Temat: Już przyszła Zima

Nie wiem czy wszyscy forumowicze skończyli żniwa ale zacznę zimowy temat.
Zeszłej zimy jak wszyscy wiedza śniegu nie brakowało. Wychodzę z założenia że teraz będzie podobnie. No i zamierzam sie przygotować. Chodzi o pług śnieżny do 323.
Posiadam urzaczenie które kiedyś odsniezało lotnisko i pchał je star. Dostałem je bez całego osprzętu ( zaczepów)  do ciągnika zaczepiałem  przykręcając do belki z tyłu no i odśnieżanie odbywało sie do tyłu ( na wstecznym )....... dobra do rzeczy
Czy chcąc zamontować TO do przodu  radzicie  zrobić dodatkową ramę pod ciągnikiem? czy zrobić przedni TUZ i już? pług ma 250 cm szerokości i jakieś 90 cm wysokości.

Odp: Już przyszła Zima

zrub TUZ

GG-11131606 Spokojny ze mnie chłopak weź podejdź pogadaj looknij !!
Nie szukam awantury, powodu do kłótni !! Lecz męczę atmosferę jaka jest tu między ludźmi
http://koleso.topof.ru/logos/pneumant_logo.gif
błędów nie popełnia tylko ten kto nic nie robi smile

3

Tuz będzie najbardziej praktyczny  zawsze będziesz mugł go do czegoś później użyc

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

4

Krzysiek smile  jak zrobisz tuz to będziesz mógł podnosic  osprzęt smile

Sprzedam U-4514

5 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2010-10-02 20:34:23)

no tak, a jak rama bedzie znosić przebijanie się przez 1m zaspy?
W sumie tylko o to sie martwię tuz  to tuz, tylko co ja do niego zaczepię po zimie??

6

obciążnik wink

Sprzedam U-4514

7

spiesz się spiesz bo w tym roku zima przyjdzie szybko. Dziś rano (zresztą tak jak i wczoraj) skrobałem szyby przed wyjazdem w pole.

gg 5118068

8

Wczoraj też skrobałem szyby w poldku bo krowy uciekły dla nas a tata pojechał skuterem to ja na poloneza i sruu big_smile a potem zrobiliśmy zamiankę to tak zmarzłem że szok..

A mam pytanie do was jak macie zrobione szuflę do forszaja ? Na przód oczywiście jeśli macie bo odśnieżanie C-360 i z tyłu szufla to masakra odśnieżać :uuuu: 400m drogi raz wte raz we wte i cały czas się grzebiesz..

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

9

dziś z racji deszczu zabrał się za inne rzeczy i w sumie nic nie zrobiłem tongue ale kupiłem wungiel, kaliber od wielkości orzecha do średnicy 5cm, 680 zł tona pali się ok w tym roku urwało się źródło na lewy brunatny jednak suma sumarum tańszy jest kamienny, kupiłem 3t wysypał w nawie stodoły jak zobaczyłem tą kupkę to śmiać mi się zachciało-mało.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

10

ja wegla nie kupuje od kilkunastu lat. pale dzrewem trocinami i owsem. owies trzyma *** temp. a tak w temacie to w sobote schowalem do stodoly 2 hedery prase kombajn do ziemniakow rozsiewacz. chciałem jeszcze posiac kilka ha zyta ale teraz ciagle leje i chyba juz nie dam rady.

11

piękna zima przyszła. W nocy zaczęło padać i już jest ok. 20 cm i wciąż pada. Od jutra zapowiadają mrozy rzędu 15. Moim marzeniem jest aby taki stan (śnieg + mrozik) utrzymał się do końca lutego.

gg 5118068

12

U mnie to samo - sypie i potężny wiatr....
Zaczyna się zimowa jazda... sad

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

13

U nie już gdzieś 25 cm nasypało i ciągle wieje jak h** pod wiatr to  iść się nie da po tak śniegiem w oczy wieje a może ktoś wie jakie są prognozy długoterminowe?

14 Ostatnio edytowany przez zorak (2010-11-29 11:05:37)

Właśnie czytałem komunikat na stronie int. mojej gminy (notabene mojego byłego pracodawcy) odnośnie utrzymywania dróg. Chyba chcą powiadomić kto odpowiada za jakie drogi aby ludzie nie wydzwaniali do nich. Oprócz informacji jaka firma odpowiada za jaki odcinek drogi jest jeszcze info o formie utrzymania, i tak:
"Większość dróg powiatowych utrzymywana jest w V standardzie zimowego utrzymania, co oznacza, że żadna z dróg nie jest posypywana w sposób ciągły"
nie tyczy się to drogi wojewódzkiej ale za to wszystkich pozostałych. A co oznacza utrzymanie w standardzie V ??
"Jezdnia ośnieżona, w miejscach zasp odśnieżonych co najmniej jeden pas ruchu z
wykonaniem mijanek; Jezdnia posypana na odcinkach decydujących o możliwości ruchu.
Dopuszczalne odstępstwa od standardu:
- luźny: 16 godz.,
- zajeżdżony: występuje,
- nabój śnieżny: występuje,
- zaspy: występują do 24 godzin,
Dopuszcza się przerwy w komunikacji do 24 godzin."
Nie ma co narzekać na drogowców bo jak widać nie mają obowiązku odśnieżania do gołego asfaltu, posypywać a nawet mogą olać odśnieżanie na 24 godzinki i wrócić do tego jak przestanie padać. Nie tyczy się dróg wojewódzkich.
Krzychu nie martw się od jutra idzie mrozisko więc śnieg na pewno przestanie padać

gg 5118068

15

Przynajmniej wszystko wyjaśnili i dyżurny zamiast tłumaczyć godzinami będzie tylko odsyłał na randewu z www...

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

16

Wszytko pasuje tylko wiatr jest straszny, śnieg rani twarz, chodzę w kominiarce. schowałem dziś Forsza do stodoły, wczoraj sieczkarkę i zahaczyłem o konstrukcję dachu i rozwaliłem zębatkę obracającą rurę... osiemdziesiątka poszła spać do garażu zostały dwie przyczepy dla jednej zabraknie miejsca, jest teraz ok -1C ale wiatr makabra, cielaki będą miały murowane zapalenie płuc.

Zorak nie martw się i tak jeszcze parę razy wszystko się roztopi co by milej się w błocie chodziło.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

17

a u mnie w tym roku po raz pierwszy wszystkie maszyny stoją pod chmurką (poza opryskiwaczem, siewnikiem, kombajnem i prasą). Aż mnie skręca jak na nie patrzę ale ich dotychczasowe miejsce zajęło siano i słoma bo w tym roku potrzebuję więcej. Trzeba gromadzić materiał na wiatę.

gg 5118068

18

Ja dziś w ten śnieg załadowałem jednego TIR'a pszenicą. Jutro pod załadunek przyjeżdża drugi a w środę następny....

19

Panowie nie wiem z czego się tu cieszyc bo mnie ta zima akurat nie jest potrzebna do niczego zleceń nie mogę zrobic przez ten hol...y śnieg i wiatr a roboty do bólu jest więc lepiej żeby już się skończyła ta zima.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

20

Ja też zimy mam dość jak muszę odwalać śnieg żeby dostać się do kiszonki a w ogóle to jak zima się kończy to się duuuuużo lepiej czuję smile
Zorak a czemu ty marzysz żeby był mróz i śnieg do końca lutego ? to w pole wjedziesz pod koniec marca big_smile