1

Temat: Polska "Solidarność"

Panowie słyszycie co się dzieje?
Ludzie którzy zwalczali z narażenie życia komunę, prześladowani przez SB, siedzący razem w więzieniu dziś nie potrafią sobie ręki podać, opluwają się wzajemnie. Większy wróg jednoczy mniejszych wrogów. Chory jest ten kraj. Znam parę osób działających w S a to co się dzieje załamuje ich, a co ja mam powiedzieć? upadek autorytetów.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

2 Ostatnio edytowany przez maksx (2010-08-31 12:41:14)

Odp: Polska "Solidarność"

Fenol szkoooooda gadać... cytuję "solidarność dupy dała. Maria w klapie w sercu terror ,oto nasza polska cała" czy ktoś pamięta czyje to jest?

3

Drobne sprostowanie. Solidarność na początku swojej drogi, nie zwalczała ustroju socjalistycznego "komuny". Przeczytaj szczegółowy plan działania, słynne 21 postulatów.
http://pl.wikisource.org/wiki/21_postul … rpnia_1980
Żaden z nich nie mówi o zmianie ustroju, tylko o poprawieniu istniejącego.

4

Jedynym grzechem Solidarności na początku było dogadywanie się z komuchami ''okrągły stół'' i gruba kreska Mazowieckiego .

5

Jedynym grzechem Solidarności na początku było dogadywanie się z komuchami

A mieli w tamtych czasach inną alternatywę? Chyba zapomniałeś jaki to był reżim

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

6

Oczywiście,że mieli po prostu nie wchodzić z komuchami w układy jeszcze raz powtarzam ''okrągły stół'' i ustalenia w Magdalence.

7 Ostatnio edytowany przez tomek1974 (2010-08-31 20:28:24)

Solidarność była do stanu wojennego później komuchy ją rozłożyli na łopatki a okrągły stół to zdrada i każdego kto tam był bym rozstrzelał,a teraz widzicie po jakiej stronie stoi tusk,po wejściu polski do uni polski już nie ma to tylko prowincja ,kraj podległy głownie niemiec bo tak naprawdę to niemcy rządzą w europie.

8

Etam , to nasza polska mentalność , póki mieli jednego wspólnego wroga (komunę) to było ok jak wróg ustąpił to trzeba było poszukać nowych , a że nie mogli znależć to wzieli się za siebie. Dla mnie gites , niech się żrą barany(nie ubliżając baranom).

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

9

jan070770 napisał/a:

... mieli po prostu nie wchodzić z komuchami w układy ...

ciekawe rozumowanie, ale wtedy pozostało by im iść na ryby. Nie wiem ile masz lat, ale chyba nie żyłeś wtedy bo nie wiesz co piszesz.

tomek1974 napisał/a:

... polski do uni polski już nie ma to tylko prowincja ,kraj podległy głownie niemiec bo tak naprawdę to niemcy rządzą w europie.

Polski, Europie i Niemiec z dużej litery, a co do sensu, jak by Niemcy rządzili w UE, czyli w Polsce też, to by u nas nie było takiego bur...lu jaki jest, bo Niemcy to naród lubiący porządek.

Na ocenę Solidarności jest chyba jeszcze za wcześnie, do tego trzeba oddzielić ruch społeczny Solidarność od NSZZ "Solidarność", bo to nie to samo.

Ja nie oceniam Solidarności bo nie pamiętam tego ale teraz śmiać mi się chce jak ich oglądam, szczególnie Wałęse jak pośmiewisko na każdym kroku z siebie robi. Przypadkiem trafiłem na youtube film "Taśmy prawdy" o odwołaniu rządu przez Wałęse, były nagrania jak siedzi z Tuskiem Pawlakiem i resztą bandy i za wszelką cenę nie dopuszczają do ujawnienia listy nazwisk współpracowników bezpieki. Jeśli to prawda co ten film ukazuje to całÃ½ ruch w końcu lat 80 był bez sensu...
Mam prawicowe poglądy, ojciec i dziadek był wielokrotnie przez komunistów gnębiony ale po czasie zastanawiam się po co oni to robili... Skoro Ci ludzie dalej są u władzy...

11

Poczekaj a zobaczysz czym jest unia a niby dlaczego niemcom miało by zależeć żeby w polsce miało być dobrze dla nich jesteśmy wołami do pracy i nigdy nie będziemy sobie równi wolą murzynów i arabów a polak zawsze będzie niczym .Jak przejmą byłe swoje tereny to tam zaprowadzą ład i porządek tylko to trochę potrwa bo takie rzeczy robi się po cichu.A piszę z małej litery bo akurat tak mi się podoba jak kogoś to razi to mi przykro.A co do solidarności to szkoda mi tych wszystkich prawdziwych działaczy którzy walczyli o lepszą polskę a te sukinsyny komuchy wszystkich oszukali i oszukują dalej bo przeistoczyli się w biznesmenów i rządzą gospodarką są wszędzie gdzie są pieniądze i władza.

12

Solidaruchom   chciało  się  władzy  i  majątków , wykorzystali  do  tego  roboli  którym  nagadali  że  jak  będzie  kapitalizm  to  już  nic  nie  trzeba  będzie  robić  a  każdy  będzie  wolny i  będzie miał  forsy  jak  lodu. Wolność  okazała  się  złudna  a kieszenie opustoszały  do  cna .  Teraz  się  żrą  o  to " komu  pomnik  należy za  to w  przyszłości  postawić "  Dobre  co ? big_smile

13

tomek1974  napisał/a:

Poczekaj a zobaczysz czym jest unia a niby dlaczego niemcom miało by zależeć żeby w polsce miało być dobrze dla nich jesteśmy wołami do pracy i nigdy nie będziemy sobie równi wolą murzynów i arabów a polak zawsze będzie niczym

Jeśli Polak chce być świnią to nią będzie to od Polaka, a nie Niemca zależy. Wystarczy z boku spojrzeć na Polskę i Polaków, niestety do świń bliżej niż ludzi.
Unia to jest Yeti, wszyscy słyszeli nikt jak na razie nie widział. Ja nie znalazłem Unii w Niemczech ani w Holandii. W Polsce katotalibowie straszą Unią bo władza i kasa im się kurczyć zaczyna, ale Polska i Polacy muszą w końcu wyjść ze Średniowiecza tak jak reszta Europy to zrobiła w XVIII wieku. Niemcy nie rządzą w Europie, bardziej ją utrzymują. Rządzą tu nadal USA, Rosja, Wlk. Brytania i Francja.

Co do Solidarności to rok 1980, a 1989 to dwa różne ruchy. W 1980 nikt nie chciał kapitalizmu, chciano niezależnych od PZPR związków zawodowych, niższych cen w sklepach i pełniejszych półek, wtedy już były kartki na cukier, wyglądały jak małe kwadratowe znaczki pocztowe. Był to inny Świat, który stawał się coraz bardziej absurdalny.
Ta z 1989 roku Solidarność nie była już potrzebna, Rosjanie i USA się dogadały i kończyły okupację Niemiec i Polski, głównych winnych wybuchu II wojny Światowej wink

14

Dario jestem rocznik 70 i doskonale pamiętam 89 i wiem co mówię.

15

Co do roku 1989 to wyżej napisałem, Solidarność już była niepotrzebna ale skorzystali z okazji i załapali się na władzę i kasę.

16

Polska jest podzielona po 50% to wychodzi w każdych wyborach ,ludzie mają po prostu o czym gadać i się przy tym jeszcze nie potrzebnie podniecają. Stare przysłowie "dziel i rządź" I tak właśnie nami rządzą :-)

17

tomek1974 napisał/a:

A co do solidarności to szkoda mi tych wszystkich prawdziwych działaczy którzy walczyli o lepszą polskę a te sukinsyny komuchy wszystkich oszukali i oszukują dalej bo przeistoczyli się w biznesmenów i rządzą gospodarką są wszędzie gdzie są pieniądze i władza.

Nie pamiętam tych czasów ale słyszałem w programie "system 09" że właśnie takie były ustalenia przy okrągłym stole władza w państwie dla solidarności a biznes dla komuchów

Dario napisał/a:

Unia to jest Yeti, wszyscy słyszeli nikt jak na razie nie widział. Ja nie znalazłem Unii w Niemczech ani w Holandii. W Polsce katotalibowie straszą Unią bo władza i kasa im się kurczyć zaczyna, ale Polska i Polacy muszą w końcu wyjść ze Średniowiecza tak jak reszta Europy to zrobiła w XVIII wieku. Niemcy nie rządzą w Europie, bardziej ją utrzymują. Rządzą tu nadal USA, Rosja, Wlk. Brytania i Francja.

A blokowanie budowy gazoportu przez Niemcy (przepraszam bardzo przez UE) Polska po wejściu do UE straciła suwerenność i nie ma co się oszukiwać w tym względzie

Rolnik z powołania:-)

18

@Pajej, my chyba próbowaliśmy blokować Niemcom budowę gazociągu na dnie Bałtyku, więc jeśli to prawda że oni nam blokują gazoport to chyba dobrze robią. Wet za wet, jak najbardziej uczciwie smile

19

Dario jeszcze trochę a zaczniesz nas namawiać do przeproszenia Niemców za druga wojnę światową.pozdr.

20

W sumie to Polska rozpoczęła II Wojnę Światową, nie oglądałeś filmu ? wink