Temat: Plon 2010

Mam pytanie?
W związku z powyższym, że plony są słabe: Co się stało, że jest tak jak jest.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

2

Odp: Plon 2010

U mnie jare było późno siane, potem mokro, mokro, mokro, sucho i mokro. Plon-wiadomo. Pszenica ozima całkiem całkiem. Pszenżyto ozime podczas kwitnienia dostała za dużo deszczu, kwiat się posypał i po ptokach, kłosy do połowy puste. U mnie już po żniwach. Wszystko w stodole. Ogółem nie ma co płakać, trzeba się cieszyć i szanować to co jest. Wyciągnąć wnioski z błędów które się popełniło, poprawić to i do przodu. Pozdrowienia dla żniwujących jeszcze.

3

Ja wczoraj kosiłem jęczmień. Na 8ha wyszło 20 czubatych zbiorników w bizonie. Wilgotność wyszła 16% w pierwszym zbiorniku (godz 10) i 13% o godz. 17. Licząc że zbiornik przy tej wilgotności waży ok 1700 kg to wychodzi z hektara ok 4,2 tony. Niestety to jedyne takie udane zboże w tym roku - przenżyto zaatakowała miotła mimo 2 oprysków a owies za bardzo w górę poszedł i 70% leży po ostatnich burzach..
... ale na własne potrzeby starczy tylko na sprzedaż w tym roku nic nie pójdzie...

4

u mnie ozime raczej cienizna, z pszenicy na dobrej ziemi z wsiewką lucerny jestem bardzo zadowolony zero nawozu i przy wysiewie 180kg odmiany nutka dała 3,6t, żyto bida choć miałem jedyne w okolicy nieleżące. Jare bardzo ładne.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

5

u nas jedyna cienizna jaka była to rzepak a tak na zboża nie możemy narzekać jęczmień
dał ok 7 ton , pszenica 6 , pszenżyto na gorszym polu (same piaski) prawie 5 , jedynym mankamentem jest ze w czasie żniw pogoda jest przeplatana raz pada a raz nie, a słabe plony możemy zawdzięczać mokrej wiośnie i suszy jaka była ponad miesiąc

6

U mnie nie znam nikogo kto ma parametry spełniające warunki ziarna konsumpcyjnego, a poza tym uprawy wyglądające książkowo dają marny plon(ok 4t/ha)

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

7

U mnie to rzepak cienizna  wyszło 2.4t\ha przenica zimowa  jak na ten rok bardzo ładnie   pszenica jara cienizna jakies 3.5t\ha jęczmien  jary 3.5t\ha owies  przyczepa 3.5t kopiasta z 0,5ha  co do ceny  w tej chwili skupują po 650zł\t  pszenica paszowa

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

8

jest jak jest ale mamy co sprzątać jeszcze a inni nie mają co powodzie zabrały wszystko u mnie zostało jeszcze do sieczenia ok 35h ale to wszystko we wodzie stoi a co do jęczmienia pełen bizon to było ważone u sąsiada to było 1370kg

9

Co się stało, że jest tak jak jest.

Oczywiście  można  wszystko  zwalić  na  pogodę  ale  jak  to  jest  że  np  u  mnie  sypie  5  ton a  sąsiad  młóci  7,5  tony  z  ha?  Jakiś  czynnik  odpowiada  za  to albo  szereg  czynników.  Trudno  będzie  je  wyłapać.

10

Siałem pszenicę ozimą 1ha u siebie, 0,5ha na dzierżawie u sąsiada(przez granicę). Uprawa, nawożenie, opryski, siew, wszystko tak samo. U mnie ładniutka, czysta 6t/ha. a na dzierżawie kłoski małe, miotła i 1,5t/0.5ha.????:hmmm:

11

nie da sie ukryc że oprysk i nawozy przepiłeś :beer:

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

12

U mnie owies miernie około 3,5 tony z ha. dlaczego? bo był siany 29 kwietnia. maj był zimny czerwiec ładny, a w lipcu sie ususzył. czyli miał około 30 dni optymalnej pogody
Zyto dankoskie  5,0 t czyli w normie
Pszenica od 2,5t do 7,0t dlaczego? długa zima, późna wiosna, oprysk na miotłę robiony późną wiosną, nie wapnowane pola co przy dużej wilgotności daje efekty.
Podsumowując było by lepiej gdybym miał ziemie w lepszej kulturze. Moze owies nie był by duzo lepszy ale pszenica dała by więcej.

13

Unas żyto eko dało ok 3 ton kto nie wieży niech przyjedzie dodam że po lubinie było siane

14

U mnie pszenica też cienizna 5,5-6t jakoś tak miotły prawie nic było jutro kończę zostało mi jakieś niecałe dwa hektary zrobię foto jak wygląda plony wiążą się z tym jak kilka lat siejesz jedno i to samo trzeba 2 lata rzepaku pszenicy itd

DOLNYŚLĄSK
                                     THE Best

15

Krzysiek napisał/a:

Pszenica od 2,5t do 7,0t .

Ogromna  rozbieżność  w  plonie.  Może  warto  byłoby  to  przedyskutować :hmmm:

16 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2010-08-23 22:01:36)

co tu dyskutować
bagno
zimno
sarny
dziki
miotła bo środek nie zadziałał
pszenica muszelka nie polecam strasznie porosła a druga obok nie miała nic porostu
strasznie reaguje na huzara!!!
Zrobiłem mijasa  i mimo wielkiej miotły pszenica była 15 cm wyższa no i kłosy też miała większe

17

W  sumie  to  może  i  masz  rację  że  nie  ma  czego  dyskutować  bo  to i  odmian  wiele, gleby  różne , pogoda  też  rożna  w  różnych  regionach , technologia  uprawy terminy nawożenie itp. itd. Niech  każdy  uprawia  po  swojemu  a  przy  następnych  zbiorach  będziemy  się  chwalić  kto  ile  zebrał big_smile

18

Ja mam muszelkę i muzę. Mimo, że muza wizualnie bujniejsza i gęstsza i kłos większy, to muszelka dała tonę więcej z ha. Nie porosła u mnie nic, ale to może dlatego, że późno siana była.

19

ja miałem muszelkę sianą wcześnie (ok. 25 września). Po zimie wyglądała fatalnie - jakby zgniła. Po pierwszej dawce azotu na wiosnę jak wystartowała z kopyta to na żniwa osiągnęła 7-7,5 t/ha. Jak na moje piaski to jest rewelacja. Ma parametry. Nic nie porosła - ale to dlatego, że kosiłem ją przed deszczami .....

20

z  pszenicami  to  jest  tak  ze  niekiedy  te  póżniej  siane  sypią  lepiej niż  te  siane  wcześniej, a  czasami  jest odwrotnie .  Gostek  niedaleko  mnie  siał pszenicę po  burakach  piątego  grudnia  i  pszenica  była  jak  woda .  Ile  sypała  nie  wiem  ale  wyglądała  świetnie