21

Odp: Kto uprawia lub uprawiał grykę

Kłopot z tym, że tego jest ze 2 może 3 tony i ani to sprzedać ani wyrzucić.

22

A co to za łubin, bo być może zabiorę go od Ciebie.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

23

Łubin słodki jaka odmiana dokładnie to już nie pamiętam, szary w kropki jak na obrazku poniżej. Poszedłem sprawdzić i tego mniej jest niż myślałem bo jakieś 33 worki, albo mi się coś pokopało albo myszy z workami zjadły big_smile

http://www.fotoload.pl/123aa33/e6fb40012315bdd47ef578d8c390358210399_min.jpg

24

Jutro pocisnę temat dalej, bo sam potrzebuję trochę tego towaru i mój koleś jeszcze więcej, tak, że na 90% zabierzemy to tylko omówię szczegóły z kumplem, bo jak będziemy wracać z Krakowa to zabierzemy, żeby pusto nie wracać.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

25

OK, zapraszam smile

26

Dario dealer szarej exstaty w kropeczki wink i ile tego ma!

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

27

to jest łubin wąskolistny odmiana: indyjski big_smile hehe

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

28

Mam pytanie :
Czy kosił ktoś w tym roku grykę?
Jeśli tak to jaki macie w tym roku plon i jaka wilgotność?

U nas w dzisiaj zaczyna się koszenie gryki na pokosy. Specjalnie na tę okoliczność została z bratnich Czech sprowadzona pokosówka E-303

29

O kurczę myślałem że grykę zbiera się z pnia , a tu proszę zbiór dwuetapowy . Koledzy siejecie grykę ze swoich nasion czy z centrali?

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

30

kupowaliśmy na wiosnę od kogo się dało za ile się dało od 60 do 150 zł/100kg. Wg zeznań starych hreczkosiejów zbiór z pokosów to o 20% większy zbiór i może się okazać, że pokosówka wróci się w jeden sezon. Tylko trzeba położyć nią w tym roku 50 ha. Problem wziął się stąd, że w bliższej i dalszej okolicy nie możemy kupić żadnych glifosatów. Wszędzie pozostał tylko Roundup Energy po 37,50 zł/ litr. Wymyśliliśmy, że pokosowanie będzie lepszym rozwiązaniem.

31

Tylko żeby pogoda dopisała.

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

32 Ostatnio edytowany przez draqon22 (2010-09-20 17:40:21)

na pewno  dopisze  wink

33

MAREKPE u mnie już dawno skoszona wil.16 zbiór jednoetapowy po desykacji plon 1t najlepiej sypała ta siana 20 kwietnia a tak przy okazji u nas nie sprawdził się zbiór z pokosu choć niektórzy próbowali ale się poddali więc jest dobra i tania pokosówka do oddania

34

MAREKPE u mnie już dawno skoszona wil.16 zbiór jednoetapowy po desykacji plon 1t najlepiej sypała ta siana 20 kwietnia a tak przy okazji u nas nie sprawdził się zbiór z pokosu choć niektórzy próbowali ale się poddali więc jest dobra i tania pokosówka do oddania        dragon22 o co ci chodzi

35

Marek u nas mieli tani zamiennik u Osadkowskiego Rawisz po 15 zł. jakiś tydzień temu
http://www.osadkowski.com.pl/index.php?cmd=2&idm=8

36

Dawno mnie tu nie było panowie z powodów życiowych że tak to ujmę.
Też już kosiłem grykę. Siana w drugiej połowie maja. Plon raczej bez rewelacji, tony z ha nie ma jak do tej pory, ale to te gorsze pola pod lasem. Dopiero zacząłem grykę jeszcze z 6 ha przede mną

Tylko głupi nie wie że jest głupi a mądry to wie

37 Ostatnio edytowany przez Fenol (2010-12-22 14:56:40)

to życzę milego zaskoczenia plonem smile
jaka jest słoma z gryki czy można ją zwinąć i dać zwierzakom jako ściółkę??

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

38

Chłopaki szukałem na forum ale nie znalazłem tematu o gryce a w tym roku będę siał , wczoraj byłem za Nidzicą po nasiona , i teraz prośba do Was poprowadżcie mnie jak dziecko we mgle jak mam przygotowac pole jaki nawóz itp , nigdy nie siałem gryki a nie chciałbym dać tylnej części ciała bo w tym roku gryka droga że szok . Każda wskazówka i porada mile widziana , czekam i wielkie dzięki.

39 Ostatnio edytowany przez MAREKPE (2011-04-05 09:22:21)

O proszę http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=805
Koleś z którym rozmawiałem kiedyś grykę sieje z 50 lat i robi to tak: Do południa orze, po południu uprawia i na drugi dzień sieje. Dwa dni i gryka na wierzchu. Zanim się chwaściory ruszą to gryka po kolana. Trochę nawozu albo nie i czekać na żniwa. Ktoś kiedyś mi mówił o afalonie posiewnie, jakby miały być chwasty. Grykę w moich okolicach sieje się w maju po wszystkich przymrozkach.
W tym roku będzie u sąsiada taka próba:
1 Orka zimowa - zrobione
2 Włókowanie wiosenne - zrobione
3 Talerzowanie
4 Agregat Rau
5 Siew
6 Oprysk
7 Nawożenie
8 Pokosówka
9 Kombajn
I tak 70 ha
Teraz gryka jest u nas po 5000 tona i brakuje towaru. ale w zeszłym roku plon był marny 200-300 kg/ha średnio

40

http://www.youtube.com/watch?v=2iVQ_yiDLEU
gryka siana po jęczmieniu ozimy czyli początkiem lipca i zbiór w październiku - fart że urosło i udało się zebrać ?? czy raczej na spokojnie i terminy dla gryki ok ??

gg 5118068