41 Ostatnio edytowany przez misiek (2010-09-18 22:35:54)

Odp: uprawa pożniwna

marian 323 napisał/a:

misiek a plug jaki masz ?? wstaw foty jesli to nie klopot

B-200, szerokość - 1 korpus za kołem

Jutro wstawię foty smile

Bombay napisał/a:

a ile tego gallupa na hektar dajecie?

ja maksymalną dawke czyli 5l/ha

43

Wedle życzenia marian 323

Widok ogólny kolczatki z rurą:
http://img375.imageshack.us/img375/118/zdjcie0137d.jpg

Tak przerobiłem samą kolczatkę aby ją poszerzyć:
http://img808.imageshack.us/img808/5470/zdjcie0138.jpg

Po poszerzeniu straciła na jakości więc doczepiłem rurę długości 2.5m wylaną betonem:
http://img192.imageshack.us/img192/4986/zdjcie0139x.jpg

Rura waży jakieś 30kg, kolczatka ok 50kg

P.S
Zdjęcie pola wstawię później bo nie chciało mi się iść do pola

44

nie bedę zakładał nowego wątku podczepię się
W śród nas są tacy co mają obrotówki ale większość chyba ma pługi zagonowe.
to jak się tymi pługami orze wszyscy wiedzą   ustawić jak trzeba potrafią. Ja uczyłem się jak miałem 10 lat na polskim 3 skibowym pługu, mój ojciec też na takim się uczył i takim przes wiele lat orał. Orze się robi się tu skład tam bruzdę i już.  No ale cóż Dziś łażiłem po polu i patrze że takie pofalowane po tych ponad 30 latach orki. Jak byłem mały to mi ojciec tłumaczył  jaki maksymalny rozstaw ( bruzda skład) jest opłacalny dla pługa 3 skibowego..... No ale to było dawno nieprawda a teraz mamy swoje potwory ciągające po 4-6 skib i zastanawia mnie jaki  teraz maksymalny rozstaw powinien być. Co myślicie? mam dizłki o szerokości 100 - 130 m. Nie chodziłem do żadnej szkoły rolniczej to nie wiem moze tam tego uczą  i jest jaiś wzór bo p niesztuka jest  spalić " wiadro " paliwa więcej ujeździć ziemię mocniej.... ktoś coś podpowie podzieli się swoimi doświadczeniami .

45

wszystko zalezy od krztałtu działki i wytrwałości  uzytkownika big_smile  wpakował bym cię na moje pole co wygląda jak but   i weź to zaoraj   zwykłym zagonowym jak jechałem to pierw musiałem pomyslec grubo gdzie zaczac by  jakos to w miare zaorac  dlatego 10 czy 130 m szerokosci nic nikomu nie mówi  ale rób  składy mniej więcej w połowie i już raz oraj do srodka a drugiego roku na zewnątrz by  mniej więcej zachowac prostote pola bo tak to nic z  tego nie zrobisz  ostateczności po każdej orce przeciągnij włuke i mas prosto

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

46

ja mam wszystko praktycznie w ładnych prostokątach bez urozmaiceń ewentualnie wku... słupy energetyczne

47

to ma każdy smile

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

48

Nie każdy, ja nie mam żadnych słupów, kiedyś były 2 telefoniczne ale tepsa je wyrwała, sąsiadowi za to zostawiła smile

49

to tylko pogratulowac w mojej okolicy to słupów jak w elektrowni big_smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

50

Wojtas  ale  i  tak    jestem  lepszy  od  Ciebie  bo  mam  słupy  220  kv 110 kv 15 kv 220 v  w  tym  pokraczna  stacja  transformatorowa   dwie  przepompownie  od  kanalizy i  kilka  studzienek kontrolnych , zawory  od  wodociągu . Także  pod  tym  względem  nikt  na  forum  mnie  nie  przebije  cool cool cool  big_smile

51

Czyli żyjesz z dzierżawy za te wszystkie cuda stojące na Twoich polach big_smile

52

big_smile  Dario  do  kompletu  brakuje  mi  tylko    stacji  GSM  i    kilka  wiatraków .  Wtedy  będę  gość cool  big_smile

53

Możemy się śmiać kolega ma kawałek-klin 2,2ha długi na ok 800m wzdłuż jednego boku biegnie linia elektryczna a jakieś 10m w pole słupy tp, to jest koszmar. ma ich tam ok 20.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

54

No a płacą po 10 zł za szt/ rok to ma 200 na rok. czyli podatek zapłaconu i na antydepresanty :beer: jeszcze wystarczy

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

55

A o to pole po mojej kolczatce:

http://img695.imageshack.us/img695/3189/zdjcie0142y.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img201.imageshack.us/img201/5743/zdjcie0140c.jpg

Uploaded with ImageShack.us

56

piękne pole Końca nie widac smile

57 Ostatnio edytowany przez draqon22 (2010-09-25 21:34:09)

Ładnie  kryje  ten  pług,  a  na pewno  lepiej  niż pługi  na  starej   skibie  uniowskiej

58

wojtas napisał/a:

piękne pole Końca nie widac smile

Bo górka smile a za górką druga, mniejsza górka. pole ogólnie ma 400m długości.

Koledzy czy tak do tygodnia jest jeszcze sens siać jęczmień zimowy? W tamtym roku ostatni kawałek siałem koło 25 września a teraz minie jeszcze tydzień zanim wjade w pole. Czy lepiej dac spokój i posiac pszenżyto albo żyto?

60

Widać misiek jest wielkim obszarnikiem, od horyzontu do horyzontu jest jego, nawet na wakacje nie wyjedzie bo ma bliżej na koniec Świata niż do sąsiada big_smile