21

Odp: Rozrusznik Czy Coś Innego ? Nie Kręci

Proponuje zrobić tak: Miernik i druga osoba w czasie jak dajesz rozruch mierzy napięcie na rozruszniku jesli będzie 24 to przełącznik ok. Wtedy odkręć dekiel od rozrusznika i zobacz jak ustawiony jest wirnik czy jest maksymalnie cofnięty do tyłu (lubi się blokować) jeśli nie jest cofnięty odkręć obejmy wysuń rozrusznik i posmaruj sworzeń który wychodzi z zębatką posmaruj z przodu i z tyłu przy komutatorze. Ja jak tylko zaczyna gorzej kręcić od razu smaruje i jak ręką odjął. Dowiedziałem się o tym od mojego wujka który 15 lat był elektrykiem w PGR.

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

22

Napięcie pewnie będzie . Moze być z 380V a i tak rozrusznik nie ruszy. Bo co po napięciu jak będzie brakowało Amper??? wiec test na krótko!!! a oględziny rozrusznika Jak pisze Administrator swoją drogą

23

Poprzedni właściciel chyba miał też problemy z prądem bo wszystkie przewody prądowe są miedziane. Nie próbowałem podłanczać go na krótko uparłem się jednak na ten rozrusznik. A więc wyszlifowałem pilnikiem zapadkę tą która się podnosi gdu wirnik się chowie, i objawy są następujące gdy próbuje go odpalić rozrusznik kręci ale wogule nie przekręca kołem zamachowyl nieraz się zdarzy że udeży w koło i nic. Kumpel ma znajomego, który rozebrał 4 fortschritty może będzie miał jakiś rozrusznik założe i zobaczę, a jak nie to pożycze od sąsiada z kombajnu i będę wiedział na czym stoję jeżeli to nie to to będę kombinował dalej.

24

W takim razie za mało wysuwa , przesmaruj to co opisałem wyżej.

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

25

pablo990c  jesteś uparty jak osioł ,tylko na krótko można sprawdzić i wykluczyć wiele błędów.

26

Spróbowałem na krótko, tak jak radziliście i rzeczywiście odpalił. Byłem na szrocie i kupiłem ten przełącznik 24/12 jutro może wymienię choć i tak nie jestem pewien czy to coś da. Jak mam teraz normalnie podłączone akumulatory przez ten wyłącznik i przełącznik to jak próbuje go odpalić to rozrusznik uderza w koło zamachowe, gdy pchnę go śrubokrętem to zaskoczy ale tak jak by chciał a nie mógł. Gdy wezmę go na krótko i spróbuje to samo zrobić to jest dużo lepiej o ile akumulatory nie siądą. Nie wiem czemu tak siadają przecież w żniwa pożyczałem sąsiadowi do kombajnu i było wszystko w porządku. Reasumując gdy aku jest naładowane w normalnym połączeniu odpalenie nie ma szans zachowuje się jak by akumulatory były rozładowane. Na krótko kręci, nie wiem już o co chodzi ale moim zdaniem to ten przełącznik. Powiedzcie mi jeszcze czy masa musi być jak najbliżej silnika bo ja mam normalnie przewód od minusowej klemy podłączony do podłogi tzn. obudowy tej skrzynki pod podłogą gdzie są akumulatory

27

Daj tą masę na silnik bo tam powinna byc z aku podłączona a później dopiero dalej co do rozładowywania musisz miec gdzieś jakiś pobór prądu bo normalnie nie siadają same.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

28

Jeśli on nie ma podłączonej prawidłowo masy to szukanie przyczyn nie ma sensu.

29

Czyli przyczyną problemu może być żle podłączona masa? A propo akumulatorów to może ten przełącznik rozładowuje?

30

Minus z lewego akumulatora ma być przykręcony do silnika (do łapy), plus do przełącznika 12V/24V, prawy akumulator ma mieć minus do przełącznika 12V/24V i plus do rozrusznika. Silnik z ramą też powinien mieć połączenie kablem, bo siedzi na gumowych poduszkach i napęd też jest przez gumowe sprzęgło przenoszony i praktycznie nie ma prąd jak przepływać. U mnie jak masy były pokopane to prąd szedł metalowym oplotem przewodu paliwowego, kręcę rozrusznikiem a tu wąż się kopci, dotykam parzy, efekty super, ale nic się na szczęście nie zapaliło smile

31

Tylko stycznik podłącz poprawnie bo jestem pewny że też jest źle podłączony najlepiej jakby ktoś kto ma 303 zrobił zdjęcie i po kolej wytłumaczył gdzie co idzie bo wątpię żeby udało to ci tylko z ze schematu.

32

Dobrze by było jakby ktoś mi wytłumaczył jak ten przełącznik podłączyć bo kupiłem inny i nie wiem jak go poprawnie podłączyć niby podłączam tak samo jak ten stary ale on jest trochę inny i nie chcę działać przeskakuje

33

Na wewnętrznej części obudowy powinien być schemat
poza tym TUTAJ  masz schemat instalacji

34

U mnie ten przełącznik działa jak wyłącznik masy w MTZ. Nie wiem czy tak ma być

Rolnik z powołania:-)

35

Fotki wyszły jako takie ale coś widać, opis na trzeciej fotce (ja mam pod 30/51 podpięty jeszcze alternator i dlatego na fotce są dwa przewody, a pod nimi miedziany płaskownik do wyłącznika głównego).
Te żółte kreski to powinny być bezpieczniki, takie blaszki smile

http://www.fotoload.pl/123aa33/34c0b7e03cfb1a99dada164cccf6c44b10737_min.jpghttp://www.fotoload.pl/123aa29/95c86d136f6e0b58d58778a83a052bed15645_min.jpghttp://www.fotoload.pl/123aa3/7b97c86ca9c1920456dd20b5a6f16d3210789_min.jpg

36

Dzięki koledzy podłączyłem tak jak mi pokazywaliście ale nadal rozrusznik uderza w koło zamachowe więc jestem pewien że rozrusznik do wymiany.

37

Co to znaczy że uderza w koło zębate ,może trochę więcej informacji.

38

może poprostu połóż sie pod ciągnik i zobacz na wieniec ... może jest w takim stanie że juz  rozrusznik załapac nie może ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

39

Moim zdaniem za mało się wysuwa nasmarowałeś te sworznie o których pisałem wcześniej?

40

wieniec jest wporządku, jak próbuje go zapalić to słychać taki dźwięk jak by ktoś uderzał młotkiem w koło zamachowe. Nie wysuwa się do końca czy nasmarowanie wystarczy? luzu na tulejce za specjalnie nie ma kiedyś z wujasem patrzeliśmy to był ale taki minimalny on mówił że to może być to