Temat: kupno zetora 8011

witam na wiosnę planuje kupić jakiś ciągnik mniejszy od forszaja ale większy od c360. Zastanawiam się nad zetorem 8011 z komfortową kabiną i mam do was pytanie może ktoś z was użytkuje taki traktor i mógłby powiedzieć jak z ich awaryjnością spalaniem no i czy w kabinie jest w miarę cicho. O części nie pytam bo chyba pasują od c385. Pozdrawiam wszystkich

2

Odp: kupno zetora 8011

Witam ja mam zetora 8011 i powiem ci że maszyna jest wyśmienita mało pali (mniej od c-360), jak na swoja moc b.dobrze sobie radzi u mnie chodzi z pługiem 4 zagonowym i agregatem uprawowym 5 m radzi sobie bez problemów. Z naszym zetorem nie mamy problemy tylko jak go kupiliśmy ok 10 lat temu zrobiliśmy mu kapitalkę i do dziś chodzi bez zarzutów. Dużo częściej go wykorzystujemy do prac typu wywożenie gnoju lub sianie nawozy z tego względu że b.mało pali. A części są wszech obecne dostępne w każdej agromie.

http://www.fotoload.pl/123aa14/4656d4c94c61275747bbff7e900cfbe24747_min.jpg

3

Błażej nie przesadzaj że zetoe 80 km. spali mniej od C 360 te mity możesz schować między bajk!!!!!!!!!!!!!!!!!

4

a ile taki kosztuje?
mi sie wydaje ze lepiej bedzie jakis znapedem np mtz?
ostatnoi na ebayu znalazłem zetora coschyba 6911 czy jakos tak z turem ale bez przodu za 4 tys euro.

5

Napęd ma zamiar założyć do forszja a taki zetorem przecież nie będę orał , w agregacie też by nie chodził tylko prasa kosiarka siewnik itp.

6

Pietia napisał/a:

Błażej nie przesadzaj że zetoe 80 km. spali mniej od C 360 te mity możesz schować między bajk!!!!!!!!!!!!!!!!!

:wow:

Cały dzień oram i spali nie całe 80 litrów i zrobi jeszcze raz taką robotę jak c-360 . To teraz wystarczy podzielić litry na hektary i wyjdzie ze spali mniej na hektar więc te mity twoje to chyba są z palca wyssane

7

Miałem Zetora 8011 którego zamieniłem na 303 i miałem c-385 między traktorami nie ma żadnej różnicy no może tylko to że w zetorze kabina była tapicerowana , niestety nie wiele to pomaga. Jesli chodzi o spalanie moim zdaniem porównywanie  do 60 nie ma sensu to smok, być może masz wyjątkowy egzemplarz. Przerost ambicji nad treścią wielki traktor pozbawiony mocy (73KM) u mnie ledwo dawał radę 4 grudziądzką. Do siewnika , opryskiwacza. rozsiewacza 60 spox wystarcza a jak zatankujesz ją do pełna to jeździsz i jeździsz. A jesli chodzi o spalanie  wpełni zgadzam się z Pietią ten ciagnik kiedyś oznaczał prestiż w tych ekonomicznych czasach to niewypał.
jeszcze na koniec

Cały dzień oram i spali nie całe 80 litrów

a ile zaorał :uuuu:

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

8

Jak cały dzień oram to spokojnie 5-6 h zaorze i zbiornik mi starczy a weź c-360 to 2-3 ha i zbiornik się robi pusty. Ja nie wiem czy to jest wyjątkowy egzemplarz ale tyle mi pali i nic tu nie przesadzam i to tego moim zetorem oram 4 skibowym po takich górach ze ciężko jest podejść na pieszo.

9

i jeździsz tylko z górki tego zapomniałeś dodać wink
ogólnie zetory maja opinie smoków ale skoro mówisz ze tak mało pali

10 Ostatnio edytowany przez krzychu (2010-09-12 09:22:23)

a może ktoś powiedzieć jak jest z komfortem w takim zetorku http://moto.allegro.pl/zetor-8011-i1212166954.html

11

ja powiem tak miałem zetora  8011  oryginał z czech ściągniętego  pełen bak i  zaorało się pole  o powieszchni 3.43ha  i pusto  forszajem  zaora się to i spokój 2 razy szybciej  i o połowe mniej paliwa .. no moze przesadzam że o połowe ale mniej  i to dużo   Wczoraj orałem  to samo pole MTZ (ostatnim nabytkiem) i  wyszło spalanie 14 l\ha  to całekim nieźle  z tym że mokro jak cholera ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

12

Co do MTZ to tez zależy jaki egzemplarz. Ja pracowałem kiedyś z pługami 5x30 na hektar brał 18l ale w coś ponad godzinkę hektar poszedł

Rolnik z powołania:-)

13

MTZ podobno są ekonomiczne, ale 18l/ha to nieciekawy wynik.

14

gdybym kupił takiego zetora to jak już mówiłem nie będzie chodził z pługiem agregatem itp bo od tego mam forszaja

15

Do lekkich prac poszukaj może jakiegoś MF.

Do lekkich prac do najlepiej 360 bo mniejszy, zwrotniejszy ale troche mniej wygodny.  Ja mam 385 i nie narzekam ale przy niecałych 80km to ten traktor sam siebie ma co ciągnąć a gdzie jeszcze jakaś maszyna no i bez przedniego napędu na mokrym to jak kamień w wode...

17

do lekkich prac ma c 360 ale 3 ciągnik by mi się przydał głównie do siewnika prasy kosiarki
no i w właśnie najodpowiedniejszy by był taki zetor

18

jako stary użytkownik 385 w bardzo dobrym stanie z pełną odpowiedzialnością naciskam nie kupuj 385/8011.
racją jest że z pługiem 4(ruską) radzi sobie świetnie, ale
apetyt na paliwo po wymianie pompy i wtrysków jest cały czas na wysokim poziomie ba! nie mierzyłem specjalnie ale forsz spala niewiele więcej.
385 jest zwrotny, ale brak przedniego napędu dyskwalifikuje go do rzeczywistej pracy w polu.
nie oprzesz na min tura popękają sprężyny w przodzie, współczynnik wykorzystania ciągnika bez napędu wynosi 0,60 to znaczy że na 100 spalonych litrów paliwa tylko 60 poszło na rzeczywistą pracę. ciągnik z napędem na współczynnik 0, 85. więc tylko tracisz 15l paliwa a nie 40. plusem jest to że jest to prosta maszynka. jako posiadacz radzę Ci pomyśl o mtz, to jednak mimo wszystko lepszy traktor, napęd, na oko lepsza kabina, tanie część nie licz że będą na poziomie ceny do 360tki -są droższe, większy prześwit. gdybyś miał na oku 8045 to pewnie bym ci radził przy tym zostać ale bez przodka to proponuję mtz.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

19

w pracach typu kosiarka prasa napęd jest raczej zbyteczny a co do mtz to jakoś nie przepadam za ruskimi luzy na kierownicy , kierownica na wysokości głowy biegi przy samej podłodze to więcej się nakręcisz i naschylasz do biegów jak jedziesz nie chcę tu obrazić użytkowników mtz ale takie jest moje zdanie

ale właśnie napęd na 4 koła to to czego temu ciągnikowi brakuje. Jest ciężki i naprawde dużo pociągnie ale pod warunkiem że ma twardo pod kołami. U mnie przy prasie to właśnie napędu najbardziej brakuje i brak napędu to powód dla którego ciągle się męcze 360 z kosiarką bo dużym po prostu nie idzie ujechać szczególnie w tym roku. Jak dla mnie 385 to taki wół - duży pług lub agregat i powoli do przodu ( ale naprawde powoli)