21

Odp: Ile zarabiają na rolnikach centrale nasienne

Od kilku lat sieje odmianę Fidelio. Jest to odmiana karłowata i na moich piaskach wiernie plonuje. Próbowałem nowych odmian karłowatych ale wróciłem do starego Fidelio,plon w granicach 5-5,5tony z ha a ziemia 5-6 klasa. Naprawdę polecam.

22 Ostatnio edytowany przez Pajej (2010-08-26 20:27:53)

Podobno Baltico jest rewelacyjne ja mam Borwo i też jest całkiem ok. Fidello też miałem rewelacji nie było ale kiepskie też nie było, fidello jest jednym z wcześniejszych odmian pszenżyta o ile nie pomyliłem z inna odmianą bo tyle ich miałem

Rolnik z powołania:-)

23

Masz rację to jedna z pierwszych odmian karłowatych i nawet jest problem z materiałem siewnym ale na moich piaskach sprawdza się bardzo dobrze.

24

Pajej fidelio to jest najpóżniejsza odmiana z chodowli Danko a najwcześniejsza odmiana to BALTIKO  ja miałem GRENADO I MODERATO plon bardzo dobry pierwsza to krótkosłome drugie to tradycyjne

25

scoda a gdzie zaopatrujesz się w tym roku w materiał siewny ?

26

nasiona c1 biorę od kilku lat w DZIAŁNASIE

27

MAREKPE napisał/a:
Pajej napisał/a:
Scorpion napisał/a:

Prawa natury smile silniejszy powinien wygrać a nie zawsze tak jest

Zawsze wygrywa pośrednik... niestety...

Ja od kilku lat prowadzę taką politykę, że produkuję, szukam ryku detalicznego, rozwożę swój towar i sprzedaję i efekty są zadowalające. Jeszcze tylko muszę dopracować rynek wołowiny. W zasadzie jest to średnio ok 30% lepiej niż przy sprzedaży hurtowej. Tylko bus już się zmęczył i pora go wymienić :walka:

co uprawisz Marek?
jaki masz koncept z wołowiną?

ciekawostka, u ojca(lubuskie)  żyto po 530zł to 80zł więcej niż ostatnia znana mi cena u mnie.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

28

w wielkim skrócie to jest tak, że staram się wszędzie gdzie się da ciąć koszty. Gospodarka typowo zachowawcza: plon średni ok 4t/ha zadowala mnie całkowicie Wolę jechać na usługę niż robić u siebie. Kilka hektarków pszenicy - na sprzedaż ale rozwożę wszystko Busem W zeszłym roku wszystko poszło za cenę ok 55zł/q czyli chyba nie źle. rocznie z pozostałego ziarna i dodatków różnej proweniencji wyhoduję średnio 50 świń i 5-6 szt bydła opasowego. Zaznaczam, że terenu na trawę mogę mieć tyle ile tylko dam radę obrobić. W moich okolicach trawę i siano wywala się na kupę i kompostuje bo nikt tego nawet za darmo nie chce. Świnie sprzedaję głównie detalicznym odbiorcom w cenie za ostatni rok od 4,2 do 5,5.(do samej Francji moi odbiorcy pracujący przy azbeście wywożą kilkanaście sztuk, ale te są poporcjowane i powędzone no i zupełnie inny system walutowy dyktuje zupełnie inne ceny) Również ubijam sztuki i obrabiam, ale z uwagi na to, że nie chce mi się tego robić to cenę za usługę mam wysoką bo 120 zł. W związku z tym chętnych jest mało, ale jak ktoś się uprze to cóż zrobić. Owies koniarzom na worki sprzedaję to mi zawsze brakuje tego towaru, ale najczęściej go przerzucam od kupli. Podobnie jak słomę 2zł/wiązkę i siano 5zł/wiązkę ale tego towaru mam do oporu. Poza tym kilkadziesiąt kur niosek  Jak komuś nie pasuje cena to nie namawiam, ale ci co biorą to biorą i nie narzekają bo wiedzą co jedzą.
Teraz zastanawiam się czy dałoby się jakoś obejść system IRZ i pokombinować coś z wołowiną bo rynek zaczyna się krystalizować i za dwie ćwierci odpowiednio sprzedane jest równowartość całego żywca.
Moja ideologia to ominąć wszystkich pośredników których się tylko da. W tym celu kalkulator i telefon non stop w rękach. Jak bus stoi więcej niż dwa dni nieodpalony to znaczy że dzieje się źle.  Ale na dzień dzisiejszy mam zamówienie na 2,5 tony pszenicy muszelki po 80 zł/q więc jutro dymam, Mimo, że sobota. Ponadto realizuję taki plan: dotacje inwestuje w sprzęt którym wykonuję usługi. Z moich obliczeń wynika, że wszystko oprócz ZT 325 się już zwróciło

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

29

jesteś moim guru

a powiem że w moje okolicy za trawę pocałowaliby się w sam srodek doopy. Masz piękne podejście, myślę podobnie lecz ja pakuję się w mleczko.
Co do ceny ubijania to jesteś tani mój rzeźnik kasuje 200zł i jest rozchwytywany.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”

30

Fenol napisał/a:

jesteś moim guru

a powiem że w moje okolicy za trawę pocałowaliby się w sam srodek doopy. Masz piękne podejście, myślę podobnie lecz ja pakuję się w mleczko.
Co do ceny ubijania to jesteś tani mój rzeźnik kasuje 200zł i jest rozchwytywany.

Po pierwsze dzięki za uznanie.
Po drugie to u nas jest sporo gospodarstw ekologicznych i oni muszą część trawy zebrać bo gdyby nie to to mulczer i heja.
Po trzecie moi znajomi poszli w mleko i teraz komornik zabiera im wszystko co przedstawia jakąś wartość.
Po czwarte. moja cena dotyczy ubicia oparzenia lub opalenia i rozebrania na połówki. Koniec. Reszta we własnym zakresie i mam gości co za taką usługę biorą 50 zł. 200 kosztuje z porcjowaniem i wyrobami ale takiego zapału do pracy to ja nie mam. Wolę :beer:

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

31 Ostatnio edytowany przez Fenol (2011-02-14 16:41:07)

smile no to :beer:

rozmawiałem dziś z centralą nasienną i rozważam posianie trawy, czy ktoś praktykował kontraktację dla centrali? Chciałbym wiedzieć czy można się na coś naciąć w kontraktacji?