gmina złozyła wnioski na dofinansowanie na poziomie ok. 90% na zakup koletorów dla klientów indywidualnych. Narazie jestem osiemset którys w kolejce. W 2011 rusza pierwszych 500 osób zobaczymy co z tego bedzie.

56

Według mnie to kolektory oryginalne są za drogie ,ja mam zrobione z grzejników blaszanych o powierzchni 3m2 max tem. to 60 C.Latem grzeją od 9 do 15 godziny i nagrzeją każdy bojler,koszt zrobienia to 200zł .

57

No to taki patent mógłby jakoś działać ale trzeba by to obudować i dobrą szybą zakryć, ale wydajność będzie raczej słaba, w sumie nie warto.

58

dario uwierz mi, że warto. Za 200 pln masz całe lato ciepłą wodę, o ile pogoda jest w miarę słoneczna

59

Ja mam kolektory, które działają cały rok jak tylko jest słońce, wiem że warto. Pisałem, że nie warto chyba bawić się w przystosowanie do zimy, kolektorów robionych z grzejników.

60

Tylko ile jest słonecznej pogody bo według moich obserwacji nie wiele.