201

Odp: Sprzegło 323A

To musisz zamiast płaskownika wstawić dużego pieniążka wink

202

jak już gdzieś wcześniej wspomniałeś mam w postolicach znajomości może nie będzie aż tak duży :smiley:

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

203

U mnie jest tak jak pisze Sławek77 i Dario w wątku 182, czyli noga może się bujać jak starej ku.... zęby a drugiego stopnia nie załączy bo tam jest potrzebny impuls ze stycznika, który załącza się po dobiciu pedału do podłogi. Inna sprawa jest z żółwiem bo jak załączona jest preselekcja to minimalne naciśnięcie pedału sprzęgła powoduje uruchomienie elektrozaworu i załącza od razu drugi stopień. Wykorzystuję to przy uruchamianiu wałka Wom. Włączam preselekcję, wciskam pedał sprzęgła tyle o ile i włączam wom bez zgrzytów.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

204

Zdobyłem już całkiem podobny a może i taki sam siłownik , teraz prosiłbym o podanie oryginalnych wymiarów bo być może będę musiał skrócić tłok. średnica tłoka długość cylindra tłoczyska oraz  skok. Z góry dziękuję

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

205

wiesz co kierowniku big_smile   w 323-320 jest ten siłownik pneumatyczny taki jak w 303  bodajże  ale nie dam se łapy uciąć

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

206

w 303 jest taki jak hamulcowy w przyczepie

207

dziwne ... kolega w 300  ma taki jak miałem w swojej 320 ? hmm  z wyglądu był identyczny a le nie przygladałem mu się .. jak bede miał okazje to się przyglądnę

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

208

Na 100% siłownik pneumatyczny jest inny w serii 30x i 32x. W 30x siłownik jest cylindrem przykręcony do ramy, a jego tłoczysko nie ma prowadzenia, lata jak chce i jest przykręcone do ramienia wałka widełek. Natomiast w 32x siłownik jest częścią cięgna, a raczej popychacza, który cylindrem jest połączony z ramieniem pedału sprzęgła, a tłoczysko ma prowadzenie i wchodzi w pompę hydrauliczną sprzęgła. Zasada załączania żółwia jest inna w 32x niż 30x i te siłowniki są niezamienne. Zresztą i role pełnią inne, bo w 30x jest to siłownik wspomagający, a w 32x rozsprzęgla w normalnych warunkach II stopień, a po załączeniu preselekcji i włączeniu żółwia I stopień sprzęgła.

209

ciezko chodzacy pedal sprzegla w zbiorniczku zero plynu a jak sie wleje to zaraz ucieknie nie wiem za co sie zabrac ile takie czesci naprawcze kosztuja po prostu wcale nie czuc wspomagania biegi rozlacza sprzeglo tylko po paru godz pracy w polu juz noga boli od tego ciezko chodzacego pedalu;/

210

Zabierz się za uciekający płyn, a później zobacz dlaczego wspomaganie słabo działa.

211

ale powinno  byc  pneumatyczne jeszcze czy sie myle?

212

W 323 sprzęgło jest hydrauliczne, na płyn hamulcowy. Wspomaganie ma hydrauliczne razem z układem kierowniczym i chyba hamulcami. Pneumatycznie jest włączany 2 stopień sprzęgła w normalnej sytuacji, a po włączeniu preselekcji czyli żółwia/zająca, pneumatycznie rozłącza się 1 stopień sprzęgła po włączeniu żółwia. Trochę skomplikowane ale niby działa smile

213

Dario napisał/a:

W 323 sprzęgło jest hydrauliczne, na płyn hamulcowy. Wspomaganie ma hydrauliczne razem z układem kierowniczym i chyba hamulcami. Pneumatycznie jest włączany 2 stopień sprzęgła w normalnej sytuacji, a po włączeniu preselekcji czyli żółwia/zająca, pneumatycznie rozłącza się 1 stopień sprzęgła po włączeniu żółwia. Trochę skomplikowane ale niby działa smile

E no, jak to niby, jakie chyba. U mnie działa i u wielu kolegów też. Jak nie działa to trzeba się wziąć do roboty i zacznie. Ja w tym tygodniu co nadchodzi zamierzam rozprawić się ostatecznie z hamulcami. :walka:

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

214

uklad kierowniczy mam calkiem inny w takim wypadku bo jest na orbitolu i przy silniku na pasekk klinowy jest pompa . To moze przez to tez hamulcy nie mam;/ jak to sprzeglo nie dziala jak sie nalezy

215

Pompa z układu kierowniczego daje olej do wspomagania także sprzęgła i hamulców.

216

jak sie nie rozbierze to sie nie znajdzie przyczyny co jest winne ze wspomaganie sprzegla nie dziala

217

Było już na forum tylko poszukać musisz, zacząć chyba od jakiegoś filterka trzeba.

218

szczerze mowiac do dzis nie wiem gdzie sa wszystkie filtry

219

To je znajdź, a ten filterek to jest jakieś małe sitko w jakimś korku czy czymś takim, poszukaj gdzieś tu na forum jest smile

220

marian patrzac od przodu ciągnika po lewej stronie koło słupka kabiny jest taka duża śróba na 36klucz  wykręć ją i wyczyść(przedmuchaj powietrzem) i poskładaj powinno działać