1

Temat: kukurydza na ziarno

mam rolnośrodowiskowy z poplonami ozimymi, na przyszły rok planuję posiać sporo kukurydzy na ziarno ale muszę zabrać ją z pola do końca września. nigdy nie siałem na ziarno czy jak posieję wcześniej odmianę FAO powiedzmy 200 albo mniej np 180 to czy taka kukurydza dojdzie do końca września? kiedy siejecie kukurydzę na ziarno?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

2

Odp: kukurydza na ziarno

ja kiedyś czytałem w tygodniku rolniczym że powinno siać się koniec kwietnia początek maja jak gleba nagrzeje się do 10 stopni ale tam pisało że zbiór w październiku:(

3

Fenol spokojnie wykosisz tylko dobierz odpowiednia oddmiane ta wczesny zbiór i bedzie ok. wiadaomo plonuje ona troche słabiej ale z drugiej strony masz mniejsza wilgotnośc początkową i wiadomo mniej za suszenie bo o tym musisz pamiętac a jest to sport drogi.

4

czy ma ktoś przystawkę do bizona do kukurydzy?
w związku z planowanym zasiewem zastanawiam się nad wydanie kasy na przystawkę. Jak radzi sobie w kukurydzy bizon? co trzeba zmienić w kombajnie? ile wykoszę w godzinę?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”

5

kolego mam przystawke  nawet do sprzedania jest kompletna do bizona
czyli do niej jest gardziel sita klepisko i przesłony na beben młucacy   w zaleznosci od wysokości kukurydzy kosisz  ile się da czyli na 2 biegu  tak ogulnie to kombajn w brew tego co się mówi mniej dostaje po dupie niż  w mokrym rzepaku  takie moje zdanie  bo idzie przez kombajn pare kolb tylko a nie kupa zielska  jak coś chcesz więcej na ten temat to pisz   cena za kompletną przystawke to 5 tysiaków wszystko na chodzie

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

6

Mam również przystawkę węgierską do bizona ale z docinaczem claasa i zgadzam się z wojtasem a przestawienie bizona na kukurydzę zajmuje dwóm osobom jakieś 4-5 godzin w zależności od wprawy a zmienia się następujące rzeczy: przysłony na bęben ,klepisko ,dwa sita  i gardziel z chederem .

7

koseś 4-5 godzin big_smile   jak się nakretki przyspawa do  tych "ram" na bębnie młucacym to odkręcenie czy dokręcenie osłon zajmuje góra 20minut   jeśli wszystkie osłony w to samo miejsce się przykreca  (najlepiej ponumerowac)    najdłużej z klepiskiem jest ale  wprawa czyni mistrza   z podajnikiem to najprościej

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

8

Wojtas a przy koszeniu zboża nie przeszkadzają te śruby przyspawane od przysłon bębna ?Poza tym ja w tamtym roku pierwszy raz montowałem więc myślę że w tym roku będzie lepiej.

9

koseś  znam kolesia co te blachy przykręcił  jakieś 7lat  temu i jeszcze ich nie odkręcił big_smile kosi zboże  i reszte big_smile 

nie mówie żebys śruby przyspawywał tylko nakrętki od strony wewnętrznej bebna  a puźniej przykładasz blache  i przykręcasz śrubą z podkładką i jest  a jak się  gwint przekreci to  troche zabawy by wymienic ale to inna bajka big_smile   zakładaj tylko sruby nie mniejszej twardości niż 10.1    musza byc twarde 
każda śruba ma byc taka sama z taka sama ilością pokdładek  wtedy nie zmienisz wywarzenia bębna
teraz pytanie czy zakrywasz łapacz kamieni czy nie ?? jeśli nie to zakryj go paskiem blachy by  kolby tam nie wpadały wtedy dużo lżej idzie  bo nic  nigdzie nie wpadnie i nie zacznie niczego blokowac

10

Nie zakrywałem chwytacza ale w tym roku może go zakryję .A przysłony przykręcałem nakrętkami na zewnątrz i kontrowałem drugimi ..

11

no to moim zdaniem poszedłeś na łatwizne ale raczej troche niebezpieczną ... blachy przesłonowe masz oryginał czy ze zwykłych blach ??

12

Co niebezpieczne? blachy na bęben mam fabryczne poza tym nikt w okolicy nie ma bizona przystosowanego  do kukurydzy więc byłem w temacie trochę zielony.

13

nie no to w sumie  śruby masz tak jakby schowane  w tych blachach smile   myslałem że zrobiłeś coś takiego jak kumpel że nie miał tych przesłon oryginalnych to założył   zwykłe paski blach  dociętych na odpowiednią szerokosc i założył sruby tak jak mówisz nakrętkami do klepiska  big_smile raz ze pajac założył troche za długie to jeszcze dla lepszego domłacania podniusł klepisko a reszte se sam dopisz big_smile  ale jak masz te takie tak jakby podwójne to ok  śruby sa schowane w nich

tak pozatym to ile ha rocznie kosisz kukurydze:) i jak ci w zeszłym roku sypała ?

14

7ha a plon to ciężko powiedzieć bo nie ważę gdyż po wysuszeniu wszystko zjadają świntuchy ale mokrej to ponad dwa przyczepy sześciotonowe z zakładkami z 1ha.

15

to nieźle nawet sypie  u kumpla  w zeszłym roku jak kosił o  wilgotności 15% miał srednio 10t\ha

16

ile bizon wymłóci w godzinę? co później robicie ze ścierniskiem czy polska przystawka jest z docinaczem?

17

Wydajność zależy od plonu kukurydzy i w tym roku to około 0,5 ha/h ,ściernisko jeśli jest po docinaczu to bez problemu można na raz zaorać natomiast bez docinacza to przynajmniej trzeba raz talerzówką pojechać.O polskich przystawkach nic nie wiem ale do węgierskiej mam założony docinacz claasa i bardzo ładnie to współgra.

18

są 2 przystawki do sprzedania jedna classoska z docinaczem 4 rzędowa cena 3 tysiaki  i MFK 4 rzędowa bez docinacza   za 4 tysiaki   MFK nie wymaga remontu  a classoska  wymiany łańcuchów

19

MKF to węgierska? czy ona pasuje do bizona?

20

tak to węgierska  stoi u mnie ta przystawka  posiada kompletny osprzęt do bizona  tj.  podajnik pochyły, sito stałe ,wiatrownice, klepisko do kukurydzy