121

Odp: Żniwa 2010 czas zacząć

No wiecie chłopaki...pogoda by była ale ludzie odpowiedzialni za modlenie sie o nia stoją teraz i bronią krzyża przed pałacem prezydenckim ;p a nawiązując do wypowiedzi koses-a to zgadzam się całkowicie...... ludzie którzy nic nie mają, nic nie robią niczym się nie przejmują a my niestety musimy tyrać od rana do wieczora i patrzeć jaka to pogoda nas czeka bo od tego wszystko zależy...........

122

U mnie wszystko wskazuje, że dziś skoszę ostatnie 4 ha swojej pszenicy....

123

U mnie wszystko wskazuję, że dziś skoszę żyto i będę w połowie smile

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

124

jak jutro nie będzie padać to skończę owies i po żniwach:) tylko jeszcze słoma zostanie sad

125

u mnie załatwiona mieszanka - mokra jak cholera do tego jeszcze pełno w niej kamosy sita pootwierane na maxa żeby sie nie zapychał a dziś przesypywałem przez sito ok 2 ton na drugą przyczepe teraz jeszcze wysuszyć smile

126

Jak dobrze pójdzie to koło piątku zaczniemy  dziś tata kosił mieszankę mokra koło 20 procent wilgotności

127

Ja już po jęczmieniu średnia ok 6ton z ha. Na jednym polu rekordowo niecałe 8 ton/ha. Pszenica jeszcze nie ruszona sad

128

No to ja już po żniwach. Zostało tylko jeszcze ze dwa dni po ludziach i biorę się za uprawę pod rzepak. Jeżeli chodzi o plon, to wszsytko sie okaże jak sprzedam pszenicę, bo póki co, wszystko w magazynie. W tym roku miałem jako nowość posiane Zobel i Muszelka. Zobel - taki sobie, plon w granicach 5,5 t/ha, za to Muszelka - jak na moje ziemie - rewelacja - plon na poziomie 7-7,5 t/ha. W tym roku sieję prawie wszystko Muszelką, i wezmę coś na 5 ha na próbe - może Legenda.....

129

Ja chyba przeginam ,oba kombajny koszą u ludzi a moje zboże stoi , ale przynajmniej pogoda się unormowała może będzie git.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

130 Ostatnio edytowany przez Fenol (2010-08-12 09:21:53)

jedz u ludzi! pieniądze same przychodzą. pogoda daje nadzieje. wczoraj młóciłem żyto i od 8 zaczęły się problemy. skapitulowałem o 9. generalnie jare są lepsze niż ozime przynajmniej u mnie. ceny jakie znam z kurników w kleczewie to pszenica 700 (biorą wszystko mokre, zanieczyszczone, bez parametrów), pszenżyto zdaje się że 510, żyto 410, i jęczmień ale niestety z głowy wypadło. mam mało wydają dmuchawę i pewnie trzeba będzie zrobić pauzę na opróżnienie przyczep a pogoda ucieka...
ciesz się że stoi wink w mojej okolicy po deszczach klops, sąsiad kosił 1ha żyta 4 godziny,
kawka wypita, śniadanko zjedzone, jeszcze peta i szykować bizona :stu:

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”

131

no nie mów że już Jesteś po żniwach?!
ja dziś miałem wcześniej pojechać do kumpla na 1,2ha mieszanki i pojachałem... padło łożysko od przenośnika ziarnowego górne...od 14 walczyłem z tym i dopiero teraz będę skręcał.  mam nadzieję że pogoda jeszcze parę dni będzie.

132

No i skończyłem żniwa ,zostało 50ha. do sprasowania a na jesień kukurydza kiszonkowa i na ziarno.

133

Ja wczoraj u ludzi, a dzisiaj u siebie 7 ha żyta( cienizna) i owies zacząłem( rewela). Jutro jak się wypogodzi tnę dalej. Pozdrawiam Wszystkich żniwiarzy !!!!!!

R E S P E C T ! ! !

<a href="http://forum.atnel.pl" >ATNEL tech-forum</a>

134

hej koledzy dziś miałem taki zapierd... w pszenicy 99% leży jak na stole( a było dane 2l ccc i po 3 tyg. 04l cerone) przy odmianie ludwig. najgorzej jak załapał ziemie to w hederze sajgon ziemia +pszenica  i wyrzucanie słomy z powrotem na heder z podajnika pochyłego normalnie szok na 10ha dopiero 3 wykoszone, plon ładny i nawet gluten jest 30

135

A my dziś do 23 kosiliśmy szło dosyć dobrze ale popadało i jutro przestoj pozdro

136

u mnie jeszcze młócą.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.&#8221;

137

wczoraj tata wymłócił 7 ha na usłudze zachwalali kombajn jak on dobrze młóci, ile się w niego mieści i takie tam duperele ale jak przyszło do ceny to już chyba w przyszłym roku znajdzie kogoś innego smile . U mnie narazie wykoszone ok 2 ha mieszanki a tak to dzisiaj będziemy rypać pozdro

138

ja dzisiaj skończę zostało mi jeszcze 2 hektary owsa no i słoma do belowania wink

139

ja wczoraj skonczylem ze sloma u siebie, jeszcze tylko kupic z 10 ha zwiezc i koniec na dobre,

140

I  u  mnie  żniwa  dobiegły  już  końca.  Ufff...  koniec  nerwówki.  Wreszcie  można  się  piwa  napić  na  spokojnie :beer: Plonowanie  trochę  zawiodło  ale  może  za   to  cena  będzie  przyzwoita wink