21

Odp: Plon 2010

Ja mam muszelkę i muzę

MAREKPE skąd dokladnie jesteś poszukuję muszelki i chętnie bym odkupił jeśli masz w miarę świeżą pszenicę

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

22 Ostatnio edytowany przez MAREKPE (2010-08-25 12:49:05)

W zeszłym roku kupiłem świerzą i pierwszy raz siałem. Jaszkowa Dolna k/Kłodzka. Na mapie miejsc jestem w miarę precyzyjnie umieszczony.
Jhttp://img217.imageshack.us/img217/1324/obraz002n.jpg

Jak jesteś zainteresowany to w niedzielę w Jaszkowej Dolnej są dożynki wojewódzkie.

Bierz jakieoś busa, rodzinę i na imprę, :beer: a na powrót załadujesz sobie ziarnka.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

23

Wykosiłem Łubiny i tak żółty tragedia 1t/ha siałem go pierwszy i ostatni raz a wąskolistny jakieś 2,5 t/ha nie dobrze ale wiadomo jaka była pogoda w tym roku

Rolnik z powołania:-)

24

A jak tam plony gryki ?

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

25

u mnie plon gryki w tym roku słaby tona morze te lepsze dadzą więcej to się okaże ale za to cena spora miej się narobisz a ceną nadrobisz

26

Moja dopiero kwitnie kto siedzi dużo na forum wie kiedy siałem

27

Wiem że przez deszcze póżno siałeś , koledzy powiedzcie coś bliżej o uprawie gryki , jakie ziemie lubi jakie nawożenie jakie opryski normę wysiewu . Nie chodzi mi o suche dane bo to mam w książkach , chodzi o wasze sposoby i spostrzeżenia na temat uprawy. Zastanawiam się nad uprawą gryki w przyszłym roku , więc za wszystkie porady będę wdzięczny.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

28

To po pierwsze i najważniejsze: Według starych hreczkosiejów na gryce wychodzi się dobrze raz na siedem lat. Najlepiej rodzi na lichych piaskach i wg mojej koncepcji:
Po pierwsze pełna ekologia, a potem jeden rok gryka, a w drugi żyto i tak na zmianę, aby plon pokrył koszty a dotacje to czysty zysk. Jeżeli JPO+UPO+ONW+RS dadza w przybliżeniu 1800zł/ha to można mówić o pełnym sukcesie

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

29

Rany my to chyba tych żniw to nie skończymy i jeszcze u znajomego widziałem 100 ha rzepaku zimowego tragedia ale ponoć pryskał jakimś sklejaczem i że jeszcze stoi

30

panowie a powiedzcie mi co siac na slabych glebach? mialem zyto i dalo tonie z ha. masakra. a do tego nie biore dopłat z tego pola. w tym roku nie wiem czy na 0 sie wyjdzie a mialem takie 6 ha.

31

Bombay napisał/a:

panowie a powiedzcie mi co siac na slabych glebach? mialem zyto i dalo tonie z ha. masakra. a do tego nie biore dopłat z tego pola. w tym roku nie wiem czy na 0 sie wyjdzie a mialem takie 6 ha.

Tez miałem podobny przypadek ale na działce 0,5ha. na jesieni wysiałem 2 worki żyta a nakosiłem też 2 ..... i od 97r. działka ta zarasta lasem. Ziemia to V klasa.

32

Ja na Twoim miejscu dalej leciałbym z żytem tylko coś pod korzeń wypadałoby sypnąć. Żyto wyprostuje to pole.

33

MAREKPE napisał/a:

To po pierwsze i najważniejsze: Według starych hreczkosiejów na gryce wychodzi się dobrze raz na siedem lat. Najlepiej rodzi na lichych piaskach i wg mojej koncepcji:
Po pierwsze pełna ekologia, a potem jeden rok gryka, a w drugi żyto i tak na zmianę, aby plon pokrył koszty a dotacje to czysty zysk. Jeżeli JPO+UPO+ONW+RS dadza w przybliżeniu 1800zł/ha to można mówić o pełnym sukcesie

Twój tok myślenia kojarzy mi się z "gospodarzami" z sąsiedniej wioski nabrali dzierżaw u mojej wsi i sieja tylko żyto owies i grykę a ziemie to III klasa, nie nawożą i nie pryskają, chyba ze czasem raumdoupem i przy okazji działki sąsiadów spalili już tytoń i owies z tego co wiem. Ale do tematu za podatek nie zwracają właścicielom bo podobno się im nie opłaca a całe dopłaty biorą. orzą tylko na razówkę i ogólnie ich sposób uprawy jest taki że płakać się chce
Dla mnie ziemia to skarb o który należy dbać

34

MAREKPE w tak trudnych warunkach gospodarowania jak u Ciebie ( kotlina kłodzka)właśnie tylko dopłaty dają plon. I Twoje rozumowanie i gospodarowanie na tym terenie jak najbardziej ma sens.

35

na słabych ziemiach najlepiej robić program rolno środowiskowy plus dopłaty to się jakoś na swoje wyjdzie.

36 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2010-08-28 23:57:24)

Ja mam 6o ar VIZ czyli pod las. Piach taki że nie wiadomo czym to uprawiać przed siewem bo chwila nie uwagi i iwiatr zabiera glebę a ziarno z siewnika zapada się pod swoim ciężarem no i sieję tam żyto i owies na zmianę a tzn 3 lata  żyto rok owies. Owies daje około 300 kg a żyto są lata że da 2,3 t a są że da 1,5 t więc nie narzekam. Nawożenie. wczesną wiosną 30 kg N w maju 50kg N. Słoma zawsze jest cięta.

A co robicie z tegorocznymi plonami ?
Ja owies sprzedałem,  żyto i pszenica leżą i czekają
Zyto ma parametry wiec moge trzymać bez obaw cena rośnie.
Nie wiem jak z pszenicą bo prawdopodobnie nie ma parametrów choć zebrana dość wcześnie.
A w tym tygodniu paszowe staniały. Zastanawiam się czy w związku z tym że konsumpcyjnego ziarna jest jak na lekarstwo i nie ma skąd sprowadzić  ( tylko USA )obniża parametry do minimum i załapie się na wyższą cenę.
Czytałem dziś wypowiedź mojego sąsiada Zbigniewa Kaszuby ( tygodnik rolniczy)
Rosja w zeszłym roku była 3 exporterem pszenicy na świecie w tym roku bedzie importować!!!
Nasze zapasy zeszłorocznego zboża nie istnieją, tego roczne to paszówka, U sąsiadów tegoroczne plony wyglądają ja u nas.
Z tego co piszą pszenica z USA może trafić do polski za 2 miesiace a cena może się wahać od 250 do 300  dolarów za tonę tj 785 - 942 zł za tonę + transport z portu

Normalnie mnie rozpier.... takie teksty z lipca że w Polsce mamy taaakie zapasy zboża a dziś się okazuje że zapasów nie ma. I wszystko generalnie to szacunki jakiś kretynów z GUSu co podejrzewam nie odróżniają  owsa od pszenicy.  Mało tego piszą nawet iż pozbyliśmy sie nawet rezerw strategicznych by załatać dziurę budżetową.  Normalnie brak słów.

37

No i jak panowie z plonami gryki w waszych okolicach?
U nas wygląda to tak, że są kawałki zjedzone przez zwierzynę leśną całkowicie. Są kawałki gdzie jest 200 - 300 kg/ha. Zdarzają się miejsca naprawdę symbolicznie, że jest ok 1000 kg/ha. Z tego co policzyliśmy to w stosunku do posianego areału jest jakieś nędzne 250 kg/ha. Gdyby nie pokosówka byłoby jeszcze gorzej, a tak przynajmniej ziarnka doszły, są suche(14-16%wilgotności) i dobrej jakości. Widziałem koszone z pnia 6 ha dało 6 ton i 40% wilgotności = gnój.

38

a jaka cena gryki jest u ciebie

39

MAREKPE napisał/a:

No i jak panowie z plonami gryki w waszych okolicach?
U nas wygląda to tak, że są kawałki zjedzone przez zwierzynę leśną całkowicie. Są kawałki gdzie jest 200 - 300 kg/ha. Zdarzają się miejsca naprawdę symbolicznie, że jest ok 1000 kg/ha. Z tego co policzyliśmy to w stosunku do posianego areału jest jakieś nędzne 250 kg/ha. Gdyby nie pokosówka byłoby jeszcze gorzej, a tak przynajmniej ziarnka doszły, są suche(14-16%wilgotności) i dobrej jakości. Widziałem koszone z pnia 6 ha dało 6 ton i 40% wilgotności = gnój.

Tam gdzie przymrozki były nocami to wysuszyły grykę. Listki ładnie opadły nie trzeba było desykować wink

40

A teraz z innej beczki. Jak tam wasze buraki cukrowe? Z moich już pewnie cukier jest zrobiony. Z zsianego 2.2ha wydało 80.4tony. Cukier 15.4%. Kopane od 25 września, zabierane 6 października. Ktoś z was już odstawił buraczki?