Temat: Żniwa 2010 czas zacząć

Co prawda jeszcze nie zacząłem ale zaczynam wątek.
U mnie do żniw co najmniej 2 tygodnie zależy od pogody  jak będzie piekło to  2 a jak coś sie zmieni to 3
W trosce o to by Naszych fortschritów 512 541 516 517 524 itd nie ubyło w trakcie żniw pozwolę sobie przypomnieć kilka wypowiedzi z naszego forum

Pawlon

wczoraj wracając z pracy pomagałem gasić bizonka, niestety img/smilies/sad zostały po nim wspomnienia, heder i szarpacz. żal chłopaka bo przed sezonem założył nowa kabinę, szarpacz, silnik wyremontował. eeechhh życie. najgorsze to jak odpalasz gaśnice widzisz efekt - płomień maleje - kilka sekund i gaśnica pusta. strzaż ze wsi oddalonej o 1,5km. jechała ponad 8 minut. tato z braciakiem przyjechali 5 minut  (4km) zdązyli jeszcze pozbierac wszystkie gaśnice jakie mamy. ale jak przyjechali to juz palilo sie zbyt mocno aby coś zdziałać.
Nie życze takich przygód najgorszemu wrogowi (czytaj teściowej). Wybaczcie że o tym piszę ale mam żal w sercu, wczoraj jeszcze mało jednemu "obserwatorowi" w morde nie dałem. Gościu nie wie jak było i głupoty gada przy mnie i przy koledze jak to bylo, jak sie zapaliło. kto strzaż wezwał. Ja byłem pierwszy, wszystko było na moich oczach. kilka minut i nie ma kombajna. a gościu zamiast zapytac chłopaka czy potrzebna jakaś pomoc to podkreśla "40 tyś. poszlo w pizd....", powiedziałem dla swego starszego aby przekazał dla tej gaduły zeby mnie omijał bo strzał w ryj ma zapewniony.

Musiałem to napisać aby ulżyc sumieniu. Chłopcy dobre gaśnice w kombajnach woźcie!!!

Krzysiek

ja też miałem doświadczenie z ogniem na szczęście nie na swoim polu i nie ze swoim kombajnem. Wyglądało to tak ze stałem z teściem na tarasie i patrzymy jak coś się dymi u sąsiada na polu. Jest dym w 3 miejscach na ściernisku, jest chłop z gaśnica. Gaśnica działa!!!
Robi się biało ogień gaśnie dym znika. Ale zanim chłop doszedł do kolejnego ogniska znowu zaczyna się dymić z tego pierwszego Długo sie nie zastanawiając  ( okazało się że za długo) wzięliśmy wszystkie gaśnice do samochodu łopatę ciągnik i gazu .....
No i cóż. Po akcji w której uczestniczyło
5 wozów strażackich
1 John deer
1 VW Sharan
6 naszych gaśnic 30kg proszku
3 gaśnice chłopa 18 kg
1 łopata
nasuwają się takie wnioski
pługa nie zaczepiliśmy do Jonego bo nie miał przed sobą skrzyni na obciążniki a bez niej nie podniesie.
osły nie pomyśleliśmy o talerzówce!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! która była by lepsza
Gaśnice.....
Wszystkie nowe. Ale zadziałały tylko te które mają taki mały manometr pokazujący ciśnienie wszystkie inne wyrzućcie po co macie się potykać ( choc zawsze można wysypać z nich proszek na ogień też działa!! robiłem tak )
Technika gaszenia ścierniska!!!!!
Przy umiarkowanym wietrzezaczołem gasić pierszy ogień do jakiego dotarłem. Dupa!!!
Teraz wiem że tak sie nie robi!!
Gasi się czoło ogniska pożerającego  ściernisko !!!!!!!
Ogień zawsze idzie z wiatrem Powiedzmy ze linia ognia ma kształt literki U i ogień idzie w dół ekranu to należny w miarę możliwości z zachowaniem niezbędnego marginesu bezp. ugasić dół literki U.
Byłem pierwszy na polu. Zrobiłem inaczej i 8 ha owsa ( nie wiele wartego bo 150 zł za T )
poszło z dymem w sumie nie wiele bo kawałek miał jakieś 50 ha.
Podsumowując
gasimy dół literku U
jak się ma sprawny czysty ciągnik to można próbować zajeździć ogień - teściowi się udało
pamiętamy o tym ze oprócz pługa jest też talerzówka
I NAJWAŻNIEJSZE JAK SIĘ JEDZIE W POLE KOMBAJNEM TO OPRÓCZ WODY GAŚNICY KACA GAŚNICZEGO BIERZEMY CO NAJMNIEJ TYLE ŁOPAT ILE BĘDZIE CHŁOPA NA POLU
Miałem krótkie gacie troche mnie pazyło ale sam opanowałem jeden bok literki U jakieś 100 m i gdyby chłop miał łopatę  to nie było by całego bajzlu....
A na samym początku palił się kombajn. Padło łożysko w sieczkarni. Gośc zawrócił na końcu pola i zobaczył że gubi ogień. Ugasił !!!
to tyle mojego wywodu
http://www.remiza.com.pl/news/298/Pozar … ewie_.html
http://www.remiza.com.pl/gfx/arts/298/298_4.jpg
http://www.rc.fm/polityczne/gigantyczny … zboza.html

2

Odp: Żniwa 2010 czas zacząć

ja już zacząłem, co prawda tylko 3 ha jęczmienia ozimego ale zebrałem go w poniedziałek. Wczoraj wieczorem prasowałem słomę, dziś ją zabiorę i trzeba ruszyć ziemię. Jutro wyjazd z dzieckiem i żoną na 10 dni nad morze i wrócę to od razu żyto i pszenżyto.
ps: nawiązując do jęczmienia ozimego. Ja wypada pod względem wartości w porównaniu z jarym w przeznaczeniu dla świnek ??

gg 5118068

3

ja juz rozpoczałem żniwa. wczortaj i przed wczoraj ciałęm jeczmień ozimy. wprawdzie mialem 4.5 ha ale juz pierwsze koty za płoty. mysle ze plon tak ponad 3.5 t/ha. myslalem ze bezie lepiej. pozdro chlopaki jak wyglada w porownaniu z jarym to ni wiem. ja swoj sprzdaje.

4

ile dostałeś za jęczmień?

5

u mnie żniwa za 2-3 tygodnie, zboża jeszcze miekkie pierwsza poleci mieszanka następnie pszenica i żyto a na koniec łubin.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

6

za jeczmien placa po 40 na czysto. oddaje do szczecina do firmy Bonhorst interhandel  bardzo dobra firma i nie ma zadnych problemow z kasa. ja tak mysle czy by jz pszenice nie dziabnac? byłem dzzisiaj na pierwszej co sałem i sucha az trzeszczy. czasprobowac

7

Ja dziś wystartowałem nowym nabytkiem , rypnąłem 3ha pszenżyta narazie gites.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

8

To dobrze smile oby tak dalej :beer:

9

Wczoraj zacząłem akcje żniwną... hektar jęczmienia i hektar żyta, na razie malina oby tak dalej big_smile

śniadanko i w kombajn... pozdrawiam żniwujących wink

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

10

wczoraj zaczołem jęczmień jary ziarno niby suche słoma miejscami zielonkawa wysypałem dwa zbiorniki ale wilgotność  17.8 %  i spróbuje jutro jak nie popada zapowiada się nie żle lepiej niż zimówka

11

Powiem tak wczoraj poszło jedno pole pszenicy tragedia zapowiadała sie na 6/7 ton a tu raptem może wuszło kiepskie 5 suchutka jak pieprz

12

U mnie żniwa w pełni ale dziś przerwa z powodu porannego deszczu. Wczoraj u wujka kosiłem 12godzin bez przerwy. Kierowcy tirów muszą mieć przerwy a kombajniści nie i to mi się podoba. Jedzenie podczas pracy kombajnem bez kabiny to fajna sprawa radze spróbować :-D

Rolnik z powołania:-)

13

Ja zacząłem tydz temu na jęczmieniu ozimym ale to raczej kontrolne koszenie...... Przedwczoraj ruszyłem już ostrzej i pojechałem na usługi do sąsiada...... pszenżyto suchutkie jak pieprz....... potem mieszanka która o dziwo też sucha...jedynie pod lasem wieczorem było już słychać kose........ Sąsiad twierdzi że w tym roku zbiór lepszy o jakieś 30%...... Pogoda u nas dopisała, dużo padało więc na naszych ziemiach (głównie 5 i 6 klasa) to żniwa zapowiadają się całkiem , całkiem...... Życzę wszystkim obfitych zbiorów i bezawaryjnych akcji..... Pozdrowionka

14

U nas żniwa zaczęły się od usługi u sąsiada kawałek pszenicy i całe żyto. Roboty było na 3 godz. Pszenica została skoszona nieprzyzwoicie nisko heder prawie rył w ściernisku!

15

Moja pszenica jest zielona jeszcze, chyba w innej strefie klimatycznej mieszkam smile
W okolicy zaczęli kosić ale jak mi się dobrze wydaje jęczmień czy mieszankę z nim.

16

U mnie to samo

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

17

u mnie już sprzątnięty rzepak i jęczmień ozimy. Pszenica jeszcze miekka, żyto znacznie bardziej twarde. mieszanka nie dochodzi równo i wkurza mnie to strasznie jęczmień twardy, pszenica nie, owies też nie i tak ni w pięć ni w dziesieć, jak pszenica z owsem dojdzie do możliwości wymłacalnych wlatuję w mieszankę.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

18

u mnie od wczoraj mocno leje... kombajn rozgrzebany.... nie zapowiada się dobrze z pogodą sad

19

U nas też leje już drugi dzień dziś byłem na polu i żyta leżą w 60 procentach najgorzej to lubin bo go po wykręcało i na glinach mokro się robi a pogoda w sierpniu na być zmienna

20

ja i 2 sąsiadów skosiliśmy rzepaki  o pszenichac zapomniec można bo dośc że   mokra to jescze wywrócona prawie wszystka  jęczmień jeszcze jeszcze  ale rzepaków jeszcze kupe  hektarów jest nie skoszonych   w okolicy   gdzieś około 500ha sie nazbiera ale pogody  co gorsza brak   2 dni lało ze szok  dziś  tak czy siak beda próbowac  (gnoju) nakosic  ale innego wyjścia z rzepakami nie ma  bo się sypie.......

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile