41

Odp: Czy warto dalej to ciągnąć

daleki jestem od takiego myślenia, sprzedać można zawsze. Istotą jest moim zdaniem własny interes jak jesteś u siebie to zrobisz co zechcesz. Pewnie że dla idei nie ma sensu, ale jak do tego dochodzi trochę złotówek i satysfakcji to inaczej sprawy się kolorują, pozytywniej. Dziś jest zaburzenie w tym pozytywnym myśleniu ciężki poród jałówki i dopiero co zjadłem śniadanie i wypijam kawę. Mam taką zasadę kto nie zapierdala ten nie je, masz jakieś obiekcje to mniej pretensję tylko do siebie też masz głowę. Staram się realistą powiem Wam że na mojej okolicy raczej nie mam opinii dobrego rolnika, to co robię robię głównie dla złotówek. To jest istotą tej roboty. Fajnej roboty.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

42

A jak ze sprzedażą tych ekologicznych produktów?

Myślę o oborze na 40 opasów ale widzę że ceny znowu wariują, wiadomo zawsze z 20-30 sztukami byków mięsnych można negocjować ceny z ubojniami ale mam trochę obawy jak obserwuję co się dzieje.
Ale raczej spróbujemy od wiosny ruszyć temat bo bydło mięsne to marzenie mojego ojca od lat.... smile
Są na forum producenci bydła mięsnego?

Na wiosnę ruszam z budową wiaty dla mamek i mlodzieży oraz pastwiska z okólnikiem...
Mój ojciec cały czas gada jak nie chcesz to się nie pakuj w rolnictwo ale jakieś przywiązanie do tego mam i lubie to co robię.... wink
Na dzisiaj wniosek na MR złożony zobaczymy co z tego wyjdzie. Nawet się pochwalę że w telewizji lokalnej byłem- http://www.tvp.pl/lodz/gospodarcze/agro … 10/2834176
Ten wyluzowany łepek w czarnej kurtce to ja... big_smile:D:D

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

43

Dla mnie ziemia to skarb o który dbam w okolicy mam chyba opinie dobrego rolnika i mnie krew zalewa jak ktoś nie dba o ziemie tylko liczy na dopłaty

Rolnik z powołania:-)

Ja mam mięśniaki Bendek. Ma dzisiaj cielaki+krowy+odsady około 70 sztuk. W sumie u mnie zapał do pracy jest i warunki pewnie też... ale wlaśnie wracam z pola busem, zaorałem tydzien temu pod jęczmien zimowy 5ha aktualnie w gumowcach nie przejde, a termin siewu minął, inne pola po dzisiejszej ulewie też bardziej przypominają bagno niż cokolwiek innego. Łąki to też zrobiły się grzęzawiska trzeba siano dawać bo wszystko wyżarte. Trudno w tym roku i zapał się kończy...

45

Ile ha masz z pastwiskami?

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445

46 Ostatnio edytowany przez niewydostanieszsie (2010-09-29 16:16:16)

ja mam 50ha ornego i jakieś 60 może 70ha łąk z tego ogrodzone pastuchem 40. reszta na siano. Przy tej powierzchni mogę spokojnie zwiększyć stado do 50-60 matek z cieletami. Odsady mam pod wiatą i są żywione bez pastwiska. A jak doprowadze pola do kultury to może jeszcze da rade dokupowac cielaki ale to przyszłość na razie

47

Piotrfire. Jak  dobrze  zapłacą  za  ziemię  to  sprzedawaj  w  pizdziec . Za  klamoty  też  parę  groszy  wpadnie.  Ze  zwykłych  odsetek  bankowych  bez  żadnych  nakładow  i roboty weźmiesz  więcej  niż   pól .

48

draqon22 napisał/a:

Ze  zwykłych  odsetek  bankowych  bez  żadnych  nakładow  i roboty weźmiesz  więcej  niż   pól .

:stu: :stu: :stu: w tym po......m kraju odsetki bankowe to z trudem pokrywają straty spowodowane inflacją. Odsetki od kapitału pomniejszone o podatek Belki = inflacja Poczytaj sobie trochę na ten temat.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

49

draqon22 myślał raczej o szwajcarskim banku big_smile

50

niewydostanieszsie napisał/a:

ja mam 50ha ornego i jakieś 60 może 70ha łąk z tego ogrodzone pastuchem 40. reszta na siano. Przy tej powierzchni mogę spokojnie zwiększyć stado do 50-60 matek z cieletami. Odsady mam pod wiatą i są żywione bez pastwiska. A jak doprowadze pola do kultury to może jeszcze da rade dokupowac cielaki ale to przyszłość na razie

To masz czym szaleć.... smile

51

MAREKPE napisał/a:
draqon22 napisał/a:

Ze  zwykłych  odsetek  bankowych  bez  żadnych  nakładow  i roboty weźmiesz  więcej  niż   pól .

:stu: :stu: :stu: w tym po......m kraju odsetki bankowe to z trudem pokrywają straty spowodowane inflacją. Odsetki od kapitału pomniejszone o podatek Belki = inflacja Poczytaj sobie trochę na ten temat.

Zakładając  że  admin  ma  25  ha  i  sprzeda  te  25  ha  po  60  tysięcy , za te ha  to  będzie  miał  półtorej  milinona  czystej  gotówki  i  jak  odda  to  do  banku  na  procent  i  niech  dostanie  od  tego 8 % ( zaznaczam  że  przy  takiej  sumie  to  może  sporo  wynegocjować) to  ma  120  tysięcy  czystej  kasy .  I  styka!

52

Admin  tak  dla  ciekawości  zapytam  po  ile  ziemia  u  Ciebie  chodzi ?
Dolnośląskie  to  chyba  głodne  na  ziemię?

53

po 60 nie sprzeda chyba że jako działki budowlane  ale to inan bajka sprzeda po max 30 tysięcy  no może 40  bo bliżej wrocka to miał by  1 mln   ale z drugiej strony  pieniądze się szybko kurczą ... ale to tylko teoretyka

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

54

Najbardziej to chyba opłaca się sprzedać jako działki przemysłowe, pod jaką elektrownię atomowa lub fabrykę wink

55

wojtas napisał/a:

po 60 nie sprzeda chyba że jako działki budowlane

Jakiś  debil  na  forum  pieprzył  że  i  po  80 - 100 tysięcy  ziemia  u  niego  chodzi

56

Tu na forum nie ma chyba debili, myślący inaczej się zdarzają, ale debili jeszcze nie ma wink

57

Witam, mi dzisiaj zalało całą piwnicę z ziemniakami. Dopiero co je tam ulokowałem, przebrane  20 ton. Wyniosłem je we wiadrach na przyczepy, wodę wypompowałem. Zły byłem jak pies ale cóż "show must go on", z tego powodu nie będę rzucał roli.

R E S P E C T ! ! !

<a href="http://forum.atnel.pl" >ATNEL tech-forum</a>

58

Najbardziej na polu opłaca się uprawiać sex. Pełna satysfakcja, o finansach nie mówię. Oczywiście nie z własną.

59

Niestety pogoda na plenerek się skończyła wink

60

Na to każda pogoda jest odpowiednia.