1

Temat: Ile zarabiają na rolnikach centrale nasienne

Wczoraj rozmawiałem z rolnikiem który produkuje kwalifikowany materiał siewny. Koszty uprawy ma duże mówił ze ok 2 tyś na ha, bo tak materiał siewny elitarny ok 200zł/q nawozy i opryski ma ściśle podane jakie i w jakich ilościach (dużo i drogo). Cena jaką dostawał  w zeszłym sezonie za jęczmień to 400zł/t, ale ziarno trzeba oczyścić a koszty czyszczenia ponosi rolnik, dopiero wyczyszczone ziarno zostaje ważone. jak obliczył to wychodziło mu po 330zł/t tego co odstawił do centrali a paszarnie płaciły po 350
Jaka cena w centrali jest każdy wie... dalszy komentarz zbędny

Rolnik z powołania:-)

2

Odp: Ile zarabiają na rolnikach centrale nasienne

a ja zacząłem brać nasiona z centrali, kupuje nasiona za powiedzmy 500 zl a około 250 zl dostaje zwrotu, nie rozumiem sąsiadów którzy sieja swoje ziarno, mam wtedy ziarno czyste i nie az tak drogo

3

Ja tez kupuje z centrali ale przeraża mnie to ile ona zarabia kosztem rolników

4

Biznes polega na zarabianiu, rolnik sprzedając to co wyprodukuje też chce zarobić. Dobre ziarno na siew tanie raczej nie będzie, za dużo zabawa z nim kosztuje, poza tym chyba można dostać jakiś zwrot kosztu zakupu.

5

zwrot jest 100 na ha więc nie bardzo połaci się siać swoim

6

o to mi chodziło, dostaje się czyste ziarno bez dziadostwa które w swoim ziarnie się mogło zdarzyć,a otrzymujemy je dzięki trudowi ludzi takich jak znajomy Pajej'a wink

7

Tylko o to chodzi ze ten kto produkuje ziarno kwalifikowane powinien zarabiać więcej niż ten co paszowe

8

nie oszukujmy się jak co parę latek się nie wymieni to wielkie G będzie a nie zboże.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

9

A się z tym nie zgodzę sieje pszenice tą samą już 5 rok i nie widzę żadnej zniżki w plonie w tym roku na najlepszej ziemi sypała 7 ton z ha.Z pszenżytem się zgodzę po roku już się wyplenia.

10

jakoś w to nie wierze że nie widzisz zniżki bo nie wymieniasz a jak byś wymienił to byś morze miał nie 7 ale 7,5 t razy 70 i już masz zysk

11

Pajej napisał/a:

Tylko o to chodzi ze ten kto produkuje ziarno kwalifikowane powinien zarabiać więcej niż ten co paszowe

Dlaczego ?? Czy ktoś kogoś zmusza do produkcji ziarna kwalifikowanego ?

12

gdyby większość zaprzestała produkcji ziarna kwalifikowanego jego cena mogla by wzrosnąć a ci którzy pozostali by przy jego produkcji zaczęli by pławic się w dobrobycie.....

13

Prawa rynku smile

14

Prawa natury smile silniejszy powinien wygrać a nie zawsze tak jest

15

panowie oni mają cenę ustaloną przed siewem i raz wygrywają a raz przegrają tak jak w tym roku bo ceny skupu są wysokie a dostaną cenę zapisaną w umowie

16

Jakie ceny na skupie u was obowiązują

17

Scorpion napisał/a:

Zawsze wygrywa pośrednik... niestety...

18

Pajej napisał/a:
Scorpion napisał/a:

Zawsze wygrywa pośrednik... niestety...

Ja od kilku lat prowadzę taką politykę, że produkuję, szukam ryku detalicznego, rozwożę swój towar i sprzedaję i efekty są zadowalające. Jeszcze tylko muszę dopracować rynek wołowiny. W zasadzie jest to średnio ok 30% lepiej niż przy sprzedaży hurtowej. Tylko bus już się zmęczył i pora go wymienić :walka:

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

19

Ja zboze tez sprzedaje na targowiskach drozej niz w młynie ale trzeba sie nameczyć poworkowac i stracić czas na handlowanie

20

a teraz niech ktoś mi doradzi jakie pszenżyto zasiać, dobry plon, dobra słoma, nie wyleguje etc, porostu ideał