1

Temat: Awarie silników IFY

Tak siedzę  i myślę  w tym  silniku  i taka jedna ciekawostka mnie zastanawia ...
Co jest u licha z tymi silnikami że wybuchają, wywalają korbowody i ni z tąd ni z owąd się zacierają ...  przeciesz w innych silnikach tez sie to zdarza ale nie tak często jak w tych ...
a mianowicie .. 2 kilosy odemnie jest wioska forszajów mnustwo ciągników i mnustwo kombajnów forszaja jak na wioskę .. kolega ma ciągnik forszaja spodobał mu się.. i se kupił E 512 by się nie uzależniac od nikogo   i tak w zeszłym roku  na koniec żniw ni stad ni z owąd bez żadnych oznak po ciśnieniu i tmp  bez stuków i puków  wystawił kopyto na środku krzyżówki ... masakra  kupił drugi silnik  wyciagnięty z traktoru   ciśnienie oleju 4 na gorącym  bez stuków puków  i grzania się  złapał na panewkach  ukręciło wał i wiadomo szmelc ...
kupił 2 silnik  również bez stuków puków i reszty  dziwnych oznak po wykoszeniu 10ha  wqywaliło 3 korbowody  zapalając kombajn .....  co jest ulicha z tym  silnikiem  nie tak ??
mając bizona (kiedyś)  tylko raz w życiu pękł wał bez innych uszczerbków  przez to że pekł wąż od oleju co idzie pod silnikiem  i wypompowało  olej ..   no jeszcze te silniki w bizonach to potrafią olej brac    ale przeważnie jak mają turbinę

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

2

Odp: Awarie silników IFY

Wojtas nie jestem PiotremK ale powiem tak
Przyczyną tych awari są:
I polscy mechanicy którzy w szkole uczyli sie o ursusach i przez 20 lat nie naprawiali nic innego. Patrzą n IFĘ i mysla, proste jak budowa cepa ( bo takie to robi wrażenie) naprawie i bedzie chodzić i się mylą bo nie maja zielonego pojęcia o tym silniku.  Albo jeszcze lepiej nie maja pojecia o zadnym silniku i np wbijają tłoki młotkiem.... tak byłem swiatkiem takiego wyczynu gość wbijał fakt prze kołek tłok w blok powymieniał pierścienie i mu się nie mieściły w cylindrach....
II podrabiane części
III nieciekawe oleje i paliwo

A generalnie to nie wiem o czym ty mówisz ja mam 3 IFY i wokół mam znajomych z ifami i nikomu nic nie wywaliło naliczyłem ( 22 sztuki) jak jakaś IFA zeszła z tego świata to wyniku naturalnego zuzycia po często ponad 30 latach pracy  i co tu duzo mówić mozna było by je wskrzesić i nadal uzytkować
A  jesli nawet pekaja po 20- 30 latach pracy no to cóż przez te lata zarobiły na siebie spalając o blisko 1/3 mniej paliwa od np leylandów ....

3

ja też mam 3 ify ale takich problemów nie doświadczyłem

4

ja powiem tyle części z nieznanych rąk i made in CHINA TO NAS WYKOŃCZY sam miałem silnik po remoncie i go szlak trafił
(pękła tulej ) i po silniku przy 514 zostało tylko pozamiatać i wkładać inny cały się rozsypał w drobny mak silnik miałem robiony niby w porządnym zakładzie a części jak najtańsze pozakładane ale kasowane za oryginał bo po roku się wydało że remont był robiony jak najtańszym kosztem przykładowa cena np.głowicy made in china 530 zł a niby oryginał jest też za 1400 zł .i moim zdaniem jest tak mieć zaufanego mechanika i zrobić tak jak powinło i musi chodzić tylko z oryginałem są kłopoty bo jak chcesz oryginał to dostaniesz ale czy faktycznie?

5

Ja też na te silniki nie narzekam. Nim miałem swój kombajn, to usługi mi świadczył sąsiad Bizonem. Pewnego roku w ciągu trzech dni zarżnął dwa silniki i w trzy upalne dni wymianialismy dwa razy silnik. Nie wspomnę o tym, że żeby odkręcić silnik w bizonie to trzeba trochę czasu spędzić w zbiorniku na zboże i zwalić jakiś wariator. A w forszaju wyciągasz chłodnicę, tłumik, odkręcasz 16 śrub na łapach i można silnik windować. Kombajn kupiłem 8 lat temu i przez ten czas nie zaglądałem do silnika ani razu. Na początku sezonu wymiana oleju, filtrów i do roboty. W tym roku przed sezonem silnik przeszedł przez ręcę panów K z Grudziądza i chodzi jak marzenie. Oby jak najdłużej.....

6

hm ja też złego słowa powiedzieć nie mogę lecz w necie znalazłem parę fotek popękanych silników. raczej jak dbasz tak masz. co do bizona mój jest z 83r i bierze bardzo skromne ilości oleju. a co do samego silnika to w zeszłym roku wspominałem że sąsiad wymienił 2 teraz padł mu 3.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

7

Myślę że  te  nieszczęsne odkręcane  półbloczki   a  raczej  niewłaściwe  ich  ustawienie  to  główna  przyczyna sypania  się  tych  silników.

8

Coś mi się zdaje, że jak wybuchają to one już martwe były wcześniej, tylko może w ciągniku to chodziło, a w kombajnie musi się rozpaść.

9 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2010-08-27 11:43:08)

No to może i ja wtrącę swoje trzy grosze... wink

Jest dokładnie tak jak mówi Krzysiek. Silniki te są bardzo dobrymi silnikami, a wszystkie złe opinie, które o nich krążą po świecie i znaczna część awarii jakie się im przytrafiają można zawdzięczać tylko i wyłącznie właśnie niedouczonym mechanikom (tym zawodowym i podwórkowym) i producentom złych części, zwłaszcza wkładów filtra oleju. Wiele firm nigdy nie robiło i nadal nie robi tych wkładów do IFY, ale w katalogu piszą jak byk, że wkłady te są do IFY i Fortschritt'a.

Wojtas, na Twoje pytanie już prawie sam sobie odpowiedziałeś w drugim zdaniu. Korbowody! Znaczna, część mechaników nie ma zielonego pojęcia o korbowodach IFY i tylko im się wydaje, że je naprawili czy zregenerowali. Potem skutek jest taki, jak piszesz.
Często zdarza się tak, że silnik po kapitalce w ciągu pierwszej godziny pracy, czy nawet mniej, wystawia kopyto. Przyczyna? Zawsze korbowód i/lub wkład filtra oleju. Ale tego i tak nikt z reguły nie wie, albo nie chce wiedzieć, i całymi dniami w głowę zachodzi co mogło być tego przyczyną. Setki już takich historii przerabialiśmy.
Pamiętaj również, że zegar wskazuje tylko ciśnienie pomiędzy filtrem oleju, a panewkami głównymi i wałkiem rozrządu. Dalej już nic i nikt Ci nic więcej nie powie o tym ciśnieniu, a tam jeszcze są panewki korbowodowe, sworzeń tłoka, i sam tłok, a w drugą stronę wałek rozrządu, bloczki, laski, głowica, klawiatura, zawory, itd. Nigdy nie wiesz co tam się dzieje z olejem i to nie tylko w tym silniku. Po prostu musisz w tym przypadku zaufać mechanikowi i osobom z nim współpracującym przy tym remoncie, a niestety osoby te również często kompletnie z tego sobie sprawy nie zdają! Czasami wszystko jest O.K., a kanały olejowe są zapchane. Przy remoncie nikt ich nie sprawdził (bo i po co?), ciśnienie oleju na zegarze było jak należy, a silnik się zatarł i znowu zagryzka na całe dnie i noce. Powiedz Rudemenes, co u Ciebie w kanałach znaleźliśmy wink

Poza mechanikiem, w remoncie silnika udział bierze jeszcze szlifierz, pompiarz, elektromechanik, a także ich żony i kochanki, które dbają o ich dobre samopoczucie i zadowolenie z życia, a pracę swoją muszą wykonywać z zamiłowaniem, a nie za karę. Wszyscy oni również muszą znać się na Ifach, bo inaczej nic z tego. Dopiero jak zespół tych wszystkich osób jest odpowiedni i zna się na rzeczy, to remont ma szansę być wykonany prawidłowo.

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

10

pitrzek mam pytanko bo rozmawiałem z tobą na rzniwa o filtrze do oleju do ifa 60 od fortchmita 524 kombajn mówiłeś mi ze musi być niemiecki jakiś podciśnieniowy bo mam zamiar zmienić olej i chce kupić filter oleju jak morzesz daj jakieś namiary no nazwe albo symbol

11 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2010-08-27 12:02:12)

Ciśnieniowy. To są dokładnie te same wkłady do do silnika 4VD, tylko że dwa - FOP-H 98/196-4200.

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

12

Powiedz Rudemenes, co u Ciebie w kanałach znaleźliśmy wink

Oj tam, takie dwie malutkie nakrętki. Zdaje się, że "8".
Ale prawda jest taka, że gdyby nie Wy, to za cholerę bym sie nie domyślił, że tam coś może być ......

13

dwa takie same tak

14

:)a gdzie w polsce morzna je dostać i za ile

15

No to już pytanie nie do mnie wink Ja je również posiadam i nawet na Allegro je u mnie kupisz wink

www.rajstop.pl

16

no to jakiś link na allegro

17 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2010-08-27 23:57:33)

www.allegro.pl i w wyszukiwarce wpisz np. "fortschritt wkład filtra oleju" i już go masz jak na dłoni...

http://allegro.pl/ifa-fortschritt-orygi … 06323.html

www.rajstop.pl

18

no dzięki mam jeszcze jedno pytanku mam rozruch ze stacyjki w moim 524 tylko ze stacyjka mi szwankuje tak ze znika wszystko nówka droga a morze ty wiesz jakieś zastępcza albo morze wiesz co wsadzali do 524 od jakiej maszyny z góry dzięki

19 Ostatnio edytowany przez draqon22 (2010-08-28 15:54:37)

Tu  masz   tańszy filtr  do  forsza .  Jest  taki  sam  tylko  że  produkowany  przez  Filtrona (symbol OM 505)  http://allegro.pl/filtr-oleju-om-505-je … 04867.html      Można  też  stosować  filtr  OM 524  ale  jest  on  o  3  mm  niższy

20

Filtron nie robi dobrego filtra, chyba że ktoś chce szybko robić kapitalkę smile