Odp: koła
z tylu powinieneś mieć koła o rozmiarze 34
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Układ jezdny » koła
Strony Poprzednia 1 … 14 15 16 17 18 … 25 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
z tylu powinieneś mieć koła o rozmiarze 34
no dobra .. w moim 303 tylne koła to 18,4-30 przednie to 16-20 DOBRZE CZY ¬LE OTO JEST PYTANIE czytałem i nic z ego nie rozumuje
Prosty test na sprawdzenie czy koła się zgrywają,rozpędzić forszaja najlepiej z małej górki.Wrzucić na luz i załączyć przedni napęd,jeśli nie będzie słychać wyraźnego jęczenia w napędzie a traktor nadal będzie się toczył bez problemu to jest ok.W moim miałem 18,4-30 tył12,5-20 przód po załączeniu napędu wyraźnie zwalniał i zaczynał jęczeć napęd.
Właśnie że nie jest ok ,skrzynia ma'' jęczeć'' czyli powinna być głośniejsza bo w fortschrittcie przednie koła są wolniejsze.
Właśnie, że szybsze, mają "uciekać" inaczej załączy się przód.
Gdy wjeżdżasz w jakieś bagienko i tylne koła zaczynają się ślizgać, przód stoi i załącza się sprzęgło jednokierunkowe dołączając napęd przodu.
Dario koła przednie są szybsze ale od napędu a jak zblokujesz napędy to wtedy są wolniejsze od tyłu.
Jak zblokujesz to są wolniejsze, będą się ślizgać tak jak przy jeździe do tyłu.
e: teraz doczytałem co mocne255 napisał, a źle napisał bo po załączeniu ręcznie napędu ciągnik powinien hamować i skrzynia powiedzmy że "jęczeć".
Od kilku lat mam założone na przodzie 16-20 i teraz wiem że jak przód sie załączy to robi robote a nie przeszkadza jak na tych 12,5-20.
Ja dzisiaj zmieniłem moje stare slicki 12,5-20 na 14,5-20. Napęd nawet się zgrywa choć są wyższe, trzeba będzie pługa zapiąć i zobaczyć jak to pójdzie w polu
Według mojego kalkulatora http://www.oponeo.pl/narzedzia/m/124/za … opon.htmlx wychodzi, że przy nowym tyle i przodzie, przód ma o ok 7,5 % za duży obwód toczenia i zamiast uciekać w przystawce to cały czas ciągnie nieco szybciej od tyłu. Niektórzy uważają, że dzięki temu lepiej wykorzystuje się moc ciągnika. Zrób test na suchym asfalcie(czy nie zostawia smug) i w polu czy faktycznie lepiej ciągnie i mniej pali.
Jak założył wyższe z przodu to na pewno nie będzie zostawiał smug bo prędkości się wyrównają.
Przetoczę ciągnik po garażu sam, więc napęd się nie spina. Nie wiem jak będzie na drodze jak podwieszę pług, bo wtedy tył trochę się ugnie, ale to wyjdzie w praktyce. Mogłem kupić 16-20 bo cena była taka sama ale nie wiedziałem czy założę na swoje felgi, a są z 12,5-20 chyba 11 calowe, po drugie te 16-20 mają chyba niższy profil i na wysokość będą niewiele wyższe od 12,5-20, a każdy centymetr prześwitu pod mostem więcej to lepiej. Normalnie różnica ma być 7% ale jak będzie trochę mniej to najwyżej szybciej zapnie się przód, a to w polu raczej nie wada tylko zaleta. Na dniach zacznę orkę więc będzie wszystko wiadomo
e.: Jednak napęd się spina :nooo:
Zapiąłem pług tylne koła zrobiły się jajowate, przednie ledwo dotykają drogi i w czasie jazdy przystawka wyje, a ciągnikiem szarpie. W poniedziałek byłem u znajomego, który też ma 303 tyle że nowszego i co dla mnie dziwne z przodu ma 14,5-20 tyle, że z tyłu ma 18.4-34 i napędy mu się nie spinają. Przednie felgi ma też szersze i opona robi się niższa, ale pewnie zmiana tylnych kół na 34 rozwiązała by mi problem. Na tą chwilę spróbuję tył dopompować, a z przodu upuścić może to jakoś będzie działać :hmmm:
Różnica na plus dobrych opon na przodzie jest taka, że przy orce ciągnik chciał zgasnąć a nie kopał się.
witajcie tak czytam i juz sam nie wiem ja mam w moim 303 kola z tylu 18,4-30 a z przodu 12,5-20 ale te przednie do wymiany czy moge do przodu zalozyc 18-20 prosze o odpowiedz
no idodajac chce zmienic przednie opony na szersze jakie moge zalozyc czy te 18-20 beda dobre nie rozwale czasem przodu
16 to max co można założyć
chyba że wymienisz felgi na głębsze żeby bieżnik nie zawadzał ci o ramę pod silnikiem ( sa dwa rodzaje felg wiem bo mam jedną taką nie wiem od czego)
a jak kupie felgi z oponami 18-20 i je zaloze to nic z napedem mi sie nie stanie
Stanie się coś złego lepiej tego nie rób już mówiłem że 16 to max.
16 ale w wersji niskoprofilowej, ja mam 14,5 normalną i jest za duża.
nic się nie stanie pod warunkiem ze założysz też większe kółka z tyłu
No oczywiście znajdzie sie paru takich co powie że można takie założyć ale
Automat od przedniego napędu bedzie się włączał dużo później a jak sie załączy
przód będzie szybciej ciągnął niż tył. są tacy którzy twierdzą że tak powinno być.....
rożne są szkoły...
Michu,a masz namiary na te koła 18/20?Ja mam tylne koła na 34 to te 18/20 były by w sam raz(kuzyn ma takie założone)Ja bym ci dał 16/20 a ty mi te 18 i gitara,co ty na to?Myśle że jak tylne są 30 to na przód max 16,może mocne255 coś doda na ten temat.Do Piły mam nie daleko.
Strony Poprzednia 1 … 14 15 16 17 18 … 25 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Układ jezdny » koła
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo