1

Temat: młócenie ziarna zbóż do zakiszenia

Panowie planuję w tym roku wymłócić i zakisić mieszankę,  nie mam gniotownika do ziarna chcę skręcic mocno klewisko aby uszkodzić możliwie najwięcej ziaren, dodać zakiszacza pryzmę zostawić na skraju pola, czy ktoś coś takiego kiedyś robił? jak widzicie jakieś przeciwwskazania to proszę o nie.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

2

Odp: młócenie ziarna zbóż do zakiszenia

Według mnie ma to szansę się udać tylko boję się że rozdrobnienie ziarna żeby nie było za małe, no i kosić musisz trochę wcześniej żeby ziarno miało większą wilgotność, powodzenia.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

3

planuję już w przyszłym tygodniu jechać z tematem, pomajstruję przy sitach i wiatrach, generalnie nie musi być czysto,ważne aby powietrze wypchnąć z pryzmy, kupiłem zakiszacz już się namnaża, mam stracha nie powiem 8ha tej mieszanki ma być. mam zamiar pryzmę solidnie skropić inokulantem i w tym widzę klucz do tematu.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”

4

Widziałem kiedyś żyto złożone w dole betonowym bo gośc gdzieś tak widział i efekt końcowy to znaczy gdzieś w połowie zimy wszystko skisło i jakoś dziwnie zafermentowało ale bez żadnej chemi czyli może masz szansę uzyskac dobry produkt końcowy tym bardziej że przybędzie towaru bo ziarno napęcznieje.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

5

Pomysł całkiem niezły ale nie wiem jak będziesz wysypywać to ziarno z kombajnu, bo wilgotne zboże może zablokować ślimak w zbiorniku. Sam miałem kilka razy taką sytuację.

6

Żyto ukiśnie bez problemu, bo skąd mielibyśmy żurek. Problem może być z innymi ziarnami. Ja w tej sytuacji myślał bym nad rękawem do kiszenia albo silosem.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

7

w zeszlym roku jeczmien zwiozlem za suchu i w zimie tak sie grzal ze 20 cm ziemi na nim rozmarzalo, a do kiszenia dobry jest kwas mlekowy, przynajmniej ja stosuje

8 Ostatnio edytowany przez mocne255 (2010-07-18 19:18:34)

Fenol czym skarmisz to kiszone ziarno.

9

Robi pewnie zacier na żytnią i sobą po destylacji skarmi wink

10

big_smile BUAHAHAHAHAAAA Dobre w ryj!

opasy i krówki będą konsumować

11 Ostatnio edytowany przez mocne255 (2010-07-18 20:36:38)

Jak do opasów to nie lepiej ci razem ze słomą zakisić,ale teraz to już chyba troche za puźno.
Dario zacier na żytnią to z żyta się robi a nie z mieszanki:D

12

Dario Ty nie wiesz tego że żeby uzyskac alkohol to trzeba dodac cukru przecież sianokiszonka też kiśnie i jakoś nie gotujesz tego a ziarno będzie o tyle lepsze sfermentowane że lepiej przyswoi organizm zwierzęcia podobnie jest z ziemniakiem surowy tylko rozpycha opasa ale jak dasz sparowany to wtedy robi robotę bo tuczy.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl