Temat: Kto uprawia lub uprawiał grykę
Chciałbym zaczerpnąć kilka porad odnośnie uprawy gryki.Kupiłem materiał siewny na 5ha i tak naprawdę to niewiele wiem poza lekturą.Jakby ktoś mógł mi coś doradzić byłbym wdzięczny
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Kto uprawia lub uprawiał grykę
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Chciałbym zaczerpnąć kilka porad odnośnie uprawy gryki.Kupiłem materiał siewny na 5ha i tak naprawdę to niewiele wiem poza lekturą.Jakby ktoś mógł mi coś doradzić byłbym wdzięczny
a kontraktujesz to gdzieś?
no jak tam gregor wyszło z gryką?
On to rok temu pisał i chyba już nie pamięta
Miałem grykę jeden rok ale bardziej żeby uprawiła ziemię niż do zbioru więc co do tego to jest super nawet perz zniknie tylko ciężko po niej pole uprawic ale jak już się uda to radośc niesamowita ja na tą grykę wsiałem żyto to było prawie jeszcze raz tyle co poprzedniego roku i bez nawozu i już 3 rok sieję na tym i zawsze widac różnicę zborze jakieś lepsze i grubsze.
To prawda bo gryka poprawia strukturę gleby
ja w tym roku mam 35ha gryki sieje ją chyba z sympatii do niej i do pszczół
35ha?! scoda wybacz ciekawość ale ile masz ziemi? bo chyba sporo, bo mi się zawsze wydawało że na gryce specjalnie interesu nie ma. jak wychodzisz na tej uprawie jak siejesz i kiedy, stosujesz jakieś nawożeni czy ochronę? jak zbierasz?
No w tym roku to na gryce totalna wtopa, ale jak mawia mój kumpel który jest starym hreczkosiejem "na gryce dobrze wychodzi się raz na 7-10 lat."
nie jest żle gryka obecnie jest po 200 za 100kg rok temu zebrałem średnio 1400kg z ha oczywiście trzeba suchą zebrać i zmagazynować bo jak z każdym zbożem po żniwach jest najtańsze zbyt jest z miejsca prosto do kaszarni bez pośredników,koszt nawożenia to 100 kg mocznika i to co zostało po pszenżycie plus poplon wystarcz jej na dobry rozwój i oczywiście ph gleby jak jest 5 i wyżej to rośnie i długo kwitnie no i oczywiście współpraca z pszczelarzem aby porozwoził ule na wszystkie pola koszty są niewielkie a zysk większy niż z pszenżyta które sypie 5 t bo wiadomo koszty wysokie na tym zbożu,sieje ją jakieś już 16lat i nie mam zamiaru przestać.
My mamy w tym roku 10 ha i powiem że to nie jest rok na gryke strasznie mała i ma dużo pustych nasion ale zobaczymy co to będzie
To prawda,że gryka wyrabia ziemkę.Orze się po niej luksusowo. Jak ją się popryska przed zbiorem to i perz przepadnie ( he he ). Trzeba trafić z rokiem na grykę. Raz trafiłem trzy lata z rzędu już nie. Żeby zebrać dobry plon należy podsypać delikatnie mocznika i prosić siły natury o obfitość opadów i słońce na przemian. Za rok planuje, jak dożyję, obsiać 20 ha. Raz zebrałem 2,5 tony z hektara, ale wtedy cena była kiepska.Mój dziadek Gienek ( +) mawiał " Kto sieje grykę , jarkę i tatarkę temu ch.j strzeli gospodarkę". Pozdrawiam!!!
Mój dziadek Gienek ( +) mawiał " Kto sieje grykę , jarkę i tatarkę temu ch.j strzeli gospodarkę".
:stu:
gryka chodzi mi po głowie, poczytałem w internecie i skoda i jacek zgarneliście ładny plon, bo na strona odrów piszą że plony zaczyjaną się od 0,5t.
zbierając 1t z ha i sprzedając po tysiaku zostają dopłaty plon jest zjadany przez koszty uprawy zostają dopłaty. staram się skonfrontować tą uprawę z uprawą pszenicy jarej i jęczmienia. w tym roku cena pszenicy daje nadzieję tylko że w pszenicę trzeba włożyć dużo więcej niż w grykę. Kto uprawia grykę może napisać przybliżone plony z przestrzeni ostatnich 5 lat? wierność plonowania przeraża mnie najbardziej. poniosłem w tym roku klęskę z łubinem...
interesuje mnie ta uprawa dałbym po łubinie i poplonie z żyta po nim,
tu jest jęczmień
http://www.wir.org.pl/kalk/jeczmien.htm
gryka wychodzi lepiej przynajmniej nie ma minusie, mam poplony i zrównoważony więc inaczej na ten temat patrzę.
a teraz Ci którzy uprawiają
- na jakich glebach siejecie
- ile siejecie na jakie gleby
- kiedy siejecie w wlkp
- jak jest z pszczołami organizujecie ule od pszczelarzy?
- czy do zbioru potrzebny stół jak do rzepaku?
- nawożenie ile i kiedy?
czy z gryki zostaje słoma i czy nadaje się ona na ściółkę?
posiałbym w tym roku ok 20 ha, czy mam szansę zebrać poplon z żyta na kiszonkę? czy nawet nie próbować i zniszczyć żyto już w marcu aby wody nie zabierało? na jaki polon mógłbym liczyć zbierając jednak żyto na kichę mógłbym dać jeszcze obornik następnie gruber i siew gryki?
co myślicie o takiej kombinacji?
bydło wpiernicza gps jak szalone i pasowałoby mieć i kichę i grykę.
u mnie jeden "dopłatowiec" siał gryke koło końca maja teraz jest jak las i jeszcze kwitnie więc pewnie ziarna nie będzie ale sporo zielonej masy. w tamtym roku jeden miał też grykę ale była jak flancowana i tez wielkie nic z niej nie było
widzę że trochę naśmiewacie się z gryki bo ceny nie znacie to policzcie sobie 2100 za tonę razy ha jakie macie a koszt uprawy najniższy ze wszystkich zbóż
Cena fajna tylko da się na nią sprzedać ?
Jak tak łubin zasiałem i 2 rok już sobie leży, żeby chociaż chciał się palić to przynajmniej bym mieszkanie ogrzał, nawet myszy go nie chcą.
Ja się nie nasmiewam tylko czemu u mnie nikt tego nie sieje tylko tacy co z konieczności coś robią żeby dopłate wziąć? Pewnie że w książkach gryka to rewelacja ale jak w praktyce to wygląda nie mam pojęcia
Dario zbyt jest odbiór z podwórka i kasa jak chcesz to na rękę
Cena fajna tylko da się na nią sprzedać ?
Jak tak łubin zasiałem i 2 rok już sobie leży, żeby chociaż chciał się palić to przynajmniej bym mieszkanie ogrzał, nawet myszy go nie chcą.
Trochę przesadzasz ,łubin można sprzedać po 650+VAT . Firma PAWROL w Baboszewie dawne ciechanowskie.
Dario możesz jeszcze popytać w paszarniach jak masz większa ilość (w mojej okolicy wystarczy 10 t) to kopią i dodadzą zamiast soi
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Kto uprawia lub uprawiał grykę
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo