1

Temat: Koparko - ładowarka case 580 SK

Panowie, wiem że to nie jest forum maszyn budowlanych, ale może ktoś bedzie umiał mi pomoc, otóż rozebraliśmy całe tylne ramie koparki, bo miało straszne luzy, tokarze dorobili nam wszystkie tłuleje, wszystko juz poskłądane, węże podłączone tak jak były. a tu sie okazuje ze nie działą połowa funkcji, np. obrót wieży w lewo działą, ale w prawo nie. co mogło sie stać? przecież układu hydraulicznego sie nie odpowietrza, bo samo sie powinno odpowietrzyc.?. w czym moze byc problem???

2

Odp: Koparko - ładowarka case 580 SK

hm do głowy przychodzą mi tylko dławiki nie ma ich gdzieś przy siłownikach? może po odkręceniu węży się zawiesiły albo jakiś inny diabeł...

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

3

guga rozdzielacze masz elektrycznie sterowane czy mechaniczne na dźwigniach i czy spawałeś coś na koparce?

4

jak wszystko wcześniej działało to ja stawiam na to ze węże pozamienialiście

5

hmmm...o dławikach nic mi nie wiadomo, przy rozdzielaczu i przy siłownikach przy kazdym wyjsciu i wejsciu sa takie zamki , zabezpieczenia, ze jakby cos sie stało np. pekł wąż to łyzka nie spadnie bo one beda trzymaly olej. - ale musiał by to byc dziwny zbieg okolicznosci bo jesli nie działa połowa funkcji to wiecie ile tych zamków na raz musiało by paść smile co do rozdzielacza jest mechaniczny zasada działania jak w naszych traktorkach ciągniesz dzwignie i juz bez elektroniki, z tym spawaniem miałeś na mysli ze cos sie z elektrozaworami porobilo. A co do pomylonych węży były poznaczone..... nie wiem juz sam. czy istnieje mozliwosc ze nie wiem padła np pompa ? bo sa 2. iedna główna duza i małą wspomagajaca. no bo nie słyszałem jeszcze zeby kto kolwiek odpowietrzał układ hydrauliczny. a co lepsze, te same pompy i ten sam olej odpowiada za łyżkę przedna i za jazde koparki - co działa bez zarzutów . juz sam nie wiem...

6

Jeśli się nie odpowietrza to spróbuj odpowietrzyć smile
Przydałby ci się kawałek węża z wtyczką na jednym końcu i niczym na drugim, podłączać pod kolejne wyjścia i spróbować wylać trochę oleju.

7

Spróbuj np.jeden siłownik przełóż odwrotnie węże jeśli będzie działał odwrotnie to znaczy że dławiki się nie zacieły i wskazywało by na rozdzielacz coś musiało mu się stać.Ja bym jeszcze raz prześledził węże czy idą parami od rozdzielacza tak czy siak innych błędów nie może być albo rozdzielacz albo pozamieniane węże.

8

Problem rozwiązany spróbowałem metody Tomka1974 i za to bardzo dziękuję, po rozłaćzeniu wszytskich węży koparka trochę stała i chyba sie cos pozacinało bo podłączyłem w druga strone, np. podnosiłą a nie opuszczała to dałem odwrotnie zeby opuszczała a nie podnosiłą. tak az sie wszystko wypełniło olejem. znów weze jka były i wszystko wróciło do normy, pięknie działa. hihi. wielkie dzięki Tomku za pomoc:) plusik za to.

9

A mówią że jestem zielony z hydrauliku,cieszę się że mogłem pomóc.