21

Odp: uprawa pożniwna

zorak trzeba tyle czekać przy generykach niestety ,ponieważ rozłogi Ci nie zniszczy i ten oprysk będzie bez sensu.

22

w takich sytuacjach wzmacniam oprysk małą dawką roundup energy, i wchodzę na pole wcześniej.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

23

Ja pryskałem gallupem czy coś takiego dostałem go za nie całe 13zł/l normalnie szok ze tak tanio w mojej okolicy i dawałem 5l/ha bez siarczanu bo podobno jeśli się doda siarczan to za szybko pali części nadziemne roślin i nie zwalcza do końca rozłogów

Rolnik z powołania:-)

24

nie Pajej ktoś Cię wprowadził w błąd, siarczan powoduje agresywniejsze działanie na zielone części i więcej oraz szybciej wnika glifosat do systemu rośliny i tylko tyle i aż tyle. ja dodaje pianę aktywną lub inne detergenty np do mycia dojarki, zmniejszam napięcie powierzchniowe i więcej glifostatu wnika do roślinki. niektórzy dodają kwasu fosforowego kolega twierdzi że czarujące efekty a już szczególnie przy opryskach na grzyba.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”

ja kupiłem 70 litrów glifosatu w tym roku, jeszcze mam 2 ha owsa do skoszenia a ciągle leje... a co do siarczanu chciałem kupić ale mi odradzili w sklepie - bo siarczan przyspiesza działanie parzące i dlatego gorzej zwalcza perz bo liście usychają zanim środek w całej roślinie się rozprowadzi, zdziwiło mnie to ale kupuje w hurtowni w której naprawdę są ludzie znający się na opryskach

26

Ja w tym roku kupiłem i próbuję stosować (pogoda) madrigal 360sl po 12zł za litr dodaję do tego superam 10al 50 ml na 100litrów cieczy roboczej. Jedno pole narazie udało mi się opryskać tydzień temu i zaczyna już brązowieć ,czyli coś tam działa :-)

27

Po ile jest ten superam?

Rolnik z powołania:-)

28 Ostatnio edytowany przez maksx (2010-08-31 15:02:36)

Za superam płaciłem 10zł za litr, dobrze że trzymam wszystkie faktóry dla potomności ,bo tak to bym tego wszystkiego nie zpamiętał. Ale pierwszy sezon to stosuję więc nic nie mogę ciekawego na ten temat powiedzieć.

29

madrigal
http://docs.google.com/viewer?a=v&q … YDiK73RObw

superam
http://docs.google.com/viewer?a=v&q … MmYX6DQ5tw

ja kupiłem glifocyd 360 sl po 260 za 20l

31

Do środków typu roundap dodaj zamiast siarczanu amonu dwa litry chwastoxu exstra .Chwastox przemieszcza się szybciej w roślinach i zabiera za sobą molekuły roundapu  i przyspiesza jego działanie.Z moich doświadczeń wynika ze po dwóch tygodniach można orac.  Ja stosuje też mniejszą dawkę roundapu 2l+2l chwastoxu.

32

ile jest substancji czynnej od tego zależy czas schnięcia

33

spryskałem 5 ha środkiem avans, płaciłem 270 zł za 20 litrów. Mam nadzieje że efekty będą bo mam zamiar w tygodniu prysnąć kolejne 5 ha.

gg 5118068

34

gallup 760 za 60l. do tej pory na ten sezon poszło 120l glifosatu.

35

dziś zacząłem orać pod pszenicę i o zgrozo. Jak zawsze śmigałem na 4 I tak dziś 1 III i czasami miał ciężko (pług ustawiony aby zabierał całe koło). Chyba deszcze zrobiły swoje bo ziemia zbita.

gg 5118068

36

Ja dziś zacząłem orkę pod pszenicę. 2ha w 3godz na biegach I 4, III 1, pług+kolczatka z włóką. Pole prościuteńkie smile

37

a ile tego gallupa na hektar dajecie?

38

misiek co ciagniesz za soba ze tak ci poszla ta orka i jeszcze takim biegiem jezdzac

39

marian 323 napisał/a:

misiek co ciagniesz za soba ze tak ci poszla ta orka i jeszcze takim biegiem jezdzac

przerobioną kolczatkę po starym pługu <za wąska była> + rura wylana betonem 2.5m szerokości. Jutro mogę wstawić foty

40

misiek a plug jaki masz ?? wstaw foty jesli to nie klopot