Odp: Żniwa 2010 czas zacząć
No ja przed wczoraj po żniwach .. plonowanie mi się podoba (granice 7.5t\ha) teraz od 2 dni koszę po ludziach non stop zostało mi jeszcze 100ha tylko pogoda nie pozwala dokończyc a koszenia jest mnustwo
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2010 czas zacząć
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
No ja przed wczoraj po żniwach .. plonowanie mi się podoba (granice 7.5t\ha) teraz od 2 dni koszę po ludziach non stop zostało mi jeszcze 100ha tylko pogoda nie pozwala dokończyc a koszenia jest mnustwo
koszę po ludziach non stop zostało mi jeszcze 100ha
Zarobisz na drugiego Claasa
Bo widzisz. Opona rolnicza ma taka zasadę, że ciągnie tylko w jednym kierunku. A jak masz takie warunki jak w tym roku to zakłada się je bieżnikiem do tyłu, bo jak jedzie to ok, ale jak się zakopie to do tyłu zawsze się wyrwie na odwróconym. Normalnie założona jest w stanie tylko zakopać się po ramę. Polecam każdemu do sprawdzenia.
a ja myślałem że wczoraj skończę a tu d**a. kosiłem do 10 wieczorem i dalej się nie dało a została jeszcze z morga owsa
Ja wczoraj definitywnie skończyłem koszenie....... Co prawda u siebie byłem po żniwach już tydz. temu ale miałem jeszcze kilku znajomych do wycięcia..... Maszyna zjechała na dobre do domu...... Co lepsze oprócz awarii zwolnicy to w sumie żniwa bez większych problemów........ Teraz tak samo jak dragon22 można się w spokoju napić browarka :beer: Pozdrawiam wszystkich co juz skończyli a jeszcze bardziej tych co jeszcze walczą na polach- życzę bezawaryjnej akcji i pogody bo z nia w tym roku kiepsko
ja tez moge sie spokojne napic piwka bo od 2 dni pada i conajmnej na tydzien jest po robocie. a jeszcze awet polow nie mam skoszone. maskra, pogoda to jednawielka newiadoma,
Ją też mogę spokojnie pić browar bo pogoda nie pozwala a jeszcze kupa koszenia ale gryka już wycięta talerzowką i po kłopocie
ja właśnie przed chwilą skończyłem;) i jak koledzy mogę napić się browarka
tia ... ja bym skończył dziś pogoda super ale urwał mi się popychacz kosy zostało mi okolo 0,4ha do omłotu czyli jakieś 40min ... i jeszcze około 5ha słomy do zbelowania ...ogólnie w tym roku lipka po całości plon słaby zboża jare praktycznie wymiękły zimówki też nieciekawe... jedynie cena trochę cieszy ...
w moim rejonie jeszcze setki ha stoi do cięcia a będąc dziś w Jeleniej Górze to po drodze widziałem rzepak. U mnie zostało 6 ha ale pogoda nie pozwala. W czwartek kosiłem pszenicę to trafiają się porosty a po wczorajszych i dzisiejszych deszczach a i pewnie będzie padać jutro to porośnie już wszystko - u sąsiada jęczmień ma 0,5 cm kiełki.
ps:
w Jaworze pszenica ceni się następująco:
- porośnięta 615
- paszowa 650
- jak posiada wszystkie parametry 690
dawno Cie nie było
myślę że pszenica jeszcze pójdzie w górę
Nowe posty czytam na bieżąco tylko nie ma kiedy brać udziału w dyskusji bo robota w pełni a jak chwilka przerwy w żniwach i słomie to dłubie się przy sprzętach aby w polu nie nawalały. A roboty dużo przy żniwach bo moim JD 330 jestem w stanie dziennie wykosić ok 5 ha przy sprzyjających warunkach więc tych dni troszkę mi potrzeba hehe. Na hektar potrzeba mi 2 godzinki czasem troszkę dłużej. Ale za to jako ciekawostkę mogę wam podać że spalanie wynosi 3,6 litra na godzinkę co daje ok 7,2-7,5 litra na hektar
A pszenica na pewno skoczy ale jak się trafia porośnięta to trzeba się jej pozbyć bo kiepsko z przechowywaniem
No to moge powiedzieć,żniwa,zniwa i po żniwach,mam pytanie do tych co kupują słome,po ile płacicie za ha i jakiej słomy?
ja 100 za hektar dobrej ale wysoko ściętej słomy z pszenżyta , dobrze ze facet słowny bo dawali mu i po 170, w okolicy słomy brakuje ogólnie
mi 14 jeszcze zostało... andrew89 zmłóciłeś już łubin?
ja za oddaje po 30 zl od tony. jak ktos da wiecej to moge oddac ze 60 ha:)
Bombay u mnie elektrociepłownia kupuje słome po 170zł za ha sami prasują i zabierają
askad jestes Wojtas? ode mnie biora do brykieciarni w słońsku klo kostrzyn n/odra.
niech to licho pada...
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2010 czas zacząć
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo