Odp: Żniwa 2010 czas zacząć
panowie powodzenia w koszeniu aby szybko i bezpiecznie zakończyć te żniwa przecież to nasz obowiązek
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2010 czas zacząć
Strony Poprzednia 1 … 12 13 14 15 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
panowie powodzenia w koszeniu aby szybko i bezpiecznie zakończyć te żniwa przecież to nasz obowiązek
U nas chyba jakaś kara jest że nie można żniw zrobić do końca nie ma szans pełno wody stoi bo co chwilę leje jeszcze w mojej wiosce to ok 25 h stoi wioskę dalej jeden gościu 9h pszenicy orkanem poczaskał fakt że była polegnięta i przerosła cała zobaczymy co dalej będzie moje jeszcze prawie stoi to jest nadzieja że tak wnet nie przerośnie niskie pszenżyto i pszenica.
panowie u mne to samo. na polu mam jwszcze 11.5 ha owies i żyto. zyto sie eszcze trzyma ale owies przerosniety. masakra kielki na kielkach. nie m zboa do siania a kwajifikat taki drogi.
Nie zrozumcie mnie źle ale dlaczego nie kosiliście jak było nawet mokre i na suszarnię ?
ja już pisałem na początku lipca tak napadało że szok dwie ulewy i pola były zalane co raczej nikt nie pamięta takich opadów u nas a pszenżyto i pszenica była jeszcze niegotowa ziarno nie dojrzałe a potem co obeskło to znowu deszcz i co chwilę pada a glina jest napita jak cholera nie jestem sam u nas prawie każdy coś ma czy morgę a najwięcej w wiosce to 11ha a w okolicy to pełno zboża stoi nikt nie pamięta takich opadów jakie spadły w lipcu przez jedną noc to tak lało że miałem taczkę oryginalną nową to aż się przelewała a ile się przelało to nie wiem ale taczka była pełna a dwie takie ulewy przeszły a małych deszczy to co chwilę co obeschnie to popada dzisiaj to jest wyjątek słońce daje równo na słońcu prawie 30 oby jak najdłużej ...
jutro na zachodzie pada....
Nie dobrze
nie może padać bo zostawiłem w polu na jutro do zwożenia kilka ha słomy w kostkach
no i pada
u mnie nie pada...
wojtas nie wiem skąd jesteś, może nie z zachodu bo na zachodzi pada tzn pokropiło i robotę spier....ło
ja właśnie wróciłem i mam koniec:) ostatnie 2-3 baloty były już trochę wilgotne ale trudno
u mnie od 16 pada ***....
u mnie od soboty ładna pogoda
I już się zaczyna palenie zboża na polu wczoraj poszło z dymem 1,5 ha zboża facet zgłosił do straży i dali mu zgodę na spalenie straż przyjechała zabezpieczyć teren i poszło z dymem fakt że było przerośnięte polegnięte i we wodzie facet normalnie płakał jak dziecko że nie mógł tego sprzątnąć normalnie zgroza ale inni niby też się przymierzają które jest beznadziejne przerośnięte a wciągle pada sam muszę wysiec co się da nie wiem czym jak zboże obeschnie i forszaj na polu i dowozić zboże i tak młócić czyżby przyszedł czas na kosę?
j mam jeszcze 6 ha owsa ale chyba nie bede go kosil bo lezy i przersoniety. przed wczoraj oralem pod j.ozimy ale popadalo i narazie dwa dni postoju. to jst jakas masakra tutaj trzeba orac siac a an grama tlerzowki nawet nie mam. a za dwa tygodnie zaczyna sie rok akademicki i na studia trza isc (ostatni rok) ale moze nie bedzie tak zle. pozdrawima
Ja już co prawda po żniwach, ale przede mną drugie żniwa: buraki cukrowe! Dziś miałem zebranie i planowany termin odbioru to 4-6 październik. Tych ludzi w Glinojecku chyba po....ło, żeby dwa tygodnie do odbioru dać, żeby wykopać wszystko. A jak powiedziałem że u mnie woda na polu i że wjechać się nie da to powiedział mi że mogłem se Holmera na gąsienicach zamówić u nich(przy kontraktacji) to bym nie miał problemu.
w mojej okolicy już gdzieś ze 2 tygodnie kopią buraki i skonczyc nie mogą a błoto takie że gdzie niedgzie na 2 ciągniki ledwo się tira wytarga
u mnie w okolicy jeszcze zboża stoją
Ojciec jedzie jutro na zebranie do Ostrowitego, Tomku jesteś tylko parę km ode mnie wiec ciekawe kiedy u mnie będą zabierac,
Strony Poprzednia 1 … 12 13 14 15 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2010 czas zacząć
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo