Temat: E-514 BY BENDEK
Chciałbym Wam przedstawić moja przygodę z kombajnami Fortschritt.
W 1994 sprzedaliśmy dwa poczciwe Bizonki i zaczęliśmy szukać 514 w Niemczech. Po pół roku poszukiwań zakupiliśmy piękna sztukę z 1987roku, heder 5m, bez sieczkarni, stan idealny. Ojciec przyjechał nim na kołach ponad 600km. W pierwszym sezonie zrobiliśmy nim 200h efektywnych bez najmniejszych awarii. Do roku 2007 z drobnymi naprawami służył nam i na usługach.
W chwili obecnej użytkuje go mój wujek.
Na żniwa 2008 zciągneliśmy ze Zgorzelca niebieską 512, heder 4m, stan średni, ale technicznie doprowadzony przez nas do bdb stanu. W porównaniu z 514 to troche jakby się przesiąść z mercedesa na poloneza, ale było ok... Zarobiła w jeden sezon połowę swojej wartości i w styczniu 2009 padła decyzja o sprzedaży. Ogłoszenie do gratki i po tygodniu dwunastka znalazła nowego właściciela...
Rok 2009- zakupiliśmy w Polsce E-514,89r., 900mth, heder 5,7m, sieczkarnia Biso, czujniki strat(niestety brak kompa do tego), stan db+. Ponieważ w zeszłym sezonie nie było czasu na poprawki i jeszcze nie byłem zarejestrowany na forum, to teraz przedstawię Wam fotorelacje z napraw....
Foto ogarniętej 514-
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726