Temat: Jaką masę dadzą radę podnieść dwa siłowniki od bizona

Witam wszystkich powoli ruszam z budową przedniego tuza do mojego 323 obecnie  kompletuje materiały na jego budowę . I stanąłem w martwym punkcie zastanawiając się nad siłownikami ??? I tak zastanawiam się nad siłownikami od Bizona a dokładnie od wspomagania kierownicy . I szukam porady na tym mądrym Forum ile takie dwa siłowniki dały radę by podnieść ???

Czekam na podpowiedzi od Was . smile

GG 16238418

2

Odp: Jaką masę dadzą radę podnieść dwa siłowniki od bizona

Kamil idz na złom kup jeden gruby siłownik skróć go jak będziesz potrzebował i masz siłownik silny i na jaki wymiar chcesz, te od bizona będą Cię tyle kosztować co cały tuz.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

3

fenol ma racje

4

gdzies mam siłownik od wspomagania tylnych siłowników do C 385  może to by cie poratowało ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

5

ja podnośnik w c330 wzmocniłem siłownikiem od b200, stary i trochę cieknie ale udźwig niemiłosierny big_smile

6 Ostatnio edytowany przez wojtas (2010-08-30 19:42:32)

ale co C 330 z potężnego   udźwigu jak mu przud podniesie....  albo  zwolnice zdechną 
a wracając do siły  uniesienia tymi siłownikami to za wielkiej nie bedzie  ...  bo maja stosunkowo mały przekrój tłoczyska  wiec chodźby dały rade podnieśc to się zegną prędzej czy puźniej

masz tu  coś takiego

Teoretycznie siłą pchającą lub ciągnącą siłownika dwustronnego działania obliczamy ze wzoru:

F = S · p

gdzie:
            p - ciśnienie  [bar]
            S - czynna powierzchnia tłoka tzn. [cm³]
mniej więcej wyliczyc można ile to by uniosło

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

7

tu jest fajny kalkulator do obliczeń siłowników  http://www.artom.com.pl/In/001.htm

8 Ostatnio edytowany przez Kamil2610 (2010-08-30 20:12:48)

A czy wystarczy mi jeden siłownik od władymirca ??? lub jeden nowy a drugi używany ???

GG 16238418

9 Ostatnio edytowany przez pawlon (2010-08-30 21:14:57)

tylko jak juz policzysz siłe na siłownikach to pamiętaj o tym że na końcówkach cięgien jest juz inna siła, często mniejsza niż na siłowniku. Wartośc siły na końcówkach zależy od układu siłownik - wieszak - cięgno, a konkretnie od punktów podparcia. Czasem jesli sie nieumiejętnie coś zrobi to może sie okazac ze siłownik podnoszacy teoretycznie np. kilka ton ma problemy z podniesieniem kilkuset kilogramów.
to czy siłowniki sa nowe czy uzywanei nei ma wpływu na siłę. Ważne jest aby były szczelne. Jeśli zastosujesz siłowniki dwustronnego działania (a takie są we władku) to dobrze by było wstawić na siłowniku zamek hydrauliczny. Zapobiegnie on opadaniu ramion w przypadku nieszczelności na rozdzielaczu. Jeśłi chodzi o siłowniki od wspomagania z bizona to wydają sie byc one za małe, ale to tzreba by było policzyć dla całego układu.