281 Ostatnio edytowany przez tomekzalek (2010-09-17 21:40:06)

Odp: Żniwa 2010 czas zacząć

Scorpion, słyszałem że Działyń ma na grudnia, więc u was nie wiem. :nie_wiem:

282

tak miało być, 6 grudnia chyba ale zobaczymy, w tym roku buraki na piekielnej glinie wiec trochę deszczu i mogę zapomnieć o wydostaniu ich

283

Wie ktoś gdzie zaopatrzyć się w włókninę do okrywania pryzmy buraków? nie zapisalem sie na nią w cukrowni a pewnie będzie potrzebna

284

tak mogę się pochwalić DZIŚ PRAWIE SKOŃCZYŁEM ŻNIWA  pszenżyto poszło s zostało 2 morgi pszenzyta  u mnie a w sumie to mam jeszcze 3 ha pod kosę myślę że dam radę teraz na 1 ha była próba mtz z przednim + hol 4 m i jazda od tyłu koleiny jak jasna ..... ale poszło ale moja strata poszła półośka ta długa  ale szczęście że miałem zapas i poszło dalej jutro dalszy ciąg i DOŻYNKI  co nie którzy dawno zapomnieli o żniwach ale lepiej póżniej niż spalić tak jak u nas było przecież poszło z dymem parę ładnych ha ale kłosy prawie w połowie puste są dużo obleciało już ale zawsze coś

285

Masz plusa za upór, patrzę nowy wpis w żniwach, a tu 10 październik smile

286

Ja kiedyś robiłem usługe 25 października,mieszanke młóciłem.Gościowi chyba kasa na picie się skończyła i przypomniało mu się że jeszcze zboże ma na polu.Kris współczuje ci w takich warunkach żniwować masz dużego plusiora ode mnie.

287

no Kris uparty jesteś .... Ale w sumie to rozumie nie na darmo cały rok to pielęgnowałeś by to zaorać

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

288

Plus za upór dla ciebie Kris, ja już zapomniałem jak odpala się kombajn wink a tu proszę niektórzy jeszcze młócą

289

No ja jeszcze czekam, aż mróz soję zasuszy. Może już w tym tygodniu dojdzie.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

290

A unas powoli gryka schodzi ale w tym  roku słaba gdzieś ok 3 00 kg z ha

291

Pisali na forum, żeby gryki nie siać, nie posłuchałeś to nie marudź wink

292

Nie marudzę dobrze jest kombajn na usługach pracuje

293

Ja już po. W zeszły czwartek skończyłem. W sumie zostało jeszcze trochę wyki ale nie wiem czy w ogóle tam jechać kombajnem czy od razu z pługiem sad

Tylko głupi nie wie że jest głupi a mądry to wie

294

A ja dziś chyba zacznę kukurydzę kosić.

295

koseś masz kukurydzę na nasiona to po skoszeniu daj znać jaki plon był

296

marcin napisał/a:

A unas powoli gryka schodzi ale w tym  roku słaba gdzieś ok 3 00 kg z ha

U mnie większość gryki zaorałem bo mokro i słabe plony ale kosiłem u znajomego to miał ponad tonę z ha jak na ten rok to ładnie

Rolnik z powołania:-)

297

ja już chwile po kiszonce z kuku, niecały tydzień, szlo jak zawsze długo bo tnę jednorzędówka, około 6 ha, na następny sezon chce kupić Mengele SH 20 lub 25 do Forsza będzie trochę szybciej

298

Scoda skosiłem trochę dzisiaj jednak nie ważone ale mam pole 750m długie i z trzech rządków czyli około 0,168 ha napełnia się zbiornik w rekordzie tak że się koguty włączają i po pobieżnych obliczeniach wychodzi mi około 13t/ha .

299

koseś to ładnie jak na nasz północną-wschodni klimat jeszcze jestem na jakiej klasie posiałeś ją ,bo znajomy na Lipowie miał w tamtym roku to lipa mu wyszła

300

Na 3b a Lipowo i tamte okolice to słabe ziemie .